Kosmin Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Dupa cum s-a mai spus, o masuratoare a amplitudinii armonicelor relativ la semnalul de iesire e de preferat. Se poate scoate usor un coeficient de distorsiuni din masurarea armonicelor situate imediat dupa fundamentala acestuia.THD+N e o chestie de finete, ca sa poti masura nivele mici de "noise" ar trebui un sistem de masura cu o rezolutie si gama dinamica la intrare foarte bune.Ma rog, fiecare e liber sa procedeze in felul lui dar fara un analizor de spectru cu o gama dinamica de vreo 80-100dB e cam greu de evidentiat si masurat nivelul de zgomot al unui amplificator de calitate. Din ciclul .... parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 @Misa,ai dreptate , referintele de tensiune pot fi diferite, depinde de metoda, eu ma bazez pe precizia atenuatorilor calibrati @Kosmin, o dinamica de 100dB este ceva foarte greu de stapinit fara un acces la scule profesionale, analizoarele de spectru (digitale) stiu acest lucru dar cu ce pret? Am avut ocazia sa fac masuratori cu un dB-metru selectiv WANDEL insa marginea de zgomot se oprea la 90dB iar pretul aparatului era (in urma cu 10 ani) cam cit a unui automobil... Link spre comentariu
franzm Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 ...dB-metru selectiv WANDEL ...Poate Wandel & Goltermann. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Stii cam care-i chestia din punctul meu de vedere? Practic nu ma intereseaza distorsiunile sub 1%, fiind pe jumatate "lampar". Daca vrei sa faci masuratori cu adevarat precise, e nevoie de acele scule scumpe de care zice DVB. Eu apreciez oarecum "la ochi" distorsiunile din diverse simetrii si poze pe osciloscop. Nu ma chinui cu determinarea absoluta a distorsiunilor. Prefer o metoda comparativa, adica ceva de genul "varianta asta e mai buna/proasta ca cea anterioara". Dupa cum ziceam in alta parte, rar am folosit analizor de spectru pentru a masura distorsiuni...(analizorul de spectru il folosesc in alte scopuri)Popa Marius probabil isi va pune la punct "instalatia" si va putea masura distorsiuni, dar tot cam de ordinul 1%. Nici nu imi pun problema sa masor distorsiuni de alea cu 4-6 zecimale, cum au unele cipuri moderne. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Gata, analizorul functioneaza si prima masuratoare a fost pe generator Philips care are un comutator low distorsion/fast settling mode in primul caz documentatia da 0,03% THD iar in al doilea caz 0,7% THD iar pe osciloscop este imposibil de facut diferenta si iata rezultatele masuratorilor avind la fundamentala de 1Khz un nivel 0dBLow dist2Khz <-60dB3Khz<-60dB4Khz<-60dB5Khz<-60dBFast settling mode2Khz=-58dB3Khz=-42dB4Khz<60dB5Khz=-50dBPrima concluzie ,fara sa calculez procentele THD (de fapt doar primele patru armonice) intre 0,1% si probabil 1% vizualizarea pe osciloscop nu ajuta la aprecierea distorsiunilor Link spre comentariu
mișa Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Felicitari!Normal, pe osciloscop nu se vede nimic in zona asta de nivel al distorsiunilor.Ai luat semnalul de iesire la 0 dB, se vede.Nu am calculat, dar "la ochi" pare corect, in zona. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Am mai luat un generator Heathkit facut prin anii 60, tuburi neschimbate in el, doar becul pt stabilizarea amplitudinii schimbat (filament sensibil ,transport) reglarea am facut-o dupa sinusoida imediata dupa amorsarea oscilatilor ,nivelul armonicelor este < -60dB deci clar THD< 0,1 % si daca mai are si un sistem de reglare decadica a frecventei destul de precis inca mai este o scula performanta, cu toate acestea au trecut vreo 50 de ani Link spre comentariu
franzm Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 Din pacate la noi Radioprogres a facut doar surubelnite bune...Din câte stiu, Radioprogres a facut pistoale de lipit bune; surubelnite bune a facut Flaro Sibiu (ale mele functioneaza de peste 35 de ani). Link spre comentariu
adigh Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 Cred ca va referiti la pistoalele cu carcasa neagra din bachelita. Peste tot unde le-am vazut erau crapate si legate cu banda de izolat. O vreme am crezut ca asa ies din fabricatie. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 25, 2013 Partajează Postat Mai 25, 2013 ... morala poantei era alta, si-anume ca mi-ar fi placut sa pot folosi SI un generator sau un distorsiometru cu tuburi facut in tara acum 40-50 de ani...Am priceput poanta (de-aia am raspuns tot cu una, dar mai slaba). În cadrul CAER nu era loc de concurenta între statele fratesti, asa ca asemenea aparate au fost fabricate "afara". viewtopic.php?f=183&t=39793&start=420 Link spre comentariu
feri.visky Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 A facut si aparate de radio cu galena, chituri de bobine, transformatoare etc. a abordat si constructia unui magnetofon (Doina) etc."Prin timp si prin fapte"... un articol interesant scris de I. Carabas in revista Pro Radio Antic, nr.8/2012... cu referire si la Coperativa Radio Progres. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 Bine, sa revenim, mi-am propus sa masor saptaminal un tub final in diverse PSF-uri iar rezultatele sa fie comparate prin metoda simularii de acea astept din parte dvs sugestii privind metodologia de masurare, fireste daca prezinta interes... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Dorin, interesant acest link, cam asa va fi si ansamblul de testare THD imaginat de mine doar ca va fi mai complicat, cu o analiza pe primele patru armonice si posibilitatea de setare rapida pt toate tuburile finale .Am renuntat la gyratorul cu tub sau FET in favoarea unui drossel sanatos montat in anodul tubului , miine voi posta schema si citeva poze ,deocamdata am reusit astazi sa ansamblez toate piesele pe un suport asa ca ramine doar sa fac conexiunile adica o treaba de o jumatate de ora Link spre comentariu
Kosmin Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Bine, sa revenim, mi-am propus sa masor saptaminal un tub final in diverse PSF-uri iar rezultatele sa fie comparate prin metoda simularii de acea astept din parte dvs sugestii privind metodologia de masurare, fireste daca prezinta interes...Eu cred ca prezinta interes, e un demers demn de laudat!Nu mai stiu, ai pus vreo schema-bloc a analizorului pe care l-ai construit?Ceva detalii au fost prezentate si aici: viewtopic.php?f=19&t=145589 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Aceasta este schema de test Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum