Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio antic

mila

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...

Nici una din vechile tehnologii nu a disparut "cu desavarsire", numai si-a restrans "aria de raspandire" pana la o "nisa".

Cel mai mare "inamic" al radiodifuziunii in formatul clasic sunt tv-ul (in mediul indoor/urban), si/sau formatele tip date,

acolo unde echipamentele sunt "accesibile".

Personal, utilizez receptia radio (audio) destul de multe ore (pe zi), in special deoarece imi lasa libera vederea. Consumul

de continut tv tinde sa se limiteze, poate si deoarece "pretentiile" mi-au crescut (sau poate si standardele s-au "orientat"

spre mahalagismele si manelele pe care eu nu le agreez?), lucru destul de curios, la cele peste 100 de "canaluri" din

oferta de pe cablu (la care daca ma uit, din cand in cand la vreo 10 e bine - pentru cablist, ca inca mai pastrez abonamentul).

Ma "bate gandul" foarte serios sa renunt la serviciile de cablu tv, si cu banii aia sa-mi platesc un cont la vreun "furnizor de

continut" de la care sa descarc material - film, stiri - cat se mai poate de putin poluate de "interese" propagandistice, s.a.).

Pana la urma, ma uit la un singur program odata, si doar la cateva din lungul pomelnic din "pachetul" furnizorului; aceasta

pachetare e de fapt destinata unei egalizari a costurilor, in cazul in care un program scump nu are destui "clienti", ar dispare 

din "grila" ca ne-rentabil (sau prea scump pentru consumatorii lui potentiali - vezi canalele de sport)

Revenind la radiodifuziunea digitala, exact avantajul initial al receptorului simplu pentru MA dispare, chestie "produsa" de

prabusirea pretului aparaturii electronice. Cei care regreta cercul de la casa elevilor (fosti pionieri), unde se asamblau acele

receptoare, dupa celebra "lampa filatoare", cam trebuie sa se resemneze, s-ar parea ca aceasta e deja "istorie".

(ca atitea "mestesuguri", de la dulgherie pana la cite si mai cate altele)....

Fideli "ramanerii in urma", romanasii nostri vor fi poate un pic "inghesuiti" in ce priveste perioada de coexistenta a "vechiului"

si noului sistem, respectiv echipament - cum este actualmente situatia in domeniul pomenitei televiziuni pe cablu, unde inca

mai exista transmisie analogica, in paralele cu formatul digital. 

Repetand, digitizarea la tv s-a facut din motive diferite de ceea se intampla in radiodifuziunea acustica, unde "calitatea" nu 

face un salt semnificativ, benzile de frecvente utilizate nu sunt "ravnite" de alte servicii, interesele acestui "progres" nefiind

nicidecum tehnice. 

Editat de blazeu
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Adevarul e ca pe UL nu prea mai poposesc multi utilizatori de radio,deci emisia mai departe pe aceste statii era inutila.Si cum azi totul trece prin prisma rentabilitatii,era normal sa se intample,chiar daca noua nu ne place.Mai rau o sa fie cand se vor inchide statiile care emit analog in UUS.

Link spre comentariu

UL sunt utile pentru pădurari, salvamontişti, excursionişti, UM nu pătrund întodeauna în adâncul pădurii sau în văi adânci.Undele lungi sunt foarte utile pentru buletinul meteo...cine a umblat prin "coclauri" a simţit nevoia.

Link spre comentariu

Daca vor simti nevoia se vor adapta la noile conditii.La cati salvamontisti exista nu cred ca merita tinute in exploatare statii de emisie cu putere asa mare.Era o banda moarta oricum.Nu se poate compara cu ce era acum 50 ani.Si apoi,au anuntat doar incetarea emisiei,nu dinamitarea antenelor.Asta presupune intrarea intr-o faza de conservare a acelor statii.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca vor simti nevoia se vor adapta la noile conditii.La cati salvamontisti exista nu cred ca merita tinute in exploatare statii de emisie cu putere asa mare.Era o banda moarta oricum.Nu se poate compara cu ce era acum 50 ani.Si apoi,au anuntat doar incetarea emisiei,nu dinamitarea antenelor.Asta presupune intrarea intr-o faza de conservare a acelor statii.

La noi, Radio Romania postul Bod-Brasov 153 KHz cu putere de emisie de 1200KW P.A.R abia a fost echipat cu 6 emitatoare Harris de 200KW(1200 KW total), deci emisia in unde lungi va continua minim 30-40 de ani de acum inainte...

Link spre comentariu

Mai lasa-l incolo de Ric...poate din varf de munte,ca la noi eram multumiti si cu Bucurestiul daca-l prindeam.In afara de Radio iasi,nu intra mai nimic,daca nu punem la socoteala cele sovietice de la vecinii din est.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări