Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

macheta mini eoliana

sorinpavel

Postări Recomandate

Salut, sper ca nu am gresit topicul.Am un prieten care face o macheta de "casa viitorului" si m-a rugat sa-l ajut cu o mini eoliana adica un motoras cu o elice care sa aprina un led. Nu este pretentie mare poate sa invarta elicea si cu mana ideea este sa se aprinda ledul. Ce solutii imi recomandati? Precizez ca ar vrea un motoras de casetofon (deh miniatura).Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorinpavel

4

• mitokadona

2

• H Robert

1

• ggi

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Eu i-am facut asa ceva piticului meu dintr-un motor de la o masinuta cu telecomanda, o elice de la ceva jucarie si doua LED-uri portocalii inseriate, fara nici un rezistor; e drept ca nu sufla piticu' atat de tare incat sa arda LED-urile, dar se aprind; jucaria merge si astazi, pot face o mica filmare dar nu cred ca e cazul, e foarte simplu. Aa, si motorasul era de la o masinuta ce mergea la 4,5V, iar LED-urile de 1,8V/20mA.LE: Cred ca merge si cu unele coolere, cele pe doua fire; banuiesc ca nu ar trebui sa fie motoras brushless ca sa functioneze.

Link spre comentariu

desfaci capacul spate al motorului și lipești 2 fire pe bornele care trec prin placa de la motor ( sau dai placa jos complet). Motorul de casetofon e un motor de curent continuu cu magneți permanenți, care e reversibil ca dinam. Ar fi bun un motor de 12V, de la un cas auto eventual, pentru a putea obține o tensiune suficient de mare pt aprinderea unui LED când e rotit cu mana.

Link spre comentariu

desfaci capacul spate al motorului și lipești 2 fire pe bornele care trec prin placa de la motor ( sau dai placa jos complet). Motorul de casetofon e un motor de curent continuu cu magneți permanenți, care e reversibil ca dinam. Ar fi bun un motor de 12V, de la un cas auto eventual, pentru a putea obține o tensiune suficient de mare pt aprinderea unui LED când e rotit cu mana.

Asa ma gandeam si eu sa scot electronica din motoras.Dar ca elice ce sa pun?
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pune orice motoras de la casetofon/jucarie copii si dupa el legi schema asta, la o mica atingere o sa lumineze led-ul.

Montajul eventual il poti masca pe undeva, traful ala il faci pe un ciob de ferita, bobinezi cel putin 15 spire bifilar, dar atentie la fazare, e marcata in schema.

Posted Image

Link spre comentariu

daca folosesti schema de mai sus, in loc de baterie sa pui un motoras, poti pune in paralel cu ledul un condensator , tranzistorul poate fi si BC547, bobina se face pe un tor de feria si are 2x10 spire, grosimea conductorului nu este prea importanta (0,1mm - 0,3mm).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări