cearda Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Va salut,in legatura cu panourile solare:am vrut sa cumpar un panou solar pe care scria 50W,l-am testat pe un bec de 5W si spre surprinderea mea nu a putut aprinde acel bec.Intrebarea este :de ce scrie 50W,230W... etc pe panouri solare cand in realitate nu scot atata?Va multumesc. Link spre comentariu
unGuru Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Trebuie sa stii si ce tensiune furnizeaza acel panou.. si sa ne spui si noua ce tensiune nominala de functionare are becul tau. Daca becul era la 230V (la puterea asta, presupun c-ar fi fost un bec economic) SIGUR nu se "aprinde" de la un panou de 50W. De-abia panourile mari (200-250W) scot o tensiune de 70V, si nici alea (practic) nu vor "aprinde" un bec de 230V.Daca becul era "de lanterna", ar cam fi trebuit sa se aprinda (in afara de situatia in care tineai panoul la umbra!). Link spre comentariu
verde Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Puterea scrisa pe eticheta panoului ,teoretic, este reala doar in conditii optime,practic este cam 80 de procente din ce scrie pe etichete.Daca panoul tau are 36 celule inseamna ca are o tensiune de aproximativ 18v si peste 2amperi ,ar trebui sa aprinda lejer un bec auto de 21w, bineinteles sa fie soare si panoul orientat catre el. Link spre comentariu
unGuru Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Ce inseamna "este reala doar in conditii optime"?!.. iar ai inceput sa brevetezi termeni?!Puterea aia "de pe eticheta" poate sa fie chiar DEPASITA, si asta in conditii NORMALE de functionare.. deoarece, in conditii "normale", radiatie solara POATE sa fie, uneori, chiar mai puternica decat valoarea "standard" (1000W/m, temperatura panou: 20C), la care s-au facut masuratorile (in fabrica)."practic este cam 80 de procente din ce scrie pe etichete"Acum.. nu-mi spune ca ti-au trecut prin mana zeci/sute de panouri fotovoltaice si dupa ce le-ai testat pe toate ai ajuns la concluzia ca pot debita (statistic) doar 80% din ce scrie pe ele?!Daca n-ai fi pe un forum de electronica, ai fi chiar amuzant.. stii tu, naivitatea unora starneste zambete.In rest.. ai dreptate! ;) Link spre comentariu
verde Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Ai dreptate puterea poate fi depasita teoretic, dar practic nu se prea intilnesc excesul de radiatii cu temperatura de 20 grade a panoului doar daca stai cu furtunul de apa rece pe spatele panoului ,da mi-au trecut multe panouri prin mina pe multe din ele le-am construit eu. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 O eticheta contine de obicei urmatoarele date:Specificatii tehnice Panou fotovoltaic LC80-12M: Puterea maxima Pmax [Wp] 80Toleranta [%] +15/-5Curentul la puterea maxima Imp [A] 4.6Tensiunea la puterea maxima Vmp [V] 17.2Curentul de scurtcircuit Isc [A] 5Tensiunea de mers in gol Voc [V] 21.6Coeficientul Temperatura pentru Pmax [%/°C] -0.5Coeficientul Temperatura pentru Voc [%/°C] -0.35Coeficientul Temperatura pentru Isc [%/°C] 0.09Tensiune Maxima Sistem [V] 600Dimensiuni [mm] 550x1210x35Greutate [kg] 9.6In mod normal curentul la puterea maxima inmultit cu tensiunea la puterea maxima iti da puterea maxima produsa de panou la temperatura ambianta de 20 grade C, daca temperatura este mai mare se scade cu procentele per grad din coeficientul de temp pentru Pmax, deasemenea panoul debiteaza optim printr-un regulator MPPT, la celelalte tipuri de regulatoare o parte din energia produsa se pierde, mai sunt pierderi si datorate erorilor de aliniere (unghiul sub care bate soarele pe el) norii care se interpun periodic si scad fluxul de radiatii, praful depus in timp pe panou, proasta dimensionare a instalatiei.Daca faci o analogie cu masina ta o sa vezi ca ai pe vitezometru 230 Km/h dar in viata reala mergi cu 20 km/h si mai stai si la stopuri la fel e si aici. Link spre comentariu
unGuru Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 In ce priveste conditiile de radiatie solara de peste 1kW si temperatura a panoului de 20C (pentru a obtine o putere mai mare decat "standard"), trebuie mentionat ca nu e nevoie sa fie indeplinite simultan aceste conditii. Exista niste curbe de raspuns ale puterii de iesire in functie de radiatia solara incidenta, respectiv in functie de temperatura panoului solar. De ex, daca ai o radiatie incidenta de 1300W/m, poti depasi puterea "standard" chiar daca panoul are o temperatura de 50-60C (repet, e un exemplu oarecare). OK, in cazul celulelor pentru panouri "homemade" s-ar putea sa ai dreptate (cu randamentul de 80%).. in principiu, celulele de genul asta sunt si policristaline, si (mai presus de orice!) chinezesti ("dar dintr-alea, cu scris in chineza", cum mi-a explicat un vanzator - ca sa accentueze ca sunt low-cost). PS: Inainte de a ma orienta catre eoliene, am vrut sa-mi iau vreo 6-8 panouri monocristaline de 250W fiecare.. si-am studiat in consecinta foarte multe "datasheet"-uri, am citit pe diverse forumuri reactii ale utilizatorilor etc. Oricum, ma orientasem catre ceva marci mai serioase, drept urmare nu am auzit de nici o astfel de parere, privind o pierdere de putere de 20% "din start". Dar deja ne-am indepartat de subiect (si se pare ca initiatorul a si murit, intre timp!).. @eugeniusro: Am postat aproape simultan.. revin cu o "completare" (apropo de masini): cu toate astea, daca e in cadere libera, chiar si o Dacie poate atinge 300kmh.. ;) Link spre comentariu
verde Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Celulele folosite de mine sint bosh , monocristaline de 4,4w ,si totusi nu am masurat 9A in scurt niciodata, Link spre comentariu
ChRS Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Nu am vazut panou care sa scoata 70 de volti, dar am instalat panouri de 250 de W cu maxim 30 de volti (c.c) la bornele sale si curent de 7-8 amperi. Masuratori facute la 13 grade si in jurul orei 12, cand radiatia solara mai buna.@cearda, incearca totusi sa ne spui ce bec ai (U si I) si ce tip de panou. Daca este monocristalin sau multi, producatorul, etc. Ulterior putem sa facem niste calcule simple. Link spre comentariu
unGuru Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 @ChRS:Ai dreptate, am scris eu gresit (70V).. Eu facusem anterior niste calcule (pentru mine) si am ramas "setat" pe 70V. De fapt, vroiam sa cuplez 8 panouri Bosch mono la modul 4 + 4 (paralel/serie) pentru a obtine tensiunea "utila" de 70V, sa pot incarca in siguranta un grup de baterii la 48V. Deci un panou dintr-ala scoate, intr-adevar, doar 30 V (mpp) respectiv 38V (oc). Link spre comentariu
ChRS Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 @ChRS:Ai dreptate, am scris eu gresit (70V).. Eu facusem anterior niste calcule (pentru mine) si am ramas "setat" pe 70V. De fapt, vroiam sa cuplez 8 panouri Bosch mono la modul 4 + 4 (paralel/serie) pentru a obtine tensiunea "utila" de 70V, sa pot incarca in siguranta un grup de baterii la 48V. Deci un panou dintr-ala scoate, intr-adevar, doar 30 V (mpp) respectiv 38V (oc).Nu-i bai, cu totii suntem oameni. :-) Link spre comentariu
cearda Postat Aprilie 27, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2013 Nu am vazut panou care sa scoata 70 de volti, dar am instalat panouri de 250 de W cu maxim 30 de volti (c.c) la bornele sale si curent de 7-8 amperi. Masuratori facute la 13 grade si in jurul orei 12, cand radiatia solara mai buna.@cearda, incearca totusi sa ne spui ce bec ai (U si I) si ce tip de panou. Daca este monocristalin sau multi, producatorul, etc. Ulterior putem sa facem niste calcule simple.Era un bec de lanterna,dar testul facut de mine a fost la ora 5 (17:00).Daca este ASA cum spuneti (cat scrie atata scoate) atunci de ce costa 1000$....1300$ panouri care asigura un consum maxim ziua pe ora de 250watt fara baterii?.Pe cand daca as cumpara un panou probabil chinezesc de 250w gasesc si cu 600 Ron.De CE differenta asta de pret? Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 27, 2013 Partajează Postat Aprilie 27, 2013 cu 1200 $ poti cumpara 10 panouri de 80W cu care vei avea posibil o productie medie orara de 25oW in functie de insorire. Nu inteleg de ce ai o conceptie preconceputa cu produsele chinezesti? Chinezii produc ca toata lumea dealtfel produse pe diverse categorii de pret, daca tu te infigi la produse low-cost nu e vina fabricantului ci a ta pentru ca nu sti ce vrei, ieftin si bun nu exista.Dacia este un exemplu de masina low-cost pentru Germania si are succes, daca vrei Mercedes trebuie sa te scarpini mai adanc in buzunare Link spre comentariu
ChRS Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 La mine la munca desi am primit oferte chinezesti de panouri solare, am optat spre calitate nemteasca. Cele chinezesti sunt bunicele, dar au anumite lipsuri precum temperatura de operare, mentenanta, caracteristici tehnice si mecanice, etc. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 La mine la munca desi am primit oferte chinezesti de panouri solare, am optat spre calitate nemteasca. Cele chinezesti sunt bunicele, dar au anumite lipsuri precum temperatura de operare, mentenanta, caracteristici tehnice si mecanice, etc.Da si probabil ai primit tot panouri chinezesti pe care scrie CE si sunt evident mai scumpe, de fapt daca vrei finantare europeana este obligatoriu ca acestea sa aibe marca CE pe ele.Revin cu precizarea produsele chinezesti se fac pe diverse categorii de pret, sunt multe branduri care isi manufactureaza produsele in China datorita costurilor reduse dar nu fac rabat la calitate.Stiu de la un furnizor de produse electrice (nu o sa spun ale carui brand evident) care mi-a spus ca ei fac motoare si la noi in tara dar ca sunt mai bune alea facute la chinezi si ca daca vreau sa scrie CE pe ele nu e nici o problema imi aduce cu eticheta nemteasca. Este important sa comunici bine cu furnizorul tau si sa ii specifici ca nu doresti produse low-cost, problema este ca aceasta comunicare poate exista doar daca esti client important pentru el si vrea sa te pastreze, daca esti un client ocazional te inteapa original Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum