Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune LM317 - problema

kovari_andrei

Postări Recomandate

Am construit o sursa de tensiune asemanatoare cu cea de mai jos (mici modificari: un tranzistor in plus si etajul de reglaj al curentului a fost modificat si inlocuit cu altul)

Functionarea acestui montaj sfideaza logica :sparge:

Sursa (fara un consumator) regleaza tensiunea numai crescator insa nu si descrescator (adica de la 0 la 27V dar nu si in jos)

Cu un consumator atasat ambele functii, atat reglajul de tensiune cat si de curent functioneaza normal.

Nu este o problema grava insa ma sacaie atunci cand doresc sa folosesc un voltmetru pe iesiri.

Eu ma gandeam ca sursa problemei este condensatorul de filtrare de la iesire (eu am exagerat si am pus unul de 3 ori mai mare ... 1000uF in loc de 330uF) ... dar nu sunt sigur... si faptul ca nu am folosit 2n3055 ci tip35...

http://electronics-diy.com/power-supply ... v-6-8a.php

Ii rog pe cei cu experienta sa ma lamureasca si in aczul in care nu este ipoteza mea, o alta rezolvare (eu ma gandeam la o rezistenta care sa tina locul unui consumator)

Multumesc anticipat

Kovari Andrei

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kovari_andrei

3

• zal

1

• Mircea

1

• petru_f

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Multumesc .... :da acea a fost problema Greseala a fost din partea mea ... dupa multe amplificatoare cu surse de alimentare cu o tensiune stabila(lineare) nu am luat in calcul condensatorul de fitrare de la iesire....Multumesc inca o data icon_jook

Link spre comentariu

Chiar daca problema este rezolvata, 1000 sau 330uF sunt prea mari pentru iesire. 100uF maxim pe iesire, si muti 1000uF pe intrare, acolo va ajuta, nu la iesire.

Link spre comentariu

De fapt la ieşire poate lipsi cond electrolitic de capacitate mare, e suficient unul nepolarizat tip mkt, mpp, de maxim 1uF.Altceva mă deranjează la schemă, că puţometrii aceia au cîte un capăt uitat în aer. Asta poate da rateuri în funcţionarea sursei. Leagă capetele acelea la cursoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări