suirammarius Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Buna seara! Problema mea este urmatoarea: trebuie sa fac un circuit (cu un uC) de dimensiuni mici ce se alimenteaza de la un traf de 24V; treaba e ca as avea nevoie de 24Vcc si un maxim de 100 - 150 mA (dupa care folosesc un 7805 pt uC). Am folosit aceasta schema de alimentare (la x2-1 si x2-2 se conecteaza trafu' si la x2-3 impamantarea): Merge foarte bine montajul doar ca mi se incalzeste FOARTE tare 7824T (cu radiator pe el)!!! Si nu depaseste 100mA consumul. DE CE?? Problema e ca montajul se va pune intr-un tablou electric ce nu are ventilatie si in care vara se poate ajunge lejer la 50 de grade (sta in soare). In datasheet-ul regulatorului zice ca accepta la intrare pana la 40V (eu am 33V). Poate functiona asa (incins) ani de zile fara probleme? Ce alta solutie asemanatoare (fara sa ocup mult spatiu pe placuta) as putea folosi? Multumesc! Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Eu as proceda asa:- as inlocui C7 tot cu un condensator electrolitic, exemplu 470 uF/35V- daca se mai incalzeste as testa montajul cu CI7805 scos- si daca tot cald este 7824 atunci l-as schimba. Link spre comentariu
q_acdc Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Pentru bara de 5 volti iti recomand Lm 2575 HVS.(direct din C8) Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 Pentru bara de 5 volti iti recomand Lm 2575 HVS.(direct din C8)Are legatura asta cu problema mea? La 5V nu alimentez decat un uC.Cum se calculeaza regimul termic la un regulator de tensiune? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Puterea disipată pe 7824 este destul de mică, sub 1 W, nu cred să fie normală acea temperatură descrisă de dvs. Poate că în acest etaj aveţi oscilaţii, între pinul 1 şi 2 montaţi un condensator de 100... 330 nF. Mai puteţi utiliza un tranzistor de putere pentru a extinde domeniul curentului absorbit de consumatorul de 24 V: http://circuits.datasheetdir.com/39/LM7824-circuits.jpg O altă soluţie (dacă factorul de stabilizare al tensiunii de 24 V nu trebuie să fie deosebit de pretenţios) constă în înlocuirea lui 7824 cu un stabilizator clasic cu un zener şi tranzistor de putere bipolar (sau Darlington de putere). Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 (...)O altă soluţie (dacă factorul de stabilizare al tensiunii de24 V nu trebuie să fie deosebit de pretenţios) constă înînlocuirea lui 7824 cu un stabilizator clasic cu un zener şitranzistor de putere bipolar (sau Darlington de putere).In 24V alimentez doar 2 relee si 2 LED-uri. Avand in vedere ca la intrarea regulatorului de 5V am nevoie de minim 7,5V pt a imi furniza o tensiune "curata" (si eu am 24V), nu trebuie sa fie deosebit de pretentios. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Înseamnă că aceasta este o soluţie perfect viabilă. In 24V alimentez doar 2 relee si 2 LED-uri.Sper că pe bobinele acelor relee aţi montat câte odiodă de protecţie (polarizată invers). Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 :)Evident!Problema asta cu alimentarea tare as vrea s-o rezolv pt ca m-am izbit de multe ori de treaba asta (sa alimentez uC din traf de 24Vac). Link spre comentariu
rimache Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Eu as folosi un mc34063. Am o sursa cu el si functioneaza non-stop de ani de zile. Acum mi-am adus aminte de ea. Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 Buuun.... Tocmai am incercat varianta propusa de cristian_draghiescu. Am folosit un zener de 12V (nu am mai mare la indemana) si 2 tranz. in conexiune Darlington (2n3904 si TIP3055). Aveam la iesire aproape 11V. Curent la intrare 70mA si 50mA la iesire (masurat - de ce e mai mare la intrare???). Temperatura tranzistorului 3055... nu puneai mana pe el! Din ce am calculat eu (daca am calculat bine) Pd = 2,25W. (e bine?) Cum sa fac? Daca i-as face un divizor de tensiune, ce dezavantaje as avea? Are cineva vreo solutie? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Să le luăm pe rând: Aveam la iesire aproape 11V Corect, căderea de tensiune este mai mare cu circa 0,6 V deoarece aţi utilizat configuraţia Darlington. Curent la intrare 70mA si 50mA la iesire (masurat - de ce e mai mare la intrare???) Cei 20 mA "lipsă la cântar" reprezintă curentul prin zener, pe care l-aţi omis. Montajul fiind un stabilizator serie, curentul din colector este practic egal cu cel prin sarcină. Din ce am calculat eu (daca am calculat bine) Pd = 2,25W. (e bine?) Nu e bine. Puterea disipată este aproximativ: (33 V - 12 V) x 50 mA = 1050 mW = 1,05 W. La valoarea aceasta ar fi suficient un radiator foarte mic, iar la curenţi mici de sarcină (zeci-sute de mA) e destul un singur tranzistor de putere, nu trebuie neapărat Darlington. Un zener de 24 V se poate înlocui cu două zenere de 12 V legate în serie. Ceva nu-i în regulă cu realizarea practică a montajului dvs. Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 Am verificat de zeci de ori... e bine cablat. Uite, exact asa am facut: http://www.bristolwatch.com/ele/img/zr3.gif R5 = 1k; Q6 - TIP 3055; (fara radiator) Q5 - 2N3904; (nu are nevoie de radiator) D5 = 12V; C5 - nu l-am pus. Sarcina am 6 led-uri, fiecare cu rezist de 1K. Deci? Unde gresesc? A! Si TIP 3055 e un tranzistor "zdravan". Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Un mic radiator de 15-20 cmp ataşat "bătrânului"3055 va schimba radical (în bine) regimul său termic. Link spre comentariu
suirammarius Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 Bun... o sa-i pun un radiator... dar problema mea e ca atunci cand in tablou or sa fie 50 de grade... nu se va "topi" radiatorul?7824 mergea si el cu radiator dar se incalzea. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Schema iniţială prevede 24 V stabilizat, deci tranzistorulva disipa din start o putere pe jumătate faţă de cazulstabilizării unei tensiuni de 12 V.Dacă trebuie să lucreze în condiţii mai dificile, atunci osuplimentare a suprafeţei radiatorului va fi benefică, maiales dacă acel tablou este complet lipsit de ventilaţie.O temperatură a capsulei de 70-80 de grade este absolutinofensivă dacă puterea disipată nu o depăşeşte pe ceadiscutată anterior (vezi graficul Pd = f(T) din datasheet). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum