Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ethernet board

MariusTehnik

Postări Recomandate

Buna seara .. am o problema serioasa .. am facut montajul de mai jos si functioneaza perfect iesirile sunt conectate la relee cu diodele aferente in paralel cu bobinaIn gol ( fara sarcina pe contactele releelor) merge perfect placa dar in momentul cand pun un bec de 75w treaba se schimba urat de tot .. se blocheaza placa si doar un restart imi rezolva problemaAm incercat cu mutarea releului la distanta mai mare de placa , cu condensator si dioda in paralel cu bobina releului , am inlocuit sursa de tensiune si problema persistaAm incercat si cu tranzistor ca na .. poate poate .. dar fara nici un rezultatFolosesc un adaptor ethernet SPI (ENC28J60) si un mega644a

post-5124-139829620077_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MariusTehnik

33

• ratza

18

• srdjan

4

• mitescu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

hmm .. schema e si mai intortochiata .. pinul aref are conectat un cond de 47uf care nu apare conectat Am trecut in loc de relee led-uri ( vroiam sa am si vizual starea iesirilor)

post-5124-13982962009_thumb.png

Link spre comentariu

Am incercat cu un varistor si a fost ceva mai bine dar la mai multe comutari problema se repeta Ce e acel snubber ? e ceva nou pt mine :)srdjan: nu am testat cu consumatori mai mici .. initial inecrcam sa comand un contactor aflat la cca 2 m de placa si la 2-3 comutari se bloca placa LE : seamana leit cu un condensator ..ce valoare sa fie ?

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama, din schema , de unde sunt alimentate releele. Problema aparuta se datoreaza inductiei curentului pe sarcina (bec) in infasurarea bobinei releului. Se obtine o tensiune parazita catre alimentarea releelor si GND. Spike-urile create "baga in ceata" MC-ul.Rezolvarea este separarea galvanica a comenzii releelor. Asta se face simplu, comanda de la ULN-uri o treci prin optocuplori. Problema mai dificila este ca trebuie sa asiguri alimentare separata ptr relee (implicit gnd-ul de la uln si tranzistorul din optocuplor). In ceea ce priveste alimentarea exista si alte solutii , dar acestea depind de modul in care sunt alimentate releele.

Link spre comentariu

Deci comanda de la mcu catre relee sa o fac prin optocuplor dupa care uln si inplicit relee? bine am inteles? Releele sunt alimentate din aceeasi sursa ca si mcu , acelasi gns lafel si vcc .. m-am gandit si la varianta asta sa alimentez releele si uln-urile separat fata de mcu ... poate asa rezolv problema , voi testa azi cand ajung acasa

Link spre comentariu

Alimentarea releelor din tensiunea de la MCU este cum nu se poate mai rea. Separa alimentarile. si pune optocuplori

Deci comanda de la mcu catre relee sa o fac prin optocuplor dupa care uln si inplicit relee? bine am inteles?

Da, ai inteles bine.
Link spre comentariu

Ce e acel snubber ? e ceva nou pt mine

E un grup RC serie care are rolul de a amortiza oscilaţiile cauzate de sarcini inductive. Becul are şi o inductanţă proprie, mai pui şi firele şi obţii o frumuseţe. Oscilaţiile respective induc zgomot care poate fi interpretat drept un frame incorect. Înseriază 47R cu 10nF/1kV şi pune-le peste contacte (valori scoase din burtă).
Link spre comentariu

Ce e acel snubber ? e ceva nou pt mine

E un grup RC serie care are rolul de a amortiza oscilaţiile cauzate de sarcini inductive. Becul are şi o inductanţă proprie, mai pui şi firele şi obţii o frumuseţe. Oscilaţiile respective induc zgomot care poate fi interpretat drept un frame incorect. Înseriază 47R cu 10nF/1kV şi pune-le peste contacte (valori scoase din burtă).
Mai ca merge acum .. am pus pe contactele releului un cond de 0.1uf 275vac si acums e pare ca nu mai blocheaza... cum se calculeaza valoarea rezistorului si a condensatoruluyi ?Ce valoare ar fi mai recomandata pentru condensator? presupun ca pun atat pe contactul NO cat si NC ( in cazul in care le folosesc pe amandoua)
Link spre comentariu

Din cate imi dau eu seama din schema lipseste o componenta destul de importanta , condensatorul de 100nF de pe alimentare, e bine sa-l pui cat mai aproape posibil de pinii de alimentare ai microcontrolerului.Am avut si eu o problema asemanatoare cu un attiny13 pe o placa cu 2 relee, la mine s-a rezolvat prin montarea acelui condensator de care uitasem.

Link spre comentariu

Am gasit exemplul urmator intr-un ups .. cond 1uf / 250v si un rezistor de 2,4 kohm ...cred ca 1 sau 3w .. sper sa mearga pentru aplicatia mea (testez azi valorile astea)Pe google nu prea gasesc o metoda de calcul exacta a valorilor

Link spre comentariu

E mult de calcul, plus că ai avea nevoie de osciloscop să vezi ce şi cum. Cel mai bine e să determini empriric valorile, vezi unde nu mai face tîmpenii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări