kovari_andrei Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Am construit o sursa de tensiune asemanatoare cu cea de mai jos (mici modificari: un tranzistor in plus si etajul de reglaj al curentului a fost modificat si inlocuit cu altul) Functionarea acestui montaj sfideaza logica Sursa (fara un consumator) regleaza tensiunea numai crescator insa nu si descrescator (adica de la 0 la 27V dar nu si in jos) Cu un consumator atasat ambele functii, atat reglajul de tensiune cat si de curent functioneaza normal. Nu este o problema grava insa ma sacaie atunci cand doresc sa folosesc un voltmetru pe iesiri. Eu ma gandeam ca sursa problemei este condensatorul de filtrare de la iesire (eu am exagerat si am pus unul de 3 ori mai mare ... 1000uF in loc de 330uF) ... dar nu sunt sigur... si faptul ca nu am folosit 2n3055 ci tip35... http://electronics-diy.com/power-supply ... v-6-8a.php Ii rog pe cei cu experienta sa ma lamureasca si in aczul in care nu este ipoteza mea, o alta rezolvare (eu ma gandeam la o rezistenta care sa tina locul unui consumator) Multumesc anticipat Kovari Andrei Link spre comentariu
petru_f Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Pai e normal ca acel condensator sa ramana la valoarea de tensiune ce i s-a dat ,fara consumator. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Multumesc .... acea a fost problema Greseala a fost din partea mea ... dupa multe amplificatoare cu surse de alimentare cu o tensiune stabila(lineare) nu am luat in calcul condensatorul de fitrare de la iesire....Multumesc inca o data icon_jook Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Chiar daca problema este rezolvata, 1000 sau 330uF sunt prea mari pentru iesire. 100uF maxim pe iesire, si muti 1000uF pe intrare, acolo va ajuta, nu la iesire. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 De fapt la ieşire poate lipsi cond electrolitic de capacitate mare, e suficient unul nepolarizat tip mkt, mpp, de maxim 1uF.Altceva mă deranjează la schemă, că puţometrii aceia au cîte un capăt uitat în aer. Asta poate da rateuri în funcţionarea sursei. Leagă capetele acelea la cursoare. Link spre comentariu
kovari_andrei Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 asa am facut... am sesizat si eu acea problema Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum