Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator cu deriva foarte mica 12V / 5-10A

wally_gatter

Postări Recomandate

Am simulat un darlington cu BC+BD in bazele tranzistorilor de putere dar nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste acel varf in momentul decuplarii sarcinii, apare complet aleatoriu, adica nu la orice decuplare, insa apare uneori si este foarte mare, poate ca totusi un electrolitic pe iesire este inevitabil devreme ce cu el spike-ul nu exista, altfel nu prea stiu ce sa zic... pana la urma e un regulator liniar si nu ar trebui sa dea atatea batai de cap altfel nu-i vad rostul, mai bine cu un buck care ofera si avantajul unui randament net superior.Cred ca varianta pe liniar ar fi mai indicata 317+cateva PNP-uri cu generatorul ala, ai avantajul protectiei la scurt sau suprasarcina, stabilitatea ar fi suficient de buna si n-ar mai fi bataile astea de cap cu compensarea 431...@hpavictor intr-un circuit real poate ca generator pentru 431 ar inbunatati performantele, n-am de unde sa stiu, dar in multisim folosesc o sursa de tensiune Vcc ideala ( adica fara variatii/caderi sau riplu ) si deasemenea si rezistenta este una ideeala ( fara toleranta sau alti factori ce ar influenta ) deci in cazul de fata 431 chiar este alimentat cu un generator de curent cat se poate de constant.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• wally_gatter

21

• Dr.L

12

• Marian

12

• hpavictor

2

Top autori în acest subiect

Vizitator pisica matache

Cred ca problema e pusa gresit de la bun inceput.Se discuta de un stabilizator de tensiune superprecis,iar limitarea curentului se face cu o banala rezistenta.Degeaba obtinem 12,0000V daca prin leduri curentul va creste,datorita incalzirii.Trebuie musai scc,dar e total nepractic sa faci o sursa pt fiecare trei leduri,e insa mai simplu inseriind un numar cat mai mare de leduri.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Un generator de curent constant ofera resurse in bazele tranzistoarelor indiferent cat de mica e intrarea si riplul pe filtraj (dar mai mare decat iesirea). Nu e pentru TL, e pentru tranzistoare.Exista o mica cadere de tensiune la cuplarea sarcinii. Asta era scopul darlingtonului, nu stabilitatea pe care nu o influenteaza. Din acelasi motiv uneori se justifica generatorul de curent acolo.Mai multe leduri inseriate e mai simplu ca sursa si randament chiar si cu scc, discutabila e poate securitatea...

Link spre comentariu
wally_gatter

Matricea existenta are grupate LED-urile cate 3 , deci am scos din calcul varianta inserierii a mai multor LED-uri.. cablajul nu permite inserierea.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Mergi atunci cu 12V. Nu cred ca te intereseaza randamentul.Recomand bipolare + zener (TL), dar poti incerca si varianta cu MOS.

Link spre comentariu
wally_gatter

Deci , o sa testez schema initiala dar cu condensatori de compensare ptr TL si bineinteles un condensator pe iesire care sa netezeasca si el..

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cred ca problema e pusa gresit de la bun inceput.Se discuta de un stabilizator de tensiune superprecis,iar limitarea curentului se face cu o banala rezistenta.Degeaba obtinem 12,0000V daca prin leduri curentul va creste,datorita incalzirii.Trebuie musai scc,dar e total nepractic sa faci o sursa pt fiecare trei leduri,e insa mai simplu inseriind un numar cat mai mare de leduri.

Daca pe rezistenta respectiva caderea de tensiune e suficient de mare se comporta precum o scc ,limiteaza curentul iar daca tensiunea e aceasi si curentul e acelasi . Pe de alta parte ,ledul are o caracteristica pozitiva relativ la temperatura iar rezistenta una negativa . Sant surse de referinta pt obtinerea unei tensiuni precise ...de tensiune/curent . Daca e cazul pot sa postez una de curent termocompensata cu 334 .
Link spre comentariu
wally_gatter

Daca pe rezistenta respectiva caderea de tensiune e suficient de mare se comporta precum o scc ,limiteaza curentul iar daca tensiunea e aceasi si curentul e acelasi . Pe de alta parte ,ledul are o caracteristica pozitiva relativ la temperatura iar rezistenta una negativa . Sant surse de referinta pt obtinerea unei tensiuni precise ...de tensiune/curent . Daca e cazul pot sa postez una de curent termocompensata cu 334 .

Sa vedem despre ce este vorba :nas:
Link spre comentariu
wally_gatter

din cate am vazut este dintr-o carte de la Teora , banuiesc ca 305 circuite electronice.. interesanta abordarea . Nu stiu implementarea cum ar fi mai benefica in cazul de fata. suprafata este de 250 x 380 mm ,iar ca senzorul sa culeaga date de temperatura din ditamai zona.. ar trebui minimum 4 , daca impartim in 4 cadrane suprafata asta ..

Link spre comentariu
Vizitator tyc

305.Pai se poate si cu un senzor ,fara contact (pe infra) care sa fie montat pe un suport care baleieaza toata suprafata sau un reflector parabolic din plexi transparent iar cand temperatura dintr-o zona ...De ce nu cu uC? Ca daca-i mai stufos e mai de incredere,nu? De tinut poate tine mai mult dar in mod sigur defectiunile mult mai dificil de rezolvat .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

...sau daca vrei si mai simplu ,cu un tranzistor care citeste o tensiune pe rezistenta serie cu sarcina si amplasata intre B-E . dar trebuie etalonata f(Q) .

Link spre comentariu
wally_gatter

...sau daca vrei si mai simplu ,cu un tranzistor care citeste o tensiune pe rezistenta serie cu sarcina si amplasata intre B-E . dar trebuie etalonata f(Q) .

Poti sa imi dai un exemplu concret daca te rog?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări