Vizitator tyc Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 La servici santem echipati cu GLZ-uri dar au 'scapat' inspre noi si ceva lampi cu capul detasabil ,de la revizia de vagoane. Tot de acolo primeam electrolit pt regenerarea acumulatorilor . Zic primeam deoarece acum nu primim (nu au nici ei) iar lampile ramase au fost convertite pe leduri si accu etansi -de cand e 'criza' nu mai sant de nici unele.Personal am una (printre altele) cum e cea prezentata de initiatorul topicului ,accu e la pastrare iar capul l-am convertit la unul cu led (0,5W) si acumulator LiIon 1A tip CR123 . Link spre comentariu
marian_valcea Postat Mai 3, 2013 Autor Partajează Postat Mai 3, 2013 Am curatat de mizerie acumulatorul de la lanterna si acum vreau sa ii spal elementi si sa ii pun electrolit nou cum ati zis dumneavoastra cu soda caustica poate o sa mearga, am pus un transformator 5 minute pe ea si a ajuns la 2,5V dar daca ii dau drumul la bec in 2 min se stinge treptat.1. Imi poate sune si mie cineva cum se prepara electrolitul cu soda caustica cu densitatea de 1,18?2. Nu ma pricep deloc la chimie, soda caustica am de la maicamea mare de la sapun din aceea de se gaseste in magazin este buna? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Pt preparare de electrolit ai nevoie de apa distilata /demineralizata.Intr-un vas pui 1/2l apa distilata si dizolvi fulgii in ea(cam o lingura rasa) . Masori rezultatul cu un densimetru si in functie de densitateaa momentana mai adaugi fulgi(o intaresti) sau apa distilata(o lungesti ,scazi densitatea).Acum ,tensiunea maxima e de 1,44V/element si minima e de 0,8V/element . Link spre comentariu
marian_valcea Postat Mai 3, 2013 Autor Partajează Postat Mai 3, 2013 Densimetru nu am eventual pot cantari cantitatea de soda caustica am un cantar electronic care masoara din 5 in 5 grame. Cate grame ar trebui sa pun la 0,5L de apa distilata? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 La CdNi trebuie potasa caustica KOH La FeNi trebuie soda caustica NaOHGrig Link spre comentariu
gauss Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 https://rapidshare.com/#!download|828p2 ... A14ABD50B9 Eu am avut una ruseasca , cu 3 elementi Ni-Cd , electrolitul a venit la punga ( praf ) ... eu l-am preparat . NaOH 10 parti , KOH 1 parte . A tinut 20 de ani ... completam din cand in cand ce se evapora , electrolitul ramas dupa umplere se dilua cu apa distilata si se pastra intr-o sticla etansa si inchisa la culoare . Link spre comentariu
marian_valcea Postat Mai 3, 2013 Autor Partajează Postat Mai 3, 2013 Si de unde imi pot da eu seama daca este CdNi sau FeNi are vreo caracteristica electrolitul sa imi pot da seama?De exemplu acumulatorul pana sa il spal avea in partea de sus a capacului o substanta cristalizata de culoare maronie am presupus ca este electrolit curs cum imi pot da seama de care e?O sa incerc cu soda caustica sa prepar electrolitul daca merge merge daca nu o sa decupez cu polizorul elementi si o sa ii pun 2 acumulatori cu Pb de 6V 4Ah incap la fix. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 3, 2013 Partajează Postat Mai 3, 2013 Incearca cu altceva decat cu flexul ,cadmiu e f toxic .De exemplu cu letconul (ca e plastic,nu?). Link spre comentariu
marian_valcea Postat Mai 3, 2013 Autor Partajează Postat Mai 3, 2013 Intai o sa incerc sa prepar electrolit cu soda caustica sa vad daca merge ca electrolit pentru acumulatorul pe care il am daca nu o sa scot elementi si o sa folosesc carcasa pentru alti acumulatori. As mai avea o intrebare pentru cei care au lucrat cu soda caustica se poate prepara de exemplu intr-o sticla de plastic de 2L taiata pe jumatate sau se dizolva sticla ? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 nu dizolva nici un plastoic soda caustica doar cu metalele si orgnismele vii are treaba dar si acolo la o anumita temperatura de exemplu eu am lasat intr-o seara o galeata de tabla din aluminiu( cu care am golit butoiu lui maicamea in care facuse sapun )ne limpezita si a doua zi pe la vreo 12 am observat ca imi facusem o stracuratoare avea pe putin 30 de gaurele pe tot fundu si tabla nu avea o grossime de neglijat vreo1,5mm Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Ma refeream la bacul acumulatorilor ca se poate taia cu letconul ,ca e de plastic si se topeste la caldura .Soda caustica nu dizolva plasticul dar datorita reactiei exoterme la combinarea ei cu apa ,vasul e bine sa fie o sticla de sticla. Sticla de plastic se strange la caldura si da pe dinafara dupa . Link spre comentariu
marian_valcea Postat Mai 4, 2013 Autor Partajează Postat Mai 4, 2013 Am inteles oricum o sa o prepar intr-un vas din marmura. Totusi nu mi-a raspuns nimeni cate grame de soda caustica trebuie la o jumatate de litru de apa distilata sa aiba densitatea de 1,18? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Ma refeream la bacul acumulatorilor ca se poate taia cu letconul ,ca e de plastic si se topeste la caldura .Soda caustica nu dizolva plasticul dar datorita reactiei exoterme la combinarea ei cu apa ,vasul e bine sa fie o sticla de sticla. Sticla de plastic se strange la caldura si da pe dinafara dupa .da uite ca la treaba asta nu m-am gandit ca se va strange din cauza reactiei este adevarat ca rezulta multa caldura Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 In loc de densimetru, daca ai un cantar suficient de precis poti prepara 1 litru de electrolit care cantareste 1,18 kg.S-ar putea face asa:1. La un vas de sticla se marcheaza (cu o linie pe exterior) volumul de 1 litru (prin umplere cu apa dintr-un recipient cu volumul garantat de 1 litru).2. Se pune vasul gol pe cantar si se noteaza tara T (masa vasului gol).3. Se pune apa distilata in vas, sub semnul marcat (sub 1 litru, de exemplu 0,9 litri).4. Se adauga NaOH pana ce amestecul ajunge la semn.ATENTIE! ADAUGAREA SE FACE IN CANTITATI FOARTE MICI ca sa nu se degaje brusc caldura multa.5. Se citeste cantarul si se scade T.6. Daca rezultatul este sub 1,18 kg mai trebuie adaugat NaOH. 7. Se scoate in prealabil o cantitate mica de amestec (de exemplu 50 grame), cu o cana de plastic.Se repeta punctele 4 si 5, apoi urmatoarele daca e cazul, pana se ajunge ca 1 litru de solutie sa cantareasca exact 1,18 kg. Atentie la caldura degajata la dizolvare, trebuie asteptat sa se raceasca vasul dupa fiecare adaugare de NaOH !!! (Prin secolul 19 s-a experimentat o locomotiva cu aburi care folosea NaOH in locul focului la cazan.Atentie si la stropii care pot ajunge in ochi sau pe piele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum