Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri restaurate - problema si parere personala

ciprivw

Postări Recomandate

In primul rand, nu sunt nici expert, nici electronist, nici restaurator, nici atoatestiutor, dar de cand frunzaresc acest forum, am tot observat de-a lungul timpului o problema care tot apare si la useri mai "mici", si la cei mai "mari", in sensul ca se prezinta un radio ca fiind restaurat, dar panza nu e intinsa corect si are valuri, problema care e vizibila pe margini, majoritatea radiourilor avand acel contur drept si astfel acest detaliu e mai mult decat vizibil si chiar deranjant. "Ochiurile" panzei sunt cand deasupra liniei, cand dedesubt, cand ar trebui sa fie drepte, aliniate...intelegeti voi. Si aceasta problema se manifesta si la panze vechi originale, date jos de pe placaj, spalate, uscate si montate inapoi fara atentia necesara, si la panze noi noute. Si daca tot mi-am adus aminte, inca un detaliu: se prezinta radiouri ca fiind restaurate, finisate cu lac incolor, cand ele aveau din fabrica finisaj cu lac color.Nu vreau sa fiu rautacios, ci sper sa fiu constructiv si toti sa fim mai atenti cand un radio ne trece prin maini, deoarece conteaza si cel mai mic detaliu. Si panza nu este deloc un mic detaliu. E un mare noroc sa avem o panza intreaga si refolosibila, cred ca merita sa fim atenti cand o montam la loc.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iulidan2

1

• ciprivw

1

• mila

1

Top autori în acest subiect

Vizitator GlowingStar

Buna seara,Eu nu o consider restaurare, daca se utilizeaza tot panza veche...Scopul restaurarii( cel putin din punctul meu de vedere) este ''innoirea'' constructiei si inbunatatirea ei cu mult fata de ce au facut uzinele. Schimbarea tuturor pieselor: rezistori, condensatori cu altele noi, de firma buna. Rigidizarea carcasei( daca este din lemn) precum si dezmembrarea ei(daca este cu putinta) si re-lipirea cu rasina epoxidica sau ceva mai bun. Evitatea utilizarii shellac-ului; este urat si nu e benefic. Acoperirea prin galvanostegie a sasiului metalic cu un metal inoxidabil sau aliaj al fierului(98%Fe): Cr, Mn, Fe, St, Pb. Nu spun ca ceea ce altii au realizat prin metode proprii, nu se cheama restaurare. Ba da. Se poate numi si asa. Dar eu personal nu pot sa fac altfel decat cum am aratat mai sus. Mai bine nu mai fac, decat sa fac ceva incomplet...Am ideile mele, sunt maniac si fixist...:) dar imi place de mine mult.

Link spre comentariu

Daca e permisa si alta parere, inlocuirea pieselor originale se face numai in cazul in care e afectata buna functionare; altfel, e strict interzis sa te atingi de o piesa originala care functioneaza in parametrii.Poate confectioanrea altui sasiu din W1.4404 ar fi o solutie, dar nu am vazut sa fie utilizata la scara mare, iar daca e nevoie, cred ca si carcasa se poate confectiona, utilizand esente si materiale garantate macar 200 de ani.

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Sa traiti,In cazul in care se confectioneaza un sasiu din Inox, trebuiesc nituite niste oeze de sasiu facute din Fe. O stim cu totii: aliajul fludor nu adera la inox. E oricum o treaba destul de meticuloasa proiectarea de la 0 a unui sasiu... Apoi ar trebui slefuit sa nu mai reflecte lumina si caldura. Sa le absoarba, in schimb. Mult mai grea insa este confectionarea unei carcase. Numai un tamplar profesionist ar putea face asa ceva sau un artist cum erau aceia de pe vremuri.Dar de ce este ''interzis'' a ma atinge de piesele vechi? Ati folosit acel cuvant un pic ''aspru''... nu suntem caini, sa stiti.

Link spre comentariu

Restaurare inseamna ca se cauta aducerea in parametri functionali si estetici ai aparatului.Ce ar insemna daca restauram un tablou vechi sa-l pictam din nou?Pe de alta parte la restaurare se pot folosi materiale noi, moderne daca nu afecteaza functional si estetic aparatul.Unele piese noi pot fi mascate in carcasa pieselor vechi cum e in cazul condensatoarelor.Sunt de asemenea pentru pastrarea patinei aparatelor...nu trebue sa luceasca totul :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări