Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pad termic,unde gasesc??

Vizitator emanuel27

Postări Recomandate

Vizitator emanuel27

Am vrut sa inlocuiesc pasta la acerul meu,iar la gpu avea acel pad termic(burete termic)Vin cu o intrebare:unde gasesc si eu pad termic si daca afecteaza ca l-am dat jos si am pus pasta in strat mai gros...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pinky

4

• amassive

3

• lavynyu

1

• andreivlad1999

1

Top autori în acest subiect

ar trebui sa gasesti la magazine de piese electronice sau componente pc, dar daca ai pus pasta argintata (desi nu trebuie in strat gros, doar uniform) e mai ok decat acel pad siliconic.

Link spre comentariu

Acel pad termic are 2 caracteristici esentiale:- nu se scurge- isi ajusteaza grosimea exact cat are nevoie. Distanta intre GPU si cooler nu este aceeasi la 2 laptopuri identice, pot fi diferente de ordinul micrometrilor care conteaza.Daca pui pasta clasica, exista riscul sa se scurga toata pasta si sa nu mai faca contact termic intre GPU si cooler. Daca pui tablita de cupru exista de asemenea riscul sa fie tablita prea groasa sau prea subtire. Daca e prea groasa, coolerul nu va mai calca bine pe CPU. Daca tablita este mai subtire si se foloseste pasta termica fluida, exista riscul ca pasta sa se scurga si padul de cupru sa ajunga pe contacte si sa produca un scurt-circuit.Asa ca ar fi 2 variante: fie folosesti pad-ul recuperat de pe GPU, fie cauti pasta termica din aceea care se intareste. Pad-ul elastic ar fi mai bun deoarece nu prezinta riscul de a se crapa. Pad-urile elastice conduc destul de prost caldura dar parerea mea este ca producatorul a calculat ( mai mult sau mai putin bine ) ce caracteristici trebuie sa aiba acel pad elastic. Eu am cautat de cumparat si am gasit doar la bucata mare de 15x20 cm care costa undeva la 150 lei, asa ca am avut grija sa recuperez cat mai intregi acele pad-uri.

Link spre comentariu

Am avut un prieten care si-a cumparat un netbook (asus) in 2008, dupa doi ani i se tot restarta aiurea, demontat, scoase padurile, pus pasta argintata (buna, si cu masura), pana acum nu l-am mai auzit sa se planga."Acel pad termic are 2 caracteristici esentiale" ai uitat-o pe a treia, imbatraneste si se duce dracu'.

Link spre comentariu

"Acel pad termic are 2 caracteristici esentiale" ai uitat-o pe a treia, imbatraneste si se duce dracu'.

Nu te contrazic dar nici nu iti sustin afirmatia, din lipsa de informatii.Cele 2 caracteristici mentionate de mine intrau la categoria caracteristici pe care trebuie sa le aiba un material care sa umple spatiul dintre chipset si cooler. Ceea ce ai mentionat tu poate fi o caracteristica din grupa dezavantaje sau caracteristici nedorite.M-ai facut curios cu privire la imbatranirea pad-urilor si am gugalit putin. Pe multe forumuri parerile sunt impartite, unii pro, altii contra refolosirii acelor pad-uri. Ai date concrete, documentate care sa iti sustina afirmatia referitoare la imbatranirea pad-urilor sau din experienta sau din citite tot de pe forumuri? Te intreb doar din curiozitate, nu ca sa-ti combat afirmatia. Repet: nu am informatii referitoare la acest aspect si nici nu am constatat in experienta mea acest aspect, e adevarat ca nu am fost deloc atent la acest aspect.
Link spre comentariu

Totul in viata noastra se bazeaza pe compromis. Nu exista panaceul universal. Oricum eu ma feresc de pad-uri termice pentru ca mi se pare ca sunt solutii ieftine pentru diverse probleme.

Link spre comentariu

Sunt pad-uri termice si "pad-uri termice". Sunt paste termice si "paste termice".O caracteristica, as zice cea mai importanta ar fi conductivitatea termica. Sunt paste termice cu conductivitate termica intre 0,6 si 6 W/m*K sau mai mult si pad-uri termice cu conductivitati termice intre 0,6 si 4 W/m*K. Daca dai jos pad-ul cu 4W/mK si pui pasta cu 3W/mK sau mai putin, ce ai rezolvat in afara de o supraincalzire?

Link spre comentariu

Eu cred altceva , pasta argintata este o smecherie comerciala de a face bani , o pasta buna inseamna una de marca sau de un producator care ofera date tehnice despre aceasta (ce conductivitate termica are ) ! Cu padul de pe cipseturi parerea este ca sunt niste adevarate porcarii care pur si simplu le rezolva problema fabricantilor pe banda de procuctie , in orice caz au conductibilitatea termica inferioara pastei termoconductoare insa se pune problema de distanta intre cipset si radiator (fiind mai mare si nu se poate inlocui doar cu pasta ) si atunci cel mai ideal este ca aceea distanta sa fie inlocuita cu o placuta de cupru sau chiar aluminiu si se va observa o usoara scadere a temperaturii (racire mai buna ) ! Oricum operatiunea trebuie facuta de cineva cu o experienta cat de cat buna adica exista riscul ca placutele sa nu fie de dimensiunea/grosimea ideala si atunci se face mai mult rau decat bine !

Link spre comentariu

Desigur ca acele pad-uri elastice sunt niste porcarii. Sunt laptopuri care au radiatoare distincte pentru CPU si GPU si acelea nu folosesc pad-uri. Cum spuneam, sunt pad-uri care au conductivitate termica mai mare decat unele paste termice. Personal inclin sa cred ca pad-urile originale din laptop adica cele "din fabrica" sunt cu un coeficient termic ridicat. Mai devreme am cautat pe ebay pad-uri termice si sunt multi care se lauda ca au 4 W/mK. M-am uitat la cele produse de 3M si alea au 3,2W/mK sau chiar mai putin si totusi 3M nu e vreo sifonerie de la colt, asa ca nu am incredere in ce scriu aia pe ebay, ca doara ei sunt comercianti si vor sa-si vanda marfa.Mi-am adus aminte ca am vazut pe placi video pad-uri termice care se pot confectiona acasa. Se foloseste tifon sau comprese sterile pe care se pune pasta termica. Acea tesatura tine la un loc pasta. Are totusi dezavantajul ca nu este elastica si nu isi poate modifica grosimea in cazul unor miscari infime ale coolerului.Ca pasta termica nu contest catusi de putin calitatile lui Arctic Cooler sau alte marci care chiar fac paste termice ADEVARATE. Dar o pasta termica ADEVARATA costa peste 10USD 1ml deoarece contine argint sau aur in cantitati apreciabile. Nu vei lua o pasta buna cu 5 sau 10 lei 1ml. La pretul asta iei pasta siliconica sau ceramica.

Link spre comentariu

"Acel pad termic are 2 caracteristici esentiale" ai uitat-o pe a treia, imbatraneste si se duce dracu'.

Nu te contrazic dar nici nu iti sustin afirmatia, din lipsa de informatii.Cele 2 caracteristici mentionate de mine intrau la categoria caracteristici pe care trebuie sa le aiba un material care sa umple spatiul dintre chipset si cooler. Ceea ce ai mentionat tu poate fi o caracteristica din grupa dezavantaje sau caracteristici nedorite.M-ai facut curios cu privire la imbatranirea pad-urilor si am gugalit putin. Pe multe forumuri parerile sunt impartite, unii pro, altii contra refolosirii acelor pad-uri. Ai date concrete, documentate care sa iti sustina afirmatia referitoare la imbatranirea pad-urilor sau din experienta sau din citite tot de pe forumuri? Te intreb doar din curiozitate, nu ca sa-ti combat afirmatia. Repet: nu am informatii referitoare la acest aspect si nici nu am constatat in experienta mea acest aspect, e adevarat ca nu am fost deloc atent la acest aspect.
nu am date concrete, pur si simplu din experienta. dar sa nu uitam un aspect suntem in romania, una dintre cele mai mari piete de desfacere a chinezilor din nefericire (iar asata se reflecta in calitatea multor produse de marca), nu te contrazic nici eu ca poate sunt paduri bune care merita cumparate, dar 150ron fata de 10$ sau euro, pasta e o metoda mult mai ieftina si foarte eficienta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări