Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Criterii de masurare THD+N

Vizitator

Postări Recomandate

Cum stii asta doar dintr-un spectru armonic care nu-ti indica nivelul de distorsiuni ????

FFT-ul este un spectru . THD este o cifra .

Niciun generator de semnal nu este perfect cu 0% (absolut) distorsiuni .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 273
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

45

• mișa

38

• gg101

24

• adrian_pic

23

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce vrei sa spui ?Inainte de a merge mai departe spune daca e clar cu ce am discutat pina acum. E sau nu e bogatia armonica din simulari produsa de amplificator ?

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Mai domol fratilor....In curand fonturile alea or sa iasa din ecran.incepe sa devina redundanta cearta asta.Astept cu nerabdare noi masuratori facute de dl Marius Popa.

Link spre comentariu

Ce vrei sa spui ?

Am scris mai sus . Daca tu consideri ca este ceva neclar in exprimare , spune-mi ca nu este vreo suparare .Ca sa ne pronuntam cum este cu acest spectru si cum ajunge sa existe, ar fi trebuit discutate despre mult mai multe lucruri (cu riscul ca de a fi adus prea multa teorie in topic ), inclusiv despre banala compunere a unei sinusoide . Inainte de a discuta despre functie de transfer ( eficienta / randament ) a unui cuadripol , ca sa intelegem ce anume produce un amplificator , intreb si eu : Care crezi ca sunt diferentele constructive dintre tuburile pt RF si cele consacrate , fabricate special pt AF ???? Crezi ca anumite capacitati dintre electrozi pot influenta calitatea semnalului ? Crezi ca rezistenta interna a tubului afecteaza modul in care semnalul este amplificat ?Uite un motiv de meditatie si ma retrag ca se nu deranjez. Doua FFT-uri la 1W cu 1 Khz . Unul este un TDA si altul un EL84 amble cu 0.06% THD .post-77325-139829657487_thumb.png
Link spre comentariu

Te rog nu te retrage inainte de a-mi da un raspuns. E usor de raspuns, trebuie doar un da sau nu. Nu ma lasa nesatisfacut.In ce priveste comparatia dintre TDA si EL84 e complet gresita. E gresita prin omisiune. Sa zicem ca sunt 10 parametrii importanti ce definesc sunetul un amplificator. Tu compari doar un parametru si acela doar la o anumita amplitudine a semnalului si crezi ca te poti pronunta ?E ca si cind ai masura latimea unei strazi cu inaltimea unui copac si pentru ca nu ai masurat si altceva sa tragi concluzia ca sunt la fel daca masuratoarea e la fel. Iar daca sunt diferite sa crezi ca diferenta dintre copac si strada e doar in limita acelei masuratori.Astept un raspuns simplu.

Link spre comentariu

Observ ca nu avem un punct comun de discutii .Amplificatorul nu trebuie sa produca timbre de sunet , ci doar sa le reproduca . Se discuta doar de FFT si THD , FFT-ul fiind o componenta deosebit importanta in determinarea calitatii semnalului .

Sincer sa fiu , nu inteleg de ce faci asemenea comparatii ? Si TDA si EL84 sunt componente active suspuse aceluiasi test . Ce s-a omis ?

Link spre comentariu

Amplificatorul nu trebuie sa produca timbre de sunet , ci doar sa le reproduca .

Inteleg ca recunosti ca raspunsul armonic bogat reprezinta armonici generate de amplificator adica distorsiuni. Asa e ?
Link spre comentariu

Un amplificator ce reda o banda larga de frecventa cu distorsiuni mici va fi capabil sa redea armonicile oricarui instrument, daca se pune problema.

Poti demonstra afirmatia de mai sus?
Link spre comentariu

Amplificatorul nu trebuie sa produca timbre de sunet , ci doar sa le reproduca .

Inteleg ca recunosti ca raspunsul armonic bogat reprezinta armonici generate de amplificator adica distorsiuni. Asa e ?
Am spus asa ceva ? Nope.Te rog mai citeste odata. Am spus sa reproduca si nu sa produca. Daca ar fi asa precum zici , amplificatorul ar fi considerat instrument muzical . Dar nu este . Eu am vrut doar sa sugerez ca tubul poate amplifica orice. Daca vrei neaparat raspunsul meu , atunci iti pot spune ca este negativ .

De anumite distorsiuni care sa fie produse prin amplificari si limitari , nu se poate discuta decat in cazul amplificatoarelor de instrument . Si chiar si in acest caz , distorsiunile alea trebuiesc facute in asa fel incat sa pastreze anumite componente de timbru ale instrumentului . Nu este simplu deloc . Trebuie sa poti recunoaste o chitara Gibson chiar si cand amplificatorul limiteaza . Nici aceste amplificatoare nu sunt considerate instrumente muzicale , chiar daca sunetul se schimba intr-un mod specific . In fine, astea sunt alte discutii chiar daca implica FFT-ul ca "o scula fatala" si de nelipsit in proiectarea si realizarea acestor tipuri de circuite .

Link spre comentariu

Eu cred ca nu intelegi problema. In simulari a fost introdus la intrare semnal sinusoidal pur, fara armonici, in toate cazurile.

Atunci explica-mi te rod de unde vin acele armonici la iesirea amplificatorului ? Nu sunt generate de amplificator ?

Raspunsul armonic bogat nu reprezinta distorsiuni generate din amplificator ?

Nu avem treaba cu nici-o chitara Gibson.

Link spre comentariu

Poti pune intrebari mai inteligente ?

Pai eu am pus o intrebare vis-a-vis de ce ai scris tu (eu nu am afirmat absolut nimic ci doar am interogat), deci inteleg ca ceea ce spui tu nu este inteligent daca imi rasppunzi cu intrebarea de mai sus.
Link spre comentariu

Eu cred ca nu intelegi problema. In simulari a fost introdus la intrare semnal sinusoidal pur, fara armonici, in toate cazurile.

Semnalul produs de generator la 1 KHz inseamna 1/(1/1000) . Contine 1000 de componente oscilatorii care ar trebui sa fie de aceeasi amplitudine (sunt sustinute de generator , la fiecare 1*10^-3 secunde se genereaza o asemenea oscilatie ) si in faza cu prima componenta (dintr-un ciclu de o secunda) , considerata fundamentala . Dar nici macar Spice nu poate produce un semnal 100% "pur" .

Oricum ar fi , consider ca daca FFT-ul este privit doar ca o scula care indica niste anomalii tratate ca distorsiuni si nu cum se distribuie energia semnalului , discutia nu ajunge la niciun rezultat .

Salut cu respect pe toata lumea :)

Link spre comentariu

...Dar nici macar Spice nu poate produce un semnal 100% "pur" . Oricum ar fi , consider ca daca FFT-ul este privit doar ca o scula care indica niste anomalii tratate ca distorsiuni ...

Daca inteleg bine, tu consideri armonicile unui amplificator intr-o simulare ce are la intrare semnal sinusoidal pur, doar niste anomalii ale simulatorului, nu niste distorsiuni generate de amplificatorul virtual. Daca ar fi asa atunci :1.nu se poate pune multa baza pe simulari, si 2.avem un amplificator perfect, fara distorsiuni.Am explicat de pina si eu am inteles dar se pare ca degeaba.La buna vedere.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări