Vizitator prutus Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Personal, am ramas uimit de faptul ca schemele cele mai avansate de oscilatoare cu distorsiuni foarte mici pe care le-am gasit pe net si aveau ca scop declarat masurarea performantelor adc sunt fixate la 2khz...Nu cunosc explicatia.Sa fie oare pentru a putea ridica o caracteristica semnificativa in gama frecventelor medii care cuprind "carnea" mesajului muzical sau mai binezis gama in care urechea are o sensibilitate mai ridicata? Am gasit ceva si pe la 10khz cu nivel de dotorsiuni sub -160db... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 TraianB din cate am vazut, dupa tine, nu are rost sa introduc un semnal sinusoidal de 1kHz la intrarea unui amplificator pentru ca FFT-ul semnalului de pe iesire nu imi ofera nici o informatie legata de THD. Spectrul ala este pentru a se uita unii la el si atat. Eu stiu ca masuratorile pot fi cantitative si comparative si nu cred ca nu pot compara doua spectre pentru a da un verdict (ma refer la cazul in care am doua amplificatoare la care am introdus semnal sinusoidal la intrare) dinpunct de vedere al distorsiunilor. Aproape in orice situatie din lumea reala firul se poate despica in patru dar cred ca uneori este bine sa ne abtinem sa despicam la infinot firul si sa dam un verdict. Era asa de greu sa iti spui parerea ta vi-a-vis de spectrul semnalului de la iesirea unui amplificator cand la intrare este introdus sinus de 1kHz? Sau preferi sa scrii zeci de randuri pentru a poza in guru? Iti vand un pont: lumea de aici este prea saraca ca sa mai storci ceva, deci mai bine incerci pe alte forumuri unde sunt si oameni cu bani. Aici noi punem la share informatiile si nu avem interese comerciale. pune si tu o oscilograma de la ceva facut de tine si dupa aia mai baga-te in sama.chestia cu "storsul" e de prost gust, adica e "da porc" ,poate prinde la voi pi sentru.sper ca se sterge si asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Adrian Pic , interventia ta la comentarile lui Traian B are un accent usor obedient, nu merita... Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Personal, am ramas uimit de faptul ca schemele cele mai avansate de oscilatoare cu distorsiuni foarte mici pe care le-am gasit pe net si aveau ca scop declarat masurarea performantelor adc sunt fixate la 2khz...Nu cunosc explicatia.Probabil aceeasi intrebare se pune si la testarea amplificatoarelor cu 1kHz si nu mai mult sau mai putin.Un posibil raspuns ar fi ca numarul de foni e egal cu valoarea in decibeli a semnalului de 1kHz. Cateva explicatii se pot citi aici http://www.etc.tuiasi.ro/esa/lab1.pdf precum si graficul cu acele curbe de egala tarie. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Alegerea frecventei de 1KHz sau 2 KHz e o hotarire optionala. Fiecare alege ce vrea. E o zona undeva la mijlocul spectrului audio asa ca masuratorile sunt aproximativ echivalente. Masuratorile la 2KHz au un rezultat identic sau aproape identic ca cele la 1KHz. Va legati de chestii neimportante, lasind sa treaca cu vederea chestii cu adevarat importante... In plus, e plin de comentarii off topic, atacuri si alte fitze. Rusine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 ...Valderama, vrei sa stii cat de mult inseamna sa cunosti (si sa intelegi) vocabularul unui electronist? Sa-ti dau un exemplu.Cu ceva ani in urma eu am mentionat cuvantul "ringing" intr-o discutie cu dumneata, si atunci mi-ai sarit in cap. Acum dumneata scrii pe forum (in topicul relativ la GU-17) de... "ringing". Interesant, nu?! ...DA interesant ce pretinzi, chipurile aşa am fost "iniţiat" în ringing.Probabil şi mai interesant ar fi dacă tu Traian B care "ştii permanent cât e ceasul" ne ajuţi cumva/cândva cu o schemă cfg PP sau cfg SE desigur însoţită şi de date OT(înfăşurări dispunere în carcasă secţiune miez...) astfel încât noi ăştia de talia mea care nu ştiam ce înseamnă ringing până la tine să ne "iniţiem" şi în thd eventual prin intermediul unei simulări (lipsită de gunoi).Aştept cu interes o aşa expunere("thd" la obiect) ,te poţi inspira şi de aici download/file.php?id=46268&mode=view sau de unde vrei cu condiţia să prezinţi date pentru realizare OT.Că tot se discută THD+N vin cu o întrebare/curiozitate.Traiane ai măsurat THD+N la un etaj final AF care să includă transformator de ieşire/ confecţionat de dumneata ?(ai dobândit până acum această experienţă ? sau urmează să o dobândeşti ? posibil nu te interesează un aşa aspect ?!). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 ...Ar fi interesant: daca dupa ce ati cheltuit multi bani, efort si timp pentru un amp cu tuburi si apoi fiul dv. (sau altcineva) l-ar compara cu amplificatorul lui clasa D cu 99 de canale cu 999W/canal, nou-nout avand THD de 0,0...1%, mai usor, mai mic, mai ieftin, mai aratos, mai (...etc...) decat cel de 9W cu tuburi, oare ce i-ati raspunde?...Personal devin mut(nu catadicsesc să "răspund" la o aşa comparaţie/întrebare), angajez "un electronist" să răspundă el(fără să impun raspuns ,dacă vrea/catadicseşte ...). Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Dorin, parca ma ignorai. Stiu ca un om cu un caracter infect nu poate decat sa jigneasca, altceva mai mult nu poate!Marlowe, eu nu m-am laudat niciodata cu amplificatoarele pe care le-am facut. Nimic nu este deosebit la ele in afara de un PP la care intradevar atenuarea este mica la capetele benzii si sta foarte bine la semnal dreptunghiular, dar trafurile nu sunt facute de mine si oscilogramele le-a pus pe forum user-ul care le-a bobinat. Daca doresti le pot pune din nou. Eu am cerut si cer oscilograme celor care isi lauda amplificatoarele. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Te avertizez sa termini cu jignirile! CLAR?Un om cu un caracter infect jigneste in loc sa poarte o discutie civilizata in scopul de a-si manifesta superioritatea. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 ?/??!!&()&^*&$^%#()>:_>_K????????????!!!!!!!!!?????????exista mesagerie privata pentru body buildingPana la domnul Marius Popa nu am vazut prea multe thd-uri masurate pe montaje reale, postate de cei cu placi de sunet, placi de achizitie si super softuri de masura si probabil ca tocmai datorita vesnicelor interpretari legate de conversia adc.Dumnealui si-a facut propriul distorsiometru ca un montaj scoala si a dat numele actual al topicului pentru elevi necunoscatori ca mine.Domnilor guru audioholici ignorati esentialul!Pe baza criteriilor pomenite in titlu s-ar putea construi distorsiometrul perfect.Pe baza masuratorilor simple ale lui @blue si aparatului sau analogic se pot trage concluzii ferme asupra functionarii unor montaje reale. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Marius, pentru ca subiectul a devenit foarte stufos, imi spui te rog cum faci masuratorile? (folosesti doar sinus de 1 kHz nu?) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Marius, pentru ca subiectul a devenit foarte stufos, imi spui te rog cum faci masuratorile? (folosesti doar sinus de 1 kHz nu?)Masuratorile cu acest distorsiometru-analizor sint extrem de simple, chiar aparatul in sine nu este complicat, iata cum functioneaza :-Se injecteaza in amplificatorul de analizat un semnal de 1Khz cit mai pur dintr-un generator astfel incit la iesirea amplificatorului pe un rezistor de sarcina vom avea o tensiune corespunzatoare puterii alese sa zicem 10w/8 ohm rezulta U=8,94v-Aceasta tensiune se atenueaza cu un atenuator in trepte de 10dB pina la -40 dB si fin cu un potentiometru astfel incit la intrarea analizorului sa ie o tensiune calibrata de 1V corespunzatoare cu valoarea 0dB a unui dB-metru (instrument gradat direct in dB pe o scala -10/0 dB)-Dupa operatiunea de calibrare a tensiunii de 1V semnalul de analizat se introduce intr-un filtru NOTCH ce rejecteaza 1Khz cu aproximativ 70 dB, reglarea rejectiei maxime se face cu doua condensatoare variabile duble 2*375pF (filtru T dublu podit) comcomitent un detector de coincidenta verifica frecventa de intrare de 1Khz cu un semnal de pe un generator cu quartz cu divizare pina la 1KHz. Afisarea coincidentei se face cu un instrument cu 0 pe mijloc pina cind acul sta nemiscat , in jurul frecventei de 1Khz acul balanseaza-Se selecteaza masurarea THD+N si cu un amplificator de 60dB precis calibrat (TL082) si se masoara tensiunea ce ramine in urma rejectiei adica suma tuturor armonicelor ce ies din amplificator plus zgomotul sa zicem 0,012v sau exprimat in procente se inmulteste cu 100 si da 1,2% THD+NExista in fata amplificatorului un atenuator reglabil in trepte de 10dB pina la -50dB in cazul distorsiunilor mari si practic distorsiunea minima citita poate fi de 0,01% iar cea maxima de 30%-Se selecteaza apoi armonica a doua (2Khz) si cu un filtru foarte selectiv se amplifica cu 60dB, de fapt cistigul a patru filtre cascadate de tip SALLEN-KEY precis acordate si calibrate apoi se citeste pe dB metru valoarea tensiunii acestei armonici si se raporteaza la valoarea de 0dB a fundamentalei de 1Khz-Se selecteaza apoi succesiv armonica 3,4,5 si se prelucreaza identic ca armonica doiAsta este tot...Ar mai fi ceva, un bloc de sinteza quart asigura frecvent etalon de 1-2-3-4-5 Khz pt verificarea periodica a filtrelor dar nu cred ca va fi nevoie prea curind, acestea executate cu piese de calitate sint extrem de stabile Link spre comentariu
sebi_c Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 ?/??!!&()&^*&$^%#()>:_>_K????????????!!!!!!!!!?????????exista mesagerie privata pentru body buildingPana la domnul Marius Popa nu am vazut prea multe thd-uri masurate pe montaje reale, postate de cei cu placi de sunet, placi de achizitie si super softuri de masura si probabil ca tocmai datorita vesnicelor interpretari legate de conversia adc.Dumnealui si-a facut propriul distorsiometru ca un montaj scoala si a dat numele actual al topicului pentru elevi necunoscatori ca mine.Domnilor guru audioholici ignorati esentialul!Pe baza criteriilor pomenite in titlu s-ar putea construi distorsiometrul perfect.Pe baza masuratorilor simple ale lui @blue si aparatului sau analogic se pot trage concluzii ferme asupra functionarii unor montaje reale.PS: Cele de mai jos au fost publicate si dezbatute in 2009, cred, luna Mai; cineva, probabil dupa o noapte grea, a facut sa dispara toate imaginile, asa ca textul e chior fara imagini. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 Mda, cu asa o scula stii cite prune ai in traista Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Ar fi utila o functie pe care am vazut-o pe Diy si care adauga in josul paginii topic-urile cu subiect asemanator .In Romania e obligatoriu sa stii legea chiar daca se schimba in fiecare zi si pentru cea mai mica infractiune iti iei direct amenda, desi ar trebui mai intai un avertisment. In tari mai civilizate esti mai intai avertizat.Este ceea ce face diy.Cand te-ai apucat de scris ceva , daca a fost aprobat topicul tau se arata si topicurile cu acelasi subiect asa ca redundanta mesajelor e indepartata si JUSTIFICATA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum