Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Criterii de masurare THD+N

Vizitator

Postări Recomandate

Daca nu doresti nu sterg...dar aproximarea de care vorbesti e grafica nu matematica. Matematic "dreptunghiul" e o dreapta pe mijlocul lui iar restul e interpolare. Daca tot veni vorba...Chestia cu desenarea dreptunghiurior e numai pentru ca sa inteleaga bizonul ca esantionul are un timp clar determinat. De fapt valoarea luata in calcul e una singura, un singur punct de la mijlocul palierului. Restul nu exista in realitate, e doar un desen. Nu exista notiunea de dreptunghi nicaieri, in nici o formula de calcul si in nici o aplicatie. Exista doar notiunea de Valoare a esantionului si de Rata de esantionare. Sper ca intelegi ideea.Am sters ce ai zis acum ca am editat si ce am scris eu. Poate ai dreptate, nu trebuie sters.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 273
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

45

• mișa

38

• gg101

24

• adrian_pic

23

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca majoritatea participantilor la acest topic cunosc metoda sau metodele de masurare a THD+N, dar pt cei care nu stiu oare nu ar fi bine ca cineva sa o prezinte ?

Link spre comentariu

Daca nu doresti nu sterg...dar aproximarea de care vorbesti e grafica nu matematica. Matematic "dreptunghiul" e o dreapta pe mijlocul lui iar restul e interpolare. Daca tot veni vorba...Chestia cu desenarea dreptunghiurior e numai pentru ca sa inteleaga bizonul ca esantionul are un timp clar determinat. De fapt valoarea luata in calcul e una singura, un singur punct de la mijlocul palierului. Restul nu exista in realitate, e doar un desen. Nu exista notiunea de dreptunghi nicaieri, in nici o formula de calcul si in nici o aplicatie. Exista doar notiunea de Valoare a esantionului si de Rata de esantionare. Sper ca intelegi ideea.Am sters ce ai zis acum ca am editat si ce am scris eu. Poate ai dreptate, nu trebuie sters.

Ce bine ar fi daca rata de esantionare ar fi egala cu frecventa de clock al calculatorului de pe care scriu acum :ras:
Link spre comentariu

Iata ca a venit un expert.... Te rog sa ne spui cum sta treabaaaa.... :ras: In special cu suma Rimann...GGG asta are o cultura de net absolut magnifica...Foarte bun la orice dar culmea, ea nu exista! In nici o situatie. E numai pe dinafara....Saracul...Ia sa ne spuna el, cu cuvintele lui, asa cum am facut si eu, ce e cu suma Riemann..

Link spre comentariu

Expertii sunt intotdeauna bineveniti. :rade: Suma ariilor dreptunghiurilor reprezinta tensiunea efectiva. E mai simplu de pus in evidenta cind avem de-a face cu un singur dreptunghi.Suma ariilor e importanta.

Link spre comentariu

Normal ca am baut o bere si in cinstea ta! Dar ce au invertoarele cu audio? Simplul fapt ca acolo se sintetizeaza PVM un semnal sinusoidal nu are nimic in comun cu tehnica audio. E doar un caz particular.

Bai GiGiGi! Nu ai ce sa cauti aici pina nu te cizelezi si inveti care iti e lungul nasului. OK?

Link spre comentariu

Dle din Spania. Esantionarea e una, ce face invertorul tau e alta. La o adica exista o infinitate de functii+formule care adunate dau sinus.Poti pomeni de cum sa generam sinus din doua sinusuri prin fenomenul de batai. Banuiesc ca stii unde se foloseste acest fenomen. Doar un exemplu dintr-o infinitate.Ideea e ca la esantionare cu o frecventa f>=2fmax a semnalului masori marimea fizica dorita. In final ai o serie de puncte decalate de perioada de esantionare. Restu e interpolare, si da, apare ca dreptunghi in stadiul final in anumite aplicatii, dinti ferastrau in altele, triunghiular (deobicei rotunjit exponential ca la incarcare descarcare RC), etc etc. in functie de dorintele proiectantului. Dar aia e deja functia de iesire, marime fizica, care e continua! Daca tot pomenesti de DAC-ADC, nu stocheaza dreptunghiuri prin ele si nici toate valorile ale unei functii continue din simplu motiv ca memoria e limitata. Interpolarea intre valori e obligatorie si e in mainile proiectantului.Si legat de suma dreptunghiurilor din care afli valoarea efectiva, nu e musai asa. Metoda Riemann e doar una dintre metode. Ideea e sa calculezi integrala, cum o calculezi e treaba ta.

Link spre comentariu

Misa,Da, am cam deviat. Lagatura cu audio o are ca:1-A fost exemplul care mi-a venit de a demonstra ca din impulsuri dreptunghiulare se poate forma sinus. Cu latime variabila si frecventa fixa (PWM).2-Esantionarea e cheia DFT (Discret Fourier Transform). Fara esantionare (sampling) nu putem vorbi de DFT (Discret Fourier Transform), utilizata larg inclusiv in audio in procesarea de semnal.

Link spre comentariu
Dle din Spania. Esantionarea e una, ce face invertorul tau e alta. La o adica exista o infinitate de functii+formule care adunate dau sinus.

D-le de la "Acasa-Tarla-Crasma"

Cind dai raspuns cuiva minimul pe care trebuie sa-l faci e sa citesti ce a scris. Nu incurca ce am spus in diferite locuri intr-un alt context despre altceva.

Invertorul era un exemplu ca e posibila conversia dreptunghi-sinus. Nu confunda ce am spus despre invertor cu ce am spus despre DFT (Discret Fourier Transform).

....Restu e interpolare, si da, apare ca dreptunghi in stadiul final in anumite aplicatii, dinti ferastrau in altele, triunghiular (deobicei rotunjit exponential ca la incarcare descarcare RC), etc etc.
Daca ai fi citit ce am scris ai fi vazut ca am spus ca in cazul DFT nu conteaza forma, poate fi dreptunghi, triunghiular sau altceva.

E stupid sa spui ca ar fi trebuit sa spun tocmai ceea ce deja am spus.

Daca tot pomenesti de DAC-ADC, nu stocheaza dreptunghiuri prin ele si nici toate valorile ale unei functii continue din simplu motiv ca memoria e limitata.
Mai uita-te odata si da un citat unde am scris ca se stocheaza dreptunghiuri sau altceva in DAC.

Si legat de suma dreptunghiurilor din care afli valoarea efectiva' date=' nu e musai asa. Metoda Riemann e doar una dintre metode. Ideea e sa calculezi integrala, cum o calculezi e treaba ta.[/quote']Unde am scris eu ca e unica metoda. Am dat un exemplu. Nu inventa.

Link spre comentariu

Unde am scris eu ca e unica metoda. Am dat un exemplu. Nu inventa.

Exemplul tau a fost despre suma Reimann si nu despre calculul integral , care este altceva .

Bai GiGiGi! Nu ai ce sa cauti aici pina nu te cizelezi si inveti care iti e lungul nasului. OK?

Ai tu o problema ,...cu mine . Lungul nasului si cizelarea asta inseamna sa fiu de acord cu tot ce se scrie aici ? P.S. O sa vina o vreme cand o sa intelegi ca intr-un astfel de spatiu virtual , la care are acces oricine fara absolut niciun fel de restrictii , nu te poti manifesta fara nici un fel de conduita . Este totusi un loc public chiar daca este cu administrare privata . Iar sa-ti inchipui ca o astfel de atitudine este justificata de catre un regulament , care oricum il incalci in mod flagrant , este o falsa iluzie .
Link spre comentariu

Acum chiar ca este off topic .

Tu vorbesti numai ca sa te auzi.

Te rog sa ma crezi ca poate am alte probleme dar in nici un caz asta . Am "auditoriu" mult mai numeros decat traficul care se face aici .Are cine sa se uite in gura mea.Nu am frustrari , nu am complexe si nu am nevoi d'astea , narcisiste .Intr-adevar , am o problema , cand se argumenteaza in numele "adevarului stiintific" cu niste notiuni care creaza mari confuzii. Ultima este asta cu esantionarea prin DFT - nu am nici o problema cu persoana care sustine acest lucru dar Nyquist cred ca se invarte in mormant . In astfel de situatii mi se aprind toate ledurile !Daca am jignit pe cineva sau am manifestat atitudine ofensatoare , aroganta la adresa cuiva , imi cer scuze si retrag toate actiunile impotriva administrarii acestui forum . Promit ca voi fi foarte rezervat in forum de acum inainte .Dar am convingerea ca nu am jignit pe nimeni . Dimpotriva, am lasat orice orgoliu la o parte si am fost practic , "calcat in picioare" de orice fel de indivizi care dialogheaza in termeni greu de deslusit .
Link spre comentariu

... Ultima este asta cu esantionarea prin DFT...

Esantionarea nu este prin DFT.

Esantionarea (samplingul) este baza DFT, de la asta se pleaca. Fara sampling (esantionare) nu exista DFT.

Putem intra si in matematica dar nu inainte de a intelege principiul, de a intelege mecanismul.

In loc sa spui tu cum e corect spui doar ca altii spun prostii. Mai bine spune tu simplu, ca sa inteleaga toata lumea, cum e cu DFT. Nu da linkuri spre pagini cu sute de formule ca nimeni nu o sa ia creionul sa le verifice.

Da, si eu cred ca vorbesti doar ca sa te auzi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări