Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care este solutia optima pt 24Vac -> 24Vcc?

suirammarius

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

15

• cristian_draghiescu

8

• q_acdc

2

• Toni Marginean

1

Vizitator smilex

Nu cumva ai mai avut un subiect pe tema asta si facusesi un astfel de stabilizator?Mai bine cu tranzistor decat cu LM. Folosesti unul de peste 100V si-ti iei gandul de la supratensiuni.Cred ca exagerezi un pic cu caldura. Pana la 90 grade e ok, poti masura. Pune radiator in functie de spatiu.

Link spre comentariu

Totusi trebuie incercat cu Lm 2576 Adj .(lucrez cu placi care alimenteaza 6 buc periferice la 24v ,capsula smd )

Link spre comentariu
Nu cumva ai mai avut un subiect pe tema asta si facusesi un astfel de stabilizator?

(...)

Am mai avut un subiect asemanator... atunci trebuia sa alimentez de la un traf de 24 un uC (5V). Pana la urma l-am facut cu LM2576HV; merge si acum... multumesc!

Cred ca exagerezi un pic cu caldura. Pana la 90 grade e ok, poti masura. Pune radiator in functie de spatiu.

Chiar nu exagerez... adica la temperatura camerei si un curent de vreo 130mA nu pui mana pe el!

Totusi trebuie incercat cu Lm 2576 Adj .(lucrez cu placi care alimenteaza 6 buc periferice la 24v ,capsula smd )

Nu exclud varianta asta. Am mai folosit-o, dar in cazul de fata as avea nevoie de ceva mai simplu, care sa ocupe mai putin spatiu. Daca nu... 2576 o sa folosesc.

Link spre comentariu

Nu am termometru in casa...Sincer... mie mi-e teama de caldura ce se formeaza vara in tablou.L.E.Am folosit un 2n3904 ca sa cad tens la 29V si apoi un 7824. In felul asta am obtinut o temperatura mai mica a pieselor. As vrea sa folosesc un TIP41c (urmand sfatul lui "smilex") cu zener de 27V dupa care sa pun regulatorul. Ce parere aveti?

Link spre comentariu

Părerea mea este că tu ai exagerat de multe reţineri.Discutăm despre cel mai simplu stabilizator parametriccu zener şi cu un tranzistor, faci mult prea multă teorie.Ţi-am explicat azi-noapte pe o pagină întreagă ce ai defăcut. La acel consum infim nu se justifică nicidecum oschemă mai elaborată. Şi repet, chiar dacă tranzistoruleste de putere, radiatorul nu trebuie să lipsească !Îţi mai recomand încă o dată să studiezi datasheet-ul,graficul puterii maxime disipate în funcţie de temperaturăîţi oferă toate răspunsurile la repetatele tale întrebări.

Link spre comentariu

Mda... m-am uitat pe graficul respectiv si se pare ca asa lucreaza... cald-incins. Ai dreptate. Numa' ca, asa cum zici si tu, la un consum asa mic atat de fierbinte treaba? :nas: Pai daca asa e, asa e! Saptamana viitoare ma duc sa-mi iau niste TIP41c si o sa fac ceva teste, o sa-l pun intr-o cutie cu o temperatura de 50 grade, sa vedem ce si cum.

Link spre comentariu

E posibil sa fi gresit undeva la masuratori. 1W se disipa usor si fara radiator cu un TO247.

Nu, am masurat de o gramada de ori!Acum am pus doar TIP3055 si 2 zener de 12V. Am o tensiune de 23V si un consum de 120mA. Tranzistorul e fara radiator si nu poti sa tii mana pe el mai mult de 2 sec caci te arde.Dar daca ziceti ca asa e normal...
Link spre comentariu

Dar de ce insişti într-un mod atât de straniu să nu foloseştideloc un radiator ? Ţi-am mai spus deja de câteva ori cătrebuie. Cu valorile pe care le-ai dat, tranzistorul îţi disipă înjur de 1,2 W, deci e normal să fie atât de fierbinte, chiar dacăe de putere. Nu-ţi mai înţeleg această nelămurire continuă.

Link spre comentariu

Am inteles ca-mi trebuie. Am si pus mai devreme unu' (destul de mare) si ai avut dreptate, abia se incalzeste un pic. Nu am in casa unu' "potrivit"; maine sau luni ma duc sa imi cumpar atat tranzistor cat si radiator. Asa cum am spus si mai sus, m-am uitat pe graficul de care ziceai din datasheet si.. da, asa e!Pana la urma am sa folosesc varianta asta, cu tranzistor si zener in loc de 7824.Dar daca la un moment dat o sa am nevoie de mai mult curent? Ce recomandati sa fac?

Link spre comentariu

În primul rând transformatorul pe care îl foloseştitrebuie să fie apt să furnizeze "mai mult curent",fără să aibă (în sarcină nominală) o cădere apreciabilăde tensiune la borne. În acest caz cu un Darlingtonvei putea obţine un curent chiar şi de ordinul amperilor,având un factor de stabilizare a tensiunii suficient de bun.

Link spre comentariu

Si cu un radiator mult mai mare, nu?Transformatorul e de MINIM 100VA (in functie de ce contine tabloul) pt ca la el se leaga bobinele unor contactori... si mai multe "acareturi" din tablou. Asa ca traf-ul nu e o problema.Multumesc!

Link spre comentariu

Astazi am fost si mi-am luat niste tranzistori TIP31 si am facut proba. Am pus un termometru (de camera) pe radiator si am vazut ca nu urca mai mult de 50 de grade; ceea ce e ok, nu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări