Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recuperare baterie sulfatata

Vizitator CosminMarius14

Postări Recomandate

Vezi să nu fie alternatorul de putere prea mică față de capacitatea bateriei. Nu ai spus ce releu de încărcare folosești. Trebuie probat și releul, dar pentru asta ai nevoie de o sursă de curent continuu reglabilă în domeniul 9 - 15V și minim 2A. Trebuie să alimentezi releul cu sursa la bornele B+ și masă (-), iar la borna DF (excitație) vei pune un bec de poziție, legat față de minus. Când tensiunea sursei e la orice valoare sub 14V, becul trebuie să se aprindă. Când depășești 14-14,2V becul trebuie să se stingă și să rămână stins. Dacă becul se stinge la tensiuni mai mici de 14V, trebuie să reglezi releul. Dacă e mecanic, se face relativ ușor, rotind rozeta cu dinți în sensul în care diametrul ei crește. Dacă e releu electronic e mai complicat, unele au semireglabil, dar cele mai multe au niște rezistențe carte se șuntează sau se întrerup. Eu pun în locul rezistențelor de reglaj un potențiometru și-l reglez la 14,2V, apoi măsor valoarea lui și-l înlocuiesc cu o rezistență fixă.

Varianta de mai sus se aplică releelor regulatoare de tensiune de sine stătătoare, nu celor moderne incluse în alternator.

Link spre comentariu

domnule Validae azi mia adus de la reparat alternatoru care dupa cum vam spus imi ardea siguranta de 40amperi lam pus si moa arso iar am masurat iesirea sa vad cati volti imi da pe alternator si aparatu imi arata 19,7volti inseamna ca are releul din el ars si el scoate mult si de aceea imi arde siduranta nu ? am pus un alt arternator in circuit si siguranta nu mio mai arde deci alternatoru care scoate 19,7volti e defect?

a si inca ceva domnule Validae si acul turometurului cu acel alternator care zic eu cai defect imi fluctuiaza acul oscileaza parca ar veni tensiune intrerupta

Link spre comentariu

Înseamnă că alternatorul defect este de fapt cu releu de încărcare încorporat și releul respectiv este scurtcircuitat (sârmă) și supraîncărca bateria. Acel releu de încărcare este de fapt un circuit intergrat dedicat, se montează cu tot cu periile colectoare (este monobloc) și se găsește de cumpărat la unele magazine de piese auto de import.

Link spre comentariu

La 20Vdc bateria aia se face cit porcul la Craciun sau macar sar dopurile ca la sampania de Anul Nou!

20Vdc poti masura pe alternator in gol.

E normal.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

domnule Validae am un alternator de tractor U560 dar nu are acel fir care duce la martoru din bord care arata incarcarea si acum imi sta becu aprins fiindca nu mai am unde lega firu acest alternator nu are acest fir ma piteti ajuta cum pot face ca becul de bord sa se stinga cand incarca ? al tractorului avea un fir iesit fin alternator unde electricianu a legat becu dar asta nu are ce ma sfatuiti

Link spre comentariu

se poate ca la o baterie noua densitatea electrolitului sa fie zero adica sa nu aiba concentratie asta dupa ce alternatoru nu a mai incarcat o perioada de timp am puso pe ups dar nimic fiindca concentratia electrolit era zero am varsat tot electrolitu si am pus unu nou de 1,28 ce spuneti isi mai revine bateria?

Link spre comentariu

Dacă bateria nu s-a mai încărcat, densitatea e scăzută dar nu are cum să fie Zero. Poate fi 1,14 sau 1,1 dar nu zero. Nu rezolvi nimic punând electrolit concentrat într-o baterie moartă, fiindcă plăcile sulfatate nu-și revin chiar așa de simplu. Trebuia să pui bateria pe redresor și s-o lași la încărcat un timp mai îndelungat la un curent mic, de exemplu înseriată cu un bec de far.

Link spre comentariu

da domnule Validae aveti dreptate nu e zero mam uitat iar si era1,2parca eu iam pus electrolit nou si am lasato pe ups pana maine dimineata poate isi revine domnuleValidae am o intrebare la manitoul meu a.veam sigurante de 40amperi ele erau in circuitu de 12volti si mi sa ars dar moa luat cineva de la oras tot de 40amperi dar sunt de 32volti asa scrie pe ele eu va intreb pot pune acea siguranta de 40amperi de 32volti in locul celei de40 ampeeri dar era in circuitu de 12 volti

Link spre comentariu

Florine, eu am mai spus asta, unele lucruri nu le înveți de pe forum, trebuie să mai pui mâna și pe o carte, sau măcar să citești articole de pe net, că acum orice aurolac poate să-și cumpere un telefon ,,smart,,.......discuțiile astea sunt sub nivelul unor începători. Cel puțin felul în care te exprimi e sub orice critică, faptul că scrii de pe telefon nu e o scuză...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări