papanoiu Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Am un proiect de boxa pe trei cai, problema e ca am 1 dif de inalte pe 8 ohmi, doua de medii pe 8 ohmi si un bas pe 8 ohmi, problema apare la legatura celor doua difuzoare de medii, daca le pun in paralel se fac 4 ohmi, daca le inseriez se fac 16, deci ce varianta de conectare recomandati din cele enumerate mai jos. Varianta agreata de mine e sa conectez difuzoarele cu filtre de medii individuale pe fiecare difuzor in asa fel incat boxa sa ramana pe 8 ohmi ? O sa fie un filtru mai costisitor. Alta varianta e sa le pun un singur filtru si sa pun difuzoarele in paralel inseriate cu o rezistenta de 4 ohmi (rezistenta o sa fie de 8 ohmi, impendanta ???? + pierdere de putere) Si ultima varianta e sa le pun in serie, dar la fel pierd din putere. Ps. exclus montarea unui singur difuzor ! din cauza........ Link spre comentariu
Luca Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Felicitari pt cutii , arata excelent.Depinde de SPL-ul difuzoarelor (bass,medii,inalte) mai putin conteaza impedanta mediei si a inaltei, conteaza SPL fiecaruia sa fie cu 1-2 DB mai mare decat al basului.Posteaza parametrii difuzoarelor (bass, meedii, tweeter) si te va ajuta colegi sa faci un filtru decent. Link spre comentariu
papanoiu Postat Aprilie 27, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Ms. Intreb si eu, nu se modifica impendanta generala a boxei daca pun medii de 4 ohmi ?Filtrele le fac singur, or sa fie de ordin doi. Ps. Am tot ce-mi trebuie ca sa le realizez singur (LCF + .....si urechile mele)Apropo de cutii, am cantarit una (in varianta din poza) si are 54 Kg, mi-a luat aproape doua luni sa le aduc la stadiul asta.Multumesc. Link spre comentariu
Luca Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 filtru nu modifica impedanta finala a boxei daca este facut cum trebuie, sau o modifica foarte putin.In cazul in care media/tweeterul are SPL mai mare decat wooferu, se pune o rezistenta pana ajunge la un raspuns liniar.Referitor la cutii, nu imi dau seama cum ai reusit sa le faci formele alea ? Sunt de lemn ?? Link spre comentariu
papanoiu Postat Aprilie 27, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Ce vedeti voi in poza sunt de fapt doua incinte intr-una singura. Am un amplificator modificat care are amplificatoare separate pentru frecventele joase, care o sa atace "gaurile" mari din incinta. Partea de sus este de fapt incinta pe trei cai. Din MDF; Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 ai grija la ce spune baiatul ala ca spune numai prostiiauzi ,filtrul nu modifica impedanta finala a boxei,care impedanta finala? a tuturor difuzoarelor din boxa legate calare la amplif ? :ras:apropo,in cele 2 gauri din miloc vin aceste medii iar sus de tot inalta? daca da.. nu-i o alegere inspirata Link spre comentariu
papanoiu Postat Aprilie 27, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2013 In cele doua gauri din mijloc vin mediile. Din pacate volumul incintei e dat de parametrii difuzoarelor folosite. Nu am avut alta solutie, vezi poza; Link spre comentariu
Luca Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 ...auzi ,filtrul nu schimba impedanta finala a boxei,care impedanta finala?...Adica cea care ti-o da atunci cand pui aparatul de masura la borne (Cea care o scrie pe eticheta).Este de inteles ca toate difuzoarele se leaga la filtru.In schimb schimba impedanta in functionare ca la orce incinta .. impedanta care de obicei nu este trecuta pe eticheta. Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 papanoiu,trebuia sa gasesti o alta solutie,chiar daca se ingreuna putin tamplaria ,nu se face asa pt este o proiectare defectuoasa.Cutia trebuie sa usureze stabilirea filtrului,nu sa complice.Trebuia sa intrebi daca nu erai sigurnu o sa vezi nicaieri in boxe de fabrica o asa amplasare,toti cauta cauta sa puna tweterul cat mai aproape de medie pt a obtine o sursa cat mai punctiforma de radiatie,altfel de ce s-au mai scos coaxialele,banda larga.Acest lucru nu este pefect posibil in surse multicai,dar pt a obtine o imagine stereo de calitate trebuie macar incercatacest lucru nu este la fel de drastic la frecv f joase unde lungimile de unda sunt f marinu am timp sa scriu mai multe ca plec,darreferitor la conexiunimediile le legi in serie sau paralel in fctie de spl-ul urmaritdaca unul singur are spl de ajuns sau mai mare,le poti lega in serie(la legarea in serie spl-ul se va pastra) si faci eventuala atenuare cu rezistente in paralel.Nu are nimic daca ai 10-12-14 ohmi in zona de medii ,amplificatorul va sta mai relaxat pe sarcina ridicata,in definitiv puterea consumata de medii este mica comparativ cu cea de la basdaca nu ajunge spl-ul,le legi in paralel pt plusul de spl(la aceeasi tensiune aplicata difuzoarelor,in cele pe 4r va intra putere dubla+suprafata radianta dubla)atenuarea o faci cu rezistente in serie pt a incerca ridicarea usoara a sarcinii vazuta de amplificator.problema e ca introducera acestor rezistente in circuit se poate face in mai multe locuri(pozitii) cu efect diferit asupra raspunsului ,iti recomand cu caldura sa apelezi la un soft +microfon de masura sau la cineva care se pricepe putin in acest sens.Taierile,pantele(ordinul), polaritatile si atenuarile le stabilesti atunci,primeaza raspunsul acustic obtinut(carateristica generala de spl) si apoi cea electrica(mai ales daca ai un amplificator bun care nu se stramba la sarcini grele).Nu este treaba de calculatoare de filtre pe net sau cu mana si pixul la atatea difuri Adica cea care ti-o da atunci cand pui aparatul de masura la borne (Cea care o scrie pe eticheta).Este de inteles ca toate difuzoarele se leaga la filtru.In schimb schimba impedanta in functionare ca la orce incinta .. impedanta care de obicei nu este trecuta pe eticheta.despre ce aparat de masura vorbesti,ohmetrul? continui in prostie,las-o asainvata sa te exprimi romaneste daca vrei sa intelegem ,ba nu schimba,ba schimba ,nici tu nu intelegi ce spui,aberatii dupa aberatii Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Ptr medii, nu există difurile şi în varianta de 4 Ohmi? Dacă da, se pot pune cîte două înseriate ptr 8 Ohmi. Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 S-a mai discutat si aici si la sectiunea amplificatoare ca o incinta acustica reprezinta o sarcina foarte complexa, amplificatorul ''vede'' o impedanta rezistivă, capacitivă, inductivă Impedanta mai varianza si in functie de frecvente papanoiu era bine sa mai pui cate o intrebare inainte sa mesteresti, vad ca totusi nu e un proiect bătut în scândură chioara Oricum, cred ca se poate ajusta, eu zic sa nu eviti sa ceri ceva sfaturi de la cativa oameni de aici Succes ! Link spre comentariu
Luca Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 @papanoiu Ce difuzoare folosesti ? Link spre comentariu
papanoiu Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Observ ca prima varianta aleasa de mine nu a fost agreata de nimeni. De ce ?Inerenta intrebare de care nu am scapat; ce difuzoare folosesti, pai folosesc asa;1 bucata inalte de 5 inch -------------raspuns in frecventa (Hz): 1500-21000, 105dB1 bucata bass medii de 8 inch---------raspuns in frecventa (Hz): 45-4000, 94dB2 bucati medii inalte de 4,5 inch-------raspuns in frecventa (Hz): 400-13000, 90dB1 bucata bass de 12 inch-------------raspuns in frecventa (Hz): 30-3200, 96dB (nu luati in considerare, ca nu face parte din incinta pe 3 cai)Nimic de firma gen: scan-speak, USHER etc, dar nici ultimele jeguri !. stiu am dat-o-n bara, e un proiect de tot KK fara acele difuzoare !!!TOATE deja cumparate !Cat despre amplasarea difuzoarelor, acel difuzor (8 inch) de sub tweeter este un bass-medii, e langa deci e OK, iar difuzoarele de medii-inalte sunt montate la 85 cm de la baza incintei, eu zic ca e binisor avand in vedere ca spectrul sonor al frecventelor medii se propaga mai larg decat cel de inalte.Am vazut sute de incinte care au montate 2 difuzoare de medii-inalte intre difuzorul de bass-medii, basca unele au inalte sub bass-medii, la mine nu se poate ?Ca idee, acele difuzoare de medii-inalte nu erau in plan (mergea si fara) dar am zis sa tai din filtre mai mult la bass si inalte, ceva in genul pana la 1000hz la bas si de la 5000hz la inalte, golul dintre ele sa-l "umplu" cu aceste medii.Ps. Daca ma "suparati" astup gaurile de medii si am scapat de problema, raman doar cu paguba, dar eu nu ma supar asa usor !!!! Link spre comentariu
Toader Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Foarte intresante difuzoare ca SPL.Spune-le pe nume sa stim si noi.Cel de inalte asa bine reda la ce dimensiune are?Ne-ai facut curiosi. Link spre comentariu
papanoiu Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Te-am facut curios, pai sa-ti curm curiozitatea si sa-ti spun ca are 5 inch din cauza hornului.Cand finalizez tot proiectul, am sa va spun tot ce doriti pe un alt topic, aici am pus o intrebare si la ea vreau raspuns. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum