Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aprinderea unui led cu dioda

Vizitator Comyy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

7

• validae

5

• cristian_draghiescu

4

• salsa

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Comyy

Eu as incerca si la alta priza ... dupa ce as citi vreo cateva ore teorie , si nu metoda lui Potriveli ...

Asa. Si pentru ce v-am mai cerut ajutoru? :-jSunt aici ca sa invat. nu ca sa imi spui tu sa ma duc sa invat... Daca era ma duceam din prima si invatam fara sa iti mai cer tie parerea
Link spre comentariu

Nu vi se pare firesc ca un led albastru sa nu se aprinda daca-l pui in paralel cu un led rosu?

Tinere coleg, prima data incearca sa intelegi cu ce se mananca un led (stiai ca de fapt e o dioda?), ce-i ala curent si mai ales curent alternativ.

Alimenteaza un led la o baterie si incerca sa intelegi DE CE face ce face, mai ales de ce se arde.

Abia pe urma te joci cu curentul din priza, ca sa zic asa, in limbaj popular. Apropo, cele doua leduri trebuiau legate in antiparalel, fara vreo alta dioda!

Ai aflat rezultatul problemei cu rezistentele sau nu mai prezinta interes?

Link spre comentariu

Cate terminale ale LED-ul tau bicolor?Daca legi LED-ul direct la baterie, fara o rezistenta in serie, ai sanse mari sa il arzi.Mi se pare ciudata aprinderea simultana rosu+albastru la baterie.Eu am intalnit LED-uri bicolore:= cu 2 terminale, LED-uri antiparalel, se aprinde unul sau altul in functie de sensul curentului= cu 3 terminale, adica unul comun pentru ambele LED-uri. Se aprind amandoua sau cate unul, dupa cum se alimenteaza terminalele care nu sunt comune.Daca sunt legate in paralel de catre utilizator, e normal sa nu se aprinda cel albastru (tensiune necesara cam 3V) fiindca tensiunea e limitata de LED-ul rosu la aprox. 2V.

Link spre comentariu
Vizitator Comyy

am rezolvat cu rezistentele...La acest subiect. ESTE DOAR UN LED BICOLOR in 2 CULORI ! :|Nu se aprind simultan. Palpaie, pe rand... Are 2 terminale.Baterie 3v -> Led 3v...Incep sa nu mai inteleg nimic din ce spuneti... Am un bec bicolor rosu-albastru in serie cu 2a rezistente de 470k(legate in paralel intre ele), si acestea in serie cu dioda...

Link spre comentariu

Vezi ca ledul ala are incorporat un circuit bistabil, are nevoie de tensiune bine filtrata de 3-5V si rezistenta de limitare.De aia nu se aprinde, nu e un led bicolor ordinar.Am si eu vre-o zece din astea, trebuie o schema de alimentare ceva mai buna decat rezistenta si dioda.

Link spre comentariu
Vizitator Comyy

Vezi ca ledul ala are incorporat un circuit bistabil, are nevoie de tensiune bine filtrata de 3-5V si rezistenta de limitare.De aia nu se aprinde, nu e un led bicolor ordinar.

Si ce trebuie sa fac?
Link spre comentariu

Palpairea ar insemna ca la o semialternanta se aprinde un led, iar la urmatoarea semialternanta celalalt.Dar dioda in paralel ar trebui sa sunteze o semialternanta si deci sa nu permita aprinderea ledului legat in acelasi sens ca ea.Iar la 50Hz (schimbarea sensului de 100 ori pe secunda) nu prea se vede distinct palpairea, ar trebui sa vezi un amestec al celor doua culori.Last edit. Mai probabila varianta cu astabilul integrat sugerata intre timp de @Validae.

Link spre comentariu
Vizitator Comyy

Palpairea ar insemna ca la o semialternanta se aprinde un led, iar la urmatoarea semialternanta celalalt.Dar dioda in paralel ar trebui sa sunteze o semialternanta si deci sa nu permita aprinderea ledului legat in acelasi sens ca ea.Iar la 50Hz (schimbarea sensului de 100 ori pe secunda) nu prea se vede distinct palpairea, ar trebui sa vezi un amestec al celor doua culori.

Nu. Se vede doar rosu...Edit: Astept sa vad schema. Sa vad ce pot face. E un circuit simplu. Cel putin asa mi se pare. Dar din cate vad incepe sa imi dea impresia ca e mai complicat decat credeam...
Link spre comentariu

Are sigur circuit incorporat, a spus ca se aprinde alternativ rosu/albastru si am si eu asa ceva.Foloseste schema de mai jos, si pui o dioda Zenner de 4,7 sau 5V. Condensatorul va fi de 100uF/16V in cazul tau. Schema am mai postat-o pentru cineva care voia sa aprinda o ghirlanda de leduri inseriate, dar se poate adapta de la 1 led pana la vre-o 90 de leduri maxim, schimband tensiunea la condensatorul de filtraj si dioda Zener cu o tensiune corespunzatoare numarului de leduri si tipului de led.

post-21106-139829621981_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Copilul nu stie ce vrea , si nici sa se exprime ... n-a folosit termenul " alternativ " . Ma retrag aici din discutie , nu-l ajuta la nimic , maine va intreba altceva , povestind despre altceva .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări