Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce tip de cositor sa iau

xragon

Postări Recomandate

Buna ziua! Pana acum aveam un cositor de la un pistol de lipit care avea si cositor si fludor, problema este ca sa coconsumat si iam cerut unui prieten sa imi dea dar se facea farama nu ca ala vechi care iesea lipitura lucioasa asta era de genul mat. nu lipea bine si vreau sa va intreb ce tip sa iau ,folosesc un letcon de 30 de w.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xragon

3

• Tita

2

• pinky

1

• Ionut Remus

1

Top autori în acest subiect

Eu personal tot timpul am folosit fludor cu Sn60 Pb40, acum depinde de tine cum si ce anume vrei de la un fludor. Eu iti recomand ce folosesc eu fara alte chestii prin el precum Ag sau Cu. Eventual nu strica daca are si ceva flux prin el.O zi buna

Link spre comentariu

Fludorul de care pomenesti tu este fara plumb si de aceea se topeste mai greu, se faramiteaza la incalzire si e mat. E luat de pe la chinezi sau de la comercianti care aduc din China tot felul de ieftinatatzuri. Surprinzator sau nu, indeplineste normele RoHS dar e mai greoi de folosit, ti-ar trebui un letcon de putere muuult mai mare si cu temperatura de lucru de aprox 240-250 grade C, nu ca letconurile actea de puteri mai mici.Asa cum au zis si colegii mai inainte, cauta sa cumperi fludor amestec SnPb, uzual se gaseste in amestec 60/40. Astea deobicei sunt cu sacaz in interior dar nu e o regula si nici nu e o cerinta. In loc de sacaz poti sa folosesti o pasta de lipit amestecata cu alcool izopropilic, amestecul il tragi intr-o seringa cu ac, acul il scurtezi. Ai avantajul ca poti aplica fluxul acolo unde doresti si in cantitatea pe care o doresti. Alcoolul izopropilic mai curata din eventualele grasimi care sunt pe suprafetele ce trebuiesc lipite.Diametrul firului de fludor depinde de aplicatiile folosite. Eu am pe masa fludor de 1,2mm si de 0,5mm. Am fludor de 1,2mm deoarece in urma cu vreo 2 ani nu am gasit de 1mm si am luat de 1,2 si am constatat ca mi-e mai bun cel de 1,2mm. La lipituri foarte fine gen terminale de piese SMD ( rez, cond, trenzistori mici ) folosesc fludorul de 0,5mm. La lipituri de terminale mai mari gen tranzistori de putere, fire mai groase, piese THT, folosesc fludorul de 1,2mm. Daca ai lipituri grosolane in mod curent, ti-e mai comod sa lucrezi cu fludor mai gros. Am constatat ca fludorul e bine sa aiba diametrul cam cat este traseul care trebuie lipit. Trasee de 0,5 cu fludor de 0,5 etc.

Link spre comentariu

Cel de 1mm e şi cel mai practic (ptr mine), mai gros e prea multă picătura cînd se topeşte, iar cele mai subţiri dispar ca prin farmec. Ca aspect, cu cît e mai cenuşiu cu atît mai bine, are plumb în el, tot ce străluceşte e ptr lipit ţevi şi table pe acoperiş.

Link spre comentariu

acelea de radioprogres (sunt cele cu , carcasa alba sau neagra!) sunt destul de bune , tin ani de zile fara probleme(binenteles folosite cu cap; ca se supraincalzeste si arzi primarul)ps: eu stiu ca sunt de 100w(nu am auzit de 175w sa aibe vreunul)

Link spre comentariu

100 W ... cauta cu carcasa neagra ... cu cat sant mai vechi , sant mai bune . Bineinteles , daca sant functionale . Mai am inca unul cu comutatorul de 110/220V , l-am tras pe dreapta din nostalgie ...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări