Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio antic

mila

Postări Recomandate

Pe net se zvoneste tot mai "tare" sfarsitul emisiei comerciale AM pe unde lungi, medii si scurte.Cat este adevar in ceea ce am auzit si cat "legenda"?Cu ce se va inlocui emisia clasica?(modulatia clasica?)Ce facem cu aparatele pe care le avem?

Link spre comentariu

Da asa se aude... si asa se va face... DRM (Digital Radio Mondial)a fost destinat sa ia locul emisiunilor analogie... se pare insa ca si acesta inaite de a se naste cu adevarat... s-a nascut mort... Cauza ar fi "radioul" pe internet...Colectionarii suedezi s-au "consolidat" si au decis sa exploateze ei statia lor analogica, odata pe luna (sau asa ceva...). In Ungaria se petrece ceva similar... se mai emite analogic doar cateva ore pe zi...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Un stat(Grecia) a hotarat sa inceteze total emisia radio pentru postul national!

http://www.obiectivbr.ro/guvernul-grec- ... e-_id80380

Germania inchide pe rand statiile de emisie pe unde medii.

Astept ca Romania care a copiat tot ce e mai rau din ceea ce fac statele "avansate" sa opreaca emisia pe unde lungi a statiei Bod si retransmisia locala pe unde medii a postului Radio Romania.

Ma gandesc tot mai des sa-mi fac emitator local pentru colectia mea de aparate de radio , dar ce o sa retransmit?Care e puterea admisa pe unde medii fara probleme...0mW? :rade:

In ritmul asta pe medii si scurte vom asculta numai posturi arabe si Radio China International.

Un prieten care a stat 2 ani in China la reintoarcere mi-a zis ca daca e adevarat ca rasa galbena va domina lumea asa cum scrie in BIBLIE!? el se spanzura acum! :rade:

Eu sunt adeptul stirilor seci, fara comentarii colaterale...chiar daca e vorba de dezastre :cry:

Link spre comentariu

deocamdata noi suntem mai saraci decat vesticii. omul simplu de la tara nu o sa-si permita sa-si schimbe "tranzistorul" Milcov cu altul mai chipes ca sa asculte Antena Satelor. Va mai dura ceva analogicul pe la noi.

Link spre comentariu

E o idee cum ca saraci fiind nu o sa apara emitatoate digitale dar eu vorbesc de inchiderea celor actuale.Pe conducatorii greci nu-i intereseaza de ce i-ar interesa pe ai nostri?

Doamne fereste de ceva dezastre si sa nu ai cum sa avertizezi populatia!Dar pe cine intereseaza?

In orice tara civilizata trebue sa existe un post de radio national cu acoperire nationala! :da .E o necesitate de securitate pana la urma.

Intreb acum pe membri forumului: de unde sunt, cum receptioneaza si pe ce frecventa Radio Romania.?

De asemenea cum receptioneaza statia Bod si/sau statia Tancabesti.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bi ... _de_la_Bod

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bi ... be%C8%99ti

Considerati ca e un sondaj de opinie.

Link spre comentariu

Fara suparare domnilor, dar aparatele de radio digitale(nu am avut de-a face decat cu DAB+, nu si cu DRM) imi par niste porcarii oribile-un astfel de aparat consuma numai pe partea de RF 5W(1A/5V), fara consumul etajului final audio. Se incalzesc precum un calorifer, au boli ciudate, cer introducerea de coduri secrete, functioneaza anapoda, si odata defectate, e crima depanarea! Asta prin care mi-am bagat nasul avea un microswitch bolnav, cu el apasat avea intre contacte vreo 20 ohmi, plus ceramici de proasta calitate.Procesorul care decodeaza DAB frige de iti arzi degetul. Plus ca nu vad rostul acestei schimbari, AM/FM-ul analogice functioneaza bine, aparatele sunt bine studiate in atatea decenii, consumul de energie e minim. Poate se vor perfectiona si "digitalele", dar cred ca analogicul va mai rezista minim 20 de ani.In cazul televiziunii e cu totul alta treaba, DVB-T e de incomparabil mai bun decat clasica transmisie analogica prin eter. Imagini perfecte, posibilitate de HD-pentru cine are musai nevoie-si o sensibilitate fenomenala a receiverului DVB-T!

Link spre comentariu

Doamne fereste de ceva dezastre si sa nu ai cum sa avertizezi populatia!...In orice tara civilizata trebue sa existe un post de radio national cu acoperire nationala! :da .E o necesitate de securitate pana la urma.

Mai conteaza? Doar e DRM. Odata cu globalizarea, totul e "mondial"... un post de radio, un stat, un producator de echipamente de receptie,... si putem extrapola la nesfarsit... O sa traiasca radiourile pirat...
Link spre comentariu

DRM-ul are o serie de avantaje fata de emisia analogica, prin faptul ca se pot combina proprietatile undelor scurte de-a strabate distante imense prin reflexie stratosferica, cu prezenta unei memorii tampon ce stocheaza informatia binara, ceea ce ar permite eliminarea unor fenomene daunatoare receptiei, precum fadingul si parazitii(atmosferici si industriali). Dar, nu prea exista piata pt. DRM, foarte putini radioascultatori isi petrec seara ascultand posturi aflate la mii de km...iar radioamatorii au aparatele lor, oricum nu sunt interesati de radiodifuziunea comerciala.In schimb, DAB-ul e chiar inutil, oricum la acea frecventa propagarea e specifica undelor ultrascurte, iar FM-ul "clasic" e la fel de bun.Daca punem la socoteala ca exista la ora actuala un parc imens de radioreceptoare clasice, inlocuirea acestora cu digitale ar reprenta un efort financiar enorm, si complet inutil pe deasupra.Postul national pe unde medii la urma urmei,se poate receptiona cu o casca si o dioda, ceea ce ar fi de neconceput la transmisia digitala. Diavolul cand se plictiseste isi masoara coada...

Link spre comentariu

deocamdata noi suntem mai saraci decat vesticii. omul simplu de la tara nu o sa-si permita sa-si schimbe "tranzistorul" Milcov cu altul mai chipes ca sa asculte Antena Satelor. Va mai dura ceva analogicul pe la noi.

Crezi ca lichelele care conduc tara asta, se gandesc vre-o clipa la sarmani ???
Link spre comentariu

Crezi ca lichelele care conduc tara asta, se gandesc vre-o clipa la sarmani ???
Bineinteles ca nu se gandesc. In plus, de ceva vreme, daca UE da o duda, astia o si preiau si ne-o servesc si noua, fara s-o gandeasca prea mult.
Link spre comentariu

desi am o parte de vina va rog acum sa ramanem pe subiect si nu pe politica.

mai sus intr-un post am intrebat asta:

"Intreb acum pe membri forumului: de unde sunt, cum receptioneaza si pe ce frecventa Radio Romania.?

De asemenea cum receptioneaza statia Bod si/sau statia Tancabesti.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bi ... _de_la_Bod

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9Bi ... be%C8%99ti

Considerati ca e un sondaj de opinie."

Exemplu de raspuns:

Sunt din Baia Mare, jud Maramures si receptionez Antena satelor statia Bod 155khz ---Satisfacator( sau: Bine, Slab, Rau, de loc, ...)

Link spre comentariu

@Mila In general calatoresc periodic pe distanta Bucuresti - Iasi, petrecandu-mi marea majoritate a timpului intre cele doua locatii. Pe toata portiunea asta, programul "Antena Satelor" emis de la BOD pe 153 KHz, se receptioneaza mai mult decat satisfacator, receptia fiind in general de la buna la foarte buna. Mai mult, chiar si in zonele montane din Bucovina se receptioneaza la fel de bine, nefiind nicio problema in acest sens. Cred ca ajunge dincolo de granitele tarii in conditii la fel de bune (Ex: Chisinau, Sofia, etc). Ca si receptoare folosesc: Selena B215, Gloria 1 (Produs de Tehnoton), Telefunken Bazajoo Sport B211, Grundig Music boy 160, Akai APW20 plus multe alte tipuri de receptoare din colectia personala. Nu exista diferente notabile intre receptia facuta pe receptoarele de mai sus. Din nefericire, pentru postul RRA de la Tancabesti, emis pe 855KHz, nu pot spune acelasi lucru. In cazul acestui emitator, reducerea puterii de la 1.5MW, la 400 KW cat are noul emitator Harris Dx 400, se "simte" mai mult decat bine. Se receptioneaza ce-i drept, dar nu in aceleasi conditii, preferand in cazul aceasta variante alternative de receptie. (Statia Barbosi - Galati, Statia Galbeni - Bacau, statia Botosani, sau acoperirea in FM care este foarte buna). Evident ca pentru receptie am folosit aceleasi receptoare, si ca ultima remarca atat pentru BOD cat si pentru Tancabesti, s-a folosit doar antena de ferita a receptoarelor.

Link spre comentariu

Emitatorul de la Bod (153 kHz) se receptioneaza bine si foarte bine cam pe tot teritoriul tarii in special in zonele montane.RRA (855 kHz) are zone unde receptia e destul de slaba, (zonele de munte de ex si nu numai) dar se poate asculta pe frecventele alternative de pe ultrascurte, asa cum spunea si colegul @globaldj.In calatoriile cu masina prin tara am folosit un CD-radio auto Blaupunkt generatie 2004, cu sensibilitate excelenta in ce priveste receptia radio inclusiv AM (de aceea nu am de gand sa-l inlocuiesc). Parazitii produsi de miile de surse in comutatie si alte aparate "poluante" in RF sunt principalul dusman al receptiei pe unde lungi si medii in orase, nu nivelul semnalului util care ar fi suficient in majoritatea zonelor (mai putin undele medii la munte). In Bucuresti si zonele limitrofe calitatea receptiei depinde de ce aparat folosesti, de exemplu cea mai buna receptie UL/UM (paraziti zero) o am pe Gloria Auto (1) alimentata la retea, punte cu seleniu si comutatorul pe pozitia "auto". Pe aceasta pozitie bobina de pe bara de ferita e inlocuita cu o bobina de pe cablaj (pe oala) si se conecteaza antena exterioara. Folosind bara de ferita nivelul receptiei e mai slab si insotit de perturbatii. Culmea e ca pe Selena B216 am ceva paraziti pe 153 kHz. Pe 855 e aproape ok. Antena Satelor se receptioneaza si pe 603 kHz pana la nu stiu ce ora. Am constatat ca parazitilor de RF ce vin pe calea retelei nu prea le place seleniul si tubul electronic :rade: , aparatele care au astfel de redresare sunt mai silentioase fata de cele ce folosesc punti pe siliciu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări