Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor digital de spectru RF

Mikrosha

Postări Recomandate

:jytuiyu

Salutare.

Mai există pe net proiecţele de analizoare de spectru folosind un selector de TV. Cam asta am vrut şi eu să fac.

PIC comandă un generator de dinţi de fierăstrău, prin intermediul unui DAC pe I2C. Generatorul dă în intrarea de tensiune de acord al unui selector de televiziune.

Semnalul de FI e amplificat şi detectat, se închide o buclă de reacţie spre intrarea de AGC a selectorului.

PIC citeşte tensiunile de acord şi amplitudinea tensiunii de AGC, şi afişează pe ecran un grafic corespunzător.

Posted Image

Posted Image

Proiectul e de dizertaţie, de final de facultate, şi va fi predat prin iulie. De-asta nu voi detalia absolut tot, şi nu voi da codul complet pînă atunci. Însă voi prezenta bucăţi din el, şi în special o să cer ajutorul în caz de ceva. Ăsta-i motivul pentru care am făcut topicul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

4

Am desenat cea mai simplă variaţiune a schemei, doar pentru a evidenţia principiul.

Posted Image

Selectorul este cu sinteză de tensiune, de tip UV1315. Practic frecvenţa de acord depinde de tensiunea aplicată pe pinul de VT. Aceasta comandă nişte diode varicap care schimbă frecvenţa de acord. Selectorului i se mai aplica 5V alimentare, 5V pe banda care trebuie selectată (Low, Mid, High, după caz), precum şi o tensiune constantă pe AGC. Circuitul format din cele două operaţionale este un generator de semnal dreptunghiular. Astfel, frecvenţa de acord va fi baleiată între limitele de frecvenţă ale benzii. Capetele benzilor sînt:

48 - 168 MHz pentru banda Low

175 - 464MHz pentru banda Mid

471 - 863 pentru banda High.

Spectrul se poate vizualiza pe orice osciloscop. Pe canalul X se aplică tensiunea de varicap, iar pe canalul Y se aplică ieşirea IF, după ce a fost detectată cu dioda D1, rezistenţa R8, şi capacitatea parazită a sondei. Se poate adăuga un condensator de 100pF în paralel cu R8.

Frecvenţa intermediară a selectorului este de 38MHz, cu o bandă de aproximativ 7MHz. Pentru o selectivitate mai bună, circuite LC se pot confecţiona relativ uşor la această frecvenţă. Reţeta testată de mine este 0.2uH cu 68pF. Bobina de 0.2uH se poate obţine punînd 10 spire de CuEm, grosime 1mm, spiră lîngă spiră, pe un suport de 0.5mm. Adică lungimea bobinei să fie de 10mm. Ies 38Mhz. Dacă frecvenţa e prea mare, se pot depărta spirele bobinei.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Blocul de control al selectorului îndeplineşte următoarele roluri:

- Realizează adaptarea de impedanţă cu ieşirea selectorului

- Amplifică semnalul provenit de la selector

- Detectează semnalul amplificat

- Închide o buclă de reacţie negativă pentru a ţine nivelul semnalului detectat la un nivel constant

- Setează nivelul la care să fie ţinut semnalul detectat

- Furnizează către ADC-ul microcontroller-ului semnalele X (tensiune de comandă pentru diodele varicap), Y(nivel Automatic Gain Control) şi Z (nivel detector)

Schema este prezentată în figura de mai jos.

Posted Image

În continuare, am testat proiectul cu o telecomandă de alarmă auto. Am setat din interfaţa grafică să se baleieze spectrul de la 400MHz la 460MHz. Am făcut poze la display cu butonul apăsat, apoi neapăsat. Rezultatul:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări