Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator audio de putere Hi Fi !

Postări Recomandate

Arcam-ul de mai sus e o varianta "prelucrata" cu bipolari a amplificatorului cu igbt-uri (brevet inventie) realizat de Dl Mark Alexander -Analog Devices Application Note AN211 si e un amplificator cu reactie in curent ,un pic deosebit fata de cele cu reactie in tensiune uzuale;operationalul e pe post de convertor tensiune-curent.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator prutus

Am reparat multe amplificatoare printre care si QSC USA1310, la care erau puse din fabrica sigurantele de 15A PINA in puntea redresoare, iar cind etajul final a cedat, sigurantele nu s-au intrerupt, curentul mare stocat in filtraje, facind ca unii tranzistori sa devina sirma, altii sa se intrerupa, inclusiv o groaza de rezistente din emitoare....

Cui ii pasa de fiabilitate daca a mers 10 ani in discoteca pana la prima defectiune si inca 5 de atunci pana acum ?Designul este revolutionar dupa parerea mea.Cel pe care l-am reparat a avut 5 tranzistori sarma.I-am inlocuit doar pe aia cu un lot total neimperecheat pt ca aia am gasit mai repede, am marit toate rezistentele de emitor de la 0.47 ohmi 5w la 1 ohm 16w romanesti verzi dintr-ale pe manunchi de fibra de sticla si cu vreo 200w mai putin pe un canal " merge si asa" de vreo 5 ani deja, Daca proprietarul nu a vrut sa bage bani sa ia toti tranzistorii imperecheati asta e...Sa simulezi un etaj in punte cu toate avantajele lui (slew rate dublu)cu un pumn de condensatori care joaca si rol de filtraj pe alimentare pe deasupra si toti tranzistorii sa fie lipiti pe radiatoare fara izolatie prin care sa tragi bara de alimentare trebuie sa recunoatem ca e pe cat de simplu pe atat de inteligent.Eu nu am vazut ceva mai simplu de atat.Acea incarcare si descarcare exponentiala a condensatorior este oricum mult mai rapida decat aproape orice slew rate oferit de un ampificator pe tranzistori asa ca din punctul meu de vedere QSC usa1300-1310 ar fi preferatul meu din toate timpurile cel putin la capitolul ergonomie.E drept ca nu poti sa iti dai seama de ce poate fara boxe adecvate si nu e un amp de casa.Punctul negativ ar fi CALITATEA condensatorilor paralel care trebuie doar SA FIE.
Link spre comentariu

De defazor pt doua module in punte nu ai nevoie. Un modul il faci direct in configuratie inversoare. Nici de compensare nu cred ca vei avea nevoie din moment ce vei folosi amplificari suficient de mari.Totusi sa faci un amplif in punte cu doar LME+etaj final e prea putin, mai mult de 22-27Vvv nu vei obtine, ceea ce e cam putin.

Cei 22Vvv sunt pentru un etaj, adica 11Vmax, 7.8Vef. Pe boxa in punte obtin dublul, adica 15.6Vef, pe 4 ohm vin cam 60W, nu vad de ce n-ar fi destui.De obicei nu coboram cu impedantele la 4ohm ptr montaj in punte, dar de data asta ne putem permite. Problema ar fi alimentarea aici, cam rar gasesti traf de tensiune joasa si curent mare.Nu mai insist, stiu ca oricum nu tenteaza pe nimeni, cum nici pe mine nu ma tenteaza sa concurez cu Arcam la proiectat scheme si construit amplifuri.Spor sa aveti!
Link spre comentariu

In primul rand sunt destule opampuri care sunt alimentate la +22V, -22V. Deci vin 44Vvv rezultand undeva cam 32Vef la boxa cu doua module in punte. Mai departe se poate lucra cu puncte virtuale de masa situate la +22V si la -22V ceea ce asigura inca odata dublarea tensiunii de iesire , deci circa 64Vef.

Link spre comentariu

Deoarece subiectul se numeste " un alt amplificator de putere Hi Fi " va invit sa discutati si / sau sa propuneti diverse solutii sau proiecte de amplificatore , fara sa va fie teama ca sunteti offtopic .

Scopul acestui subiect este de a arata si alte concepte de amplificatoare , diferite de cele prezentate pana acum pe forum .

Va supun atentiei un proiect de amplificator monobloc ( am fost certat ca nu am pus schema amplificatorului de la inceputul subiectului , dar am inca de lucru la ea , nu are implementate circuite de protectie etc ) care va satisface destui useri .

Se pot imprumuta idei , concepte etc se pot inlocui blocuri functionale sau componente dupa gustul si priceperea fiecaruia .

Este un simplu ( ??? ) proiect gasit pe net , dar dovedeste ca lumea nu s-a oprit la KKT-urile de Electromures , STK sau LME :) !

Nici acesta nu este perfect , are destule parti care pot fi supuse imbunatatirilor .

Este un concept unitar , etaj final ( de inspiratie Arcam ) VU-metru , protectie , SMPS etc , gandit ca amplificator Hi Fi cu intrare simetrica monobloc .

Un asemenea aparat costa multe mii de Euro...pentru cine are bani , nu are decat sa-i cheltuiasca pe fite audiofile .

Dar se poate construi si in varianta DIY :) !

Nu va fi prea usor ...

Totul evolueaza :) la altii , pe forumuri asemanatoare cu Elforum .

La noi... :bataie

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Pai aia este sarcina AO-ului , iar datorita bunei rejectii curentul absorbit din etajul alimentare ( din + / - 15V ) va fi identic cu cel din sarcina . Este un fel de " shift level " , foarte liniar cu care poti ataca linistit etajul VAS , pentru a scapa de problemele sarcinii operationalului .Nu mai conteaza distorsiunile adaugate de operational , iar SR se multiplica in functie de VAS . Daca AO are SR de 10V / microsecunda in 2 microsecunde pentru alimentare la + / - 15V , VAS-ul va fi alimentat la + / - 45V , deci vom regasi la iesirea VAS SR multiplicat astfel : 45 V / 15V = 3 10 V / microsecunda x3 = 30V / microsecunda . Timpul de crestere ramane constant , tot 2 microsecunde ( este un parametru intern al AO ) Datorita faptului ca nu se culege semnal din iesirea AO , nu conteaza nivelul distorsiunilor pe iesirea AO .Simplu si eficace ! Obtinem 30V / microsecunda in doua microsecunde , adica un amplificator foarte bun .Daca alimentezi la tensiune mai mare , se va obtine un SR mai mare . Amplificatoarele Zeck seria PT folosesc o schema asemanatoare , si au un SR 100V / microsecunda , iar ca AO folosesc 5534 . Schema Zeck-ului a fost proiectata de Philips...Eu am preferat o alta solutie , oarecum asemanatoare . Tot de la Philips :) ! Permite distorsiuni TID mult mai mici ( -70dB ) Oricum si TID si THD -ul variantei din schema de mai sus sunt foarte mici pentru a influenta auditia TID-ul avand -40dB , adica o valoare foarte buna .

Link spre comentariu

O evolutie interesanta a amplificatorului "Stonecold" evoluat la randul sau din amplificatorul realizat de Dl.G.Schmidt ,Elektor-1977,current dumping amplifier.Am realizat ceva similar cu Mj110015/16;puntea echilibrata trebuie un pic ajustata, e un pic pretentios dar functioneaza destul de bine.

Link spre comentariu

Datorita faptului ca nu se culege semnal din iesirea AO , nu conteaza nivelul distorsiunilor pe iesirea AO .

Ba conteaza.Curentul de comanda (compunenta de c.a.) a etajului pilot este tocmai curentul debitat de AO pe rezistorul de 39 ohmi. Si toate componentele nedorite din tensiunea de iesire a AO se regasesc în curentul aplicat bazelor etajului pilot. Plus gunoaiele din curentul de alimentare al AO.În plus, calea de închidere a buclei corectoare de eroare prin AO este mult mai lenta decât cea din Quad 405. C2 din varianta Stonecold si omologul sau din schema Schmitt ajuta, dar nu elimina aceasta problema.Tranzistoarele finale ale AO împreuna cu cele din alimentarea AO formeaza practic doua etaje cascoda ce-si împart rezistorul de emitor.Daca tot vreti current dumping, mai bine adaptati acel front-end diamond (TAD sau Pioneer) pe care l-ati publicat cu ceva timp în urma, la un etaj final current dumping. Ar fi practic un fel de Quad 405 complet simetric (si cu,,, "current feedback").Ar fi o idee si pt îmbunatatirea Quasar-ului d-lui Vicol. (Sper sa-l termin pe-al meu înainte.)
Link spre comentariu

Nu , nu vrem !Vrem un amplificator foarte simplu si performant , cu un operațional chior pe intrare . Ceva complicat si extrem de performant s-ar putea face , dar depășește lejer nivelul tehnic al userilor !Trebuie sa începem cu începutul , adică de la lucruri simple in prezent pana la lucruri complicate in viitor .Oricum am prins ideea si mă voi gândi la dezvoltarea ei ...Multumesc pentru pont !

Link spre comentariu

Current dumping-ul e destul de dificil de aplicat unor scheme simetrice chiar in conditii industriale -englezii au folosit la Quad din considerente de simplitate si reproductibilitate structuri asimetrice;Dl M.Alexander a preferat ( spune si motivul) in amplificatorul sau(AN211) finali in clasa AB in scopul obtinerii performantelor dorite(sr=200v/us,banda semnal mic 1Mhz,etc) in conditii de stabilitate.Stonecold-ul in anumite conditii devine instabil.Cel mai simplu e de adaptat structura folosita de BGW(250-750),Philips,Zack si eventual Cygnus sa4/5 (scoala braziliana)-sunt amplificatoare folosite in scopuri profesionale- si de upgradat ulterior functie de necesitati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări