Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor lamurire rezistenta minima/maxima semireglabil

Patraulea

Postări Recomandate

E o problema de care m-am tot lovit studiind diverse scheme electronice. Dau doar ca exemplu amplificatorul din schema de mai jos, nu ma intereseaza sa-l construiesc, e doar ca material didactic. In cazul acelui semireglabil incercuit cu rosu, intr-un capat al peliculei rezistive are notatia CW (CLOCKWISE, adica in sensul acelor de ceasornic). Eu vreau sa aflu la care capat al peliculei rezistive se refera acea notatie CW, capatul cu rezistenta minima sau capatul cu rezistenta maxima. Adica de exemplu daca as vrea sa construiesc acel amplificator, ce capat al scalei rezistive lipesc acolo unde e notatia CW, pe cel cu rezistenta minima sau pe cel cu rezistenta maxima? Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

post-75067-139829621519_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• Patraulea

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E foarte simplu, se referă la sensul de rotaţie al cursorului, deci terminalul respectiv e la capătul cursei în sensul acelor ceasornicului. Un semireglabil nu are stabilite din fabrică terminale cu rez maximă sau minimă, acestea sînt stabilite de schemă, aplicaţie........................Sper că nu ai de gînd să faci schema respectivă.

Link spre comentariu

Să încerc mai simplu: la cum e figurat acel semireglabil în schemă, doar indicaţia cu CW îţi indică cum să-l legi efectiv în montaj. Dacă avea un terminal unit cu cursorul, atunci da, la un capăt de cursă aveai rez maximă şi la celălalt rez minimă (0). Se chema că e legat ca rez variabilă.

Link spre comentariu

Si la cum e legat in schema de mai sus, ca divizor reziztiv, ce rezistenta am intre capatul de sus si cursor; si ce rezistenta am intre capatul de jos si cursor? Potentiometrul e indicat in schema ca fiind de 500 ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări