Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio antic

mila

Postări Recomandate

Oamenii nu vor sari sa-si cumpere receptoare DAB+ pana cand acestea nu vor costa 50 - 100 lei si nu vor putea receptiona 20 de posturi cu stiri si muzica.

Pai deja exista la 50-100 lei aparate de radio DAB, unele chiar mixte(DAB+FM)...cat despre 20 posturi cu stiri si muzica e cu totul banal de realizat, nefiind necesar decat un singur emitator intr-o singura locatie, costurile se impart la 20 intre aceste posturi.

http://www.okazii.ro/componente-electronice/altele/radio-bush-mono-dab-a174073852

http://www.okazii.ro/sisteme-audio/aparat-radio/radio-cu-dab-tiny-audio-m3-a174680907

Probabil primii ascultatori de DAB vor fi automobilistii, deja sunt firme care echipeaza masinile numai cu radio DAB, fiindca acesta are marele avantaj ca nu dispare receptia la intrarea masinii intr-un pasaj sau alta zona ecranata, si nu distrage atentia soferului prin asta.

In benzile AM se preconizeaza introducerea DRM(exista deja, cel putin in Bucuresti,dar numai in limba engleza)-insa nu prea exsta cerere la noi, mai degraba la americani care au autostrazi prin pustietate unde nu se poate receptiona FM sau DAB, aici DRM-ul are un mare avantaj ca ofera receptie Hi-Fi si stereo in banda de unde medii.

Cel mai neplacut cu aceste sisteme de radio digitale este ca dispare "magia" radio-ului clasic, un pusti de 12-14 ani nu va mai fi interesat sa mestereasca un radioreceptor cu 2-3 tranzistori+o dioda EFD108 :dsgfds  cum am fost interesati noi, chiar daca pe atunci nu puteai asculta decat "oda conducatorului iubit' si cantece patriotarde.

Probabil la fel de neplacut pentru radioamatori a fost pe vremea cand a fost inlocuita transmisia cu unde amortizate cu transmisia cu unde intretinute, bobinele de inductie si eclatorii erau mai simple si mai usor de inteles decat tuburile electronice.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

DAB+ este OK, mai ales ca ocupa o banda separata de cea FM. E util mai ales pentru taximetristi. Restul oamenilor asculta radioul la munca (birou, santier, camp, etc.), iar doamnele la bucatarie. Nu-i intereseaza HI-FI stereo, ci pretul mic si cosumul mic din baterii. In timpul liber oamenii se uita la televizor sau la calculator.

DRM pe US este o utopie. Aici este o jungla mondiala. Propagarea este imprevizibila. Peste un post slab pot cadea oricand trei semnale puternice din trei continenete. Cu urechea se mai intelege ceva, dar digitalul o ia razna.

Link spre comentariu

Propagarea pe US nu-i asa de rea in limita a trei-patru mii de km, daca respectam "regulile" propagarii acestor unde pe timp de zi sau de noapte (adica ecarturi de frecvente potrivite) si un receptor cu performante decente. Sigur ca sunt unele diferente de tarie a semnalului de la o zi la alta, de la o ora la alta, ceva fading generat de capriciile ionosferei, insa nu la modul de a face receptia imposibila la aceste distante.

Sigur, daca tintim mai departe receptia devine aleatoare, total imprevizibila asa cum spui, un semnal slab poate disparea complet pentru a reaparea mai tarziu. Dar nu cred ca cineva de la noi va fi interesat de muzica din Malaysia ori stirile Neo-Zeelandeze, eventual ar reveni la vechea moda de a asculta statii mai "emblematice" din Europa si Rusia. Pasionatii de stiri si politica vor face asta, pentru a se informa mai bine, avand in vedere ca la noi stirile externe sunt destul de "filtrate" si reduse ca volum in favoarea mondenitatilor, a babelor accidentate pe trecerea de pietoni si a propagandei interne.

Cred ca DRM pe US va deveni efectiv un radio "semi-mondial" sau zonal/continental, in care posturile europene vor trebui sa emita pe 2 frecvente, de ex 12 ... 18MHz ziua si 4 ... 8MHz noaptea pentru a se adapta particularitatilor undelor scurte, altfel nu prea merge.

Apoi proiectantii de rr digitale vor trebui sa imbunatateasca performantele produselor pe partea de receptie, adica revina la moda receptoarelor "eroice", superheterodinele adevarate care se construiau prin anii '70, renuntand la conceptul de "receptor minimalist pe partea de rf, construit mai mult pentru posturi locale" pentru ca nu mai exista posturi subversive pe US care sa trezeasca interes ca in vremea razboiului rece".  

Ca fapt divers, eu receptionez in SSB statii de radioamatori de pe intreg cuprinsul Europei, care emit cu puteri ridicol de mici comparativ cu radiodifuziunea comerciala (sub 1kW) sau statii din YO, de ex YO8ROP tocmai de la granita cu Ucraina se aude langa Bucuresti precum Romania Actualitati pe 7130 kHz, ori alte statii de peste Carpati cu 50 ... 100W si sarma de rufe, care se aud mai slab si cu fading, dar se pot "copia". De aceea consider ca undele scurte raman cea mai buna optiune cu cele mai bune performante pentru transmisia la distanta, indiferent de sistem (AM, SSB, digital).    

Link spre comentariu

:rade: Fadingul avea un anume farmec,

"Dragi ascultatori emisiunea noastra va fi reluata si maine pe lungimile de unda.... de la orele 17...

Ati ascultat Actua....Romaneas....

Noapte bu...

Link spre comentariu

Intr-adevar fadingul are farmecul sau atunci cand isi face doar simtita prezenta fara a deveni suparator, adica cand nu reduce la zero receptia in momentele sale de semnal minim  :rade: .

Emisiunile RFE in limba romana din motive obscure n-au mai fost bruiate din 1964 si se puteau asculta in conditii destul de bune seara in benzile de 41 si 49m daca aveai cu ce, puterea de emisie si frecventele corespundeau necesarului. Problema e ca multi nu erau cunoscatori in domeniul radio si vroiau sa asculte folosind receptoare slabe sau dezacordate si 30cm de antena ca restul era rupta apoi se plangeau ca nu merge ori dadeau vina pe bruiaj :95 . Orice Glorie/Pacific/Bucur sau aparat cu lampi completate cu o antena exterioara permiteau o receptie decenta a postului. 

In alta ordine de idei, pentru ca s-a adus in discutie problema unei receptii intercontinentale stabile in DRM pe US, as putea sa fac o comparatie cu "bunicul digitalului", un sistem de transmisie ce si-a dovedit fiabilitatea pe intreg mapamondul in anii '60 ... '70 si pana prin '90 la noi.

Radio tele-type, sau "radio - telex" intr-o denumire mai populara, cu cod Badot (ma rog, ASCII pentru cine stie) era folosit pe scara larga de armate, serviciile de cifru ale ambasadelor, etc-etc in intreaga lume.

Sistemul permitea inclusiv legaturi intercontinentale in US cu puteri de cca 1kW, stabile si la ore fixe, nu statea nimeni sa pandeasca norii si propagarea, doar se foloseau frecvente potrivite pentru zi/noapte etc si mergea de minune, nu conta ca trebuia sa lucrezi cu Bulgaria Argentina sau China. Deci se putea!

Acum ramane de vazut in ce masura "marea tehnologie moderna DRM pentru uz domestic" va reusi MACAR sa imite performantele a ceea ce era considerat "profesional" in anii '60 ...'70. Eu am mari indoieli ... :84

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Apropo de telegrafia Baudot: auzeam cate o rusoaica recitand pe gura grupuri de cate cinci cifre. Probabil ca analogicul batea digitalul in conditii grele.

Link spre comentariu

@puriu, te contrazic putin, radiotelexul in sistem Baudot a fost un mijloc foarte eficient si raspandit de comunicare la vremea aceea (datorita unei anumite conjuncturi mi-am petrecut o parte din copilarie/adolescenta printre teleimprimatoare si transceivere), prin 1980 - 1985, catre finalul epocii lor, pot sa-ti spun ca "fluierau" la viteza de 150 de baud, o viteza de scriere a mesajului comparabila cu viteza normala de rostire a cuvintelor intr-o transmisiune AM sau SSB. Legaturile pe distante intercontinentale erau sigure si stabile, procentul de "rateuri" fiind extrem de mic. Daca (foarte rar) se intampla sa nu mearga unde trebuie - ma refer la frecventa - mergea sigur pe varianta alternativa ori "pe langa".

Nu am vazut/auzit vreodata sa se foloseasca alternative in fonie, doar se lua legatura intre statii prin Morse apoi se dadea drumul la material prin rtty, puteai sa transmiti fara limita, mii si mii de randuri, un fel de sms fara sfarsit :rade: .

Problema e ca noul sistem DAB pentru broadcast domestic in US nu face doi bani atata timp cat nu poate asigura transmisiuni intercontinentale stabile - asa cum arata de ex @mila - si nu se compara ca eficienta/fiabilitate cu batranul radio-telex din anii '60 - '80.

Si sa nu-mi spuna cineva ca transmisiunile intercontinentale profesionale de atunci functionau bine deoarece foloseau antene logaritmice si alte minuni de care nu beneficiaza radioascultatorul obisnuit,  pentru ca un emitator DAB elibereaza in eter o putere cam de 150 ... 200 de ori mai mare decat o facea un emitator pentru radio-telex, tocmai ca sa poata fi receptionat cu o telescopica specifica aparatelor domestice.

Por si simplu sistemul actual e prost si nepotrivit, reprezentand  doar o complicatie inutila.  

Link spre comentariu

DAB intercontinental?! Pai sistemul DAB/DAB+ emite pe frecvente intre 174 si 229 Mhz, propagarea e specifica undelor ultrascurte...putin peste linia orizontului vizibil-probabil va referati la DRM, care lucreaza in banda undelor scurte.

Sansele de raspandire pe scara larga(comparabila cu emisia analogica) a sistemelor de radio digitale nu prea sunt in viitor, va fi doar un segment de nisa, pe masura ce internetul wireless patrunde tot mai mult in zone izolate, e clar ca incet, incet, posturile de radio se vor muta pe net, renuntand la emisia "in eter" clasica. Deja Radio Romantic nu mai poate fi ascultat in FM pe 101,9 MHz decat in Bucuresti, dar poate fi ascultat oriunde pe glob prin Internet.

Link spre comentariu

Asa ma cuprinde o sfarseala ca sa nu spun scarba.

Primul soc il primesti pe strada cand un tip/tipa care merge grabit si are privirea pierduta pe un telefon pe care il observi destul de tarziu spune ...servus ce mai faci...tresari si spui ...bine...tu?

:rade: :rade: :rade:

Link spre comentariu

"Deja Radio Romantic nu mai poate fi ascultat in FM pe 101,9 MHz decat in Bucuresti, dar poate fi ascultat oriunde pe glob prin Internet."

de c.c.t   cine crede ca e ok?

Link spre comentariu

@Spitfire, da, scuze pentru greseala, am scris DAB in loc de DRM, desigur ca la DRM pe US m-am referit, cel cu pretentii de intercontinental.

Nu este  de viitor intr-adevar, nici din punct de vedere tehnic nu ar face fata cerintelor iar radioul prin Internet tinde sa-i ia locul. In fapt, mutarea in viitor a posturilor de radio pe Internet reprezinta anularea avantajelor majore ale radioului analogic in eter, anume simplitatea si invulnerabilitatea sistemului de transmisie. Sunt argumente "grele" care nu se demodeaza indiferent de vremuri si conteaza enorm.

Internetul e foarte nesigur controlabil si vulnerabil comparativ cu transmisia semnalelor analogice in eter, cu toate dezavantajele acesteia din urma. Sunt curios cate gospodine si-ar arunca cutitul din bucatarie pentru a-l inlocui cu un feliator alimentat la retea printr-o sursa in comutatie :rade: , cam asa stau lucrurile si in ce priveste radioul, desigur pastrand proportiile. Unele lucruri ar trebui sa ramana asa cum sunt de multe decenii pentru ca si-au dovedit simplitatea si fiabilitatea in acest timp, n-ar trebui sa le inlocuim de dragul "noului" si al progresului tehnologic, uitand scopul pentru care au fost creeate, in cazul radioului domestic "informarea populatiei prin mijloace cat mai sigure si usor accesibile in orice vremuri si in orice situatie".

@mila, si eu am observat pe strada din ce in ce mai multe persoane care dau cu capul in stalpi ori sunt la un pas sa-i calce masina din cauza privirii atintite in tablete ori telefoane, de multe ori ma pufneste rasul desi nu prea e de ras, clar creeaza dependenta, probabil multi nu sunt pregatiti pentru a fructifica doar avantajele din noua era digitala si o dau in patologic :84    

Link spre comentariu

Pai in nu stiu ce oras din lume exista piste speciale pentru persoanele care folosesc telefoane sau tablete.

Revenind la subiect, in zona de munte a judetului Vrancea, unde locuiesc eu, se receptioneaza bine doar unde lungi. Unde medii se receptioneaza satisfacator doar noaptea, iar pentru FM ai nevoie de un aparat bun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări