Patraulea Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 E o problema de care m-am tot lovit studiind diverse scheme electronice. Dau doar ca exemplu amplificatorul din schema de mai jos, nu ma intereseaza sa-l construiesc, e doar ca material didactic. In cazul acelui semireglabil incercuit cu rosu, intr-un capat al peliculei rezistive are notatia CW (CLOCKWISE, adica in sensul acelor de ceasornic). Eu vreau sa aflu la care capat al peliculei rezistive se refera acea notatie CW, capatul cu rezistenta minima sau capatul cu rezistenta maxima. Adica de exemplu daca as vrea sa construiesc acel amplificator, ce capat al scalei rezistive lipesc acolo unde e notatia CW, pe cel cu rezistenta minima sau pe cel cu rezistenta maxima? Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 E foarte simplu, se referă la sensul de rotaţie al cursorului, deci terminalul respectiv e la capătul cursei în sensul acelor ceasornicului. Un semireglabil nu are stabilite din fabrică terminale cu rez maximă sau minimă, acestea sînt stabilite de schemă, aplicaţie........................Sper că nu ai de gînd să faci schema respectivă. Link spre comentariu
Patraulea Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Un semireglabil nu are stabilite din fabrică terminale cu rez maximă sau minimă, acestea sînt stabilite de schemă, aplicaţieEu tot nu inteleg. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Să încerc mai simplu: la cum e figurat acel semireglabil în schemă, doar indicaţia cu CW îţi indică cum să-l legi efectiv în montaj. Dacă avea un terminal unit cu cursorul, atunci da, la un capăt de cursă aveai rez maximă şi la celălalt rez minimă (0). Se chema că e legat ca rez variabilă. Link spre comentariu
Patraulea Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Si la cum e legat in schema de mai sus, ca divizor reziztiv, ce rezistenta am intre capatul de sus si cursor; si ce rezistenta am intre capatul de jos si cursor? Potentiometrul e indicat in schema ca fiind de 500 ohmi. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Depinde de poziţia cursorului faţă de capete. Oricum la mijloc ai cam 260 + 260 ohmi. Dacă nu crezi, îl poţi măsura cu ohmmetrul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum