Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator audio de putere Hi Fi !

Postări Recomandate

Da, man, stiu, asa se masoara zomotul, cu urechea la driver si pe osciloscop.Totodata cascoda nu se foloseste ca baga zgomot in plus, care este.Aminteste-ti doar de ce ti-a spus Sorin cu privire la asta.Daca o sa pui un ao pe intrare o sa se auda zgomotul de fond pana in Cluj.Ca in fond in asta consta performanta unui etaj de diferential suprem: zgomot zero, restul nu conteaza. Nu conteaza cine cauzeaza zgomotul si prin ce metode. Sigur e de la diferential, in special din tranzistori! Nu are rost sa mai comentez ceva ca eu acum 25 de ani eram la gradinita. Clar nu avem cum sa te ajungem, nici eu nici nimeni altul de pe forum.In fond pe mine cearta ma intereseaza sa nu iasa, ca si in toate topicurile deschise de tine, desi pana la urma nu ma doare mana sa sterg posturi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Sharky, care fusese pina la urma faza cu "maxima"?

Nu te puteai exprima ALTFEL, nu FLEGMATIC?

Era simplu, Leco nu e bine de zici si uite de ce (cu argumente) , sau Leco, e bine ce zici, hai sa vedem ce si cum.

Sau ai vrea sa zic "sarumina" barosane, BOSS sau BO$$, ca te-ai luat de mine...

Ce semeni, aia culegi.

Nu inteleg de ce pe PM putem discuta civilizat, si pe threaduri nu...

Las la aprecierea ta.

Si daca tot esti bun, comenteaza nitel schema pusa de mine, oficial ea amplifica la nivel de sute de milivolti, cu zgomot foate mic, semnale de 1-3mV.

Oare cum s-ar comporta "adaptata" sa amplifice semnal de 775mV?

De remercat iesirea cum este facuta si daca n-ai observat este alimentata simetric stabilizat, pentru cerintele de acolo la +/- 6V (aproximativ).

Astept!

Sau ca sa fac altfel:

Iertare "MARIA TA", ca mi-am permis sa scriu pe sectiunea moderata de EXCELENTA DVS, ca pedeapsa sa imi fie taiat capul ca mi-am permis sa-mi dau cu pararea...

Da' , parca asta este forum, nu este logic sa ne dam cu pararea, sau numai UNII "are" voie? :nas:

Link spre comentariu
Vizitator prutus

kenwood ka-1000 are o schema asemanatoare, dar mai smechera.imi pare ca e yamaha m50 daca nu ma insel ce a postat leco...hai sa ne laudam singuri ca ne-au murit laudatorii:Dragilor, acum 8 ani am facut pentru o biserica un ampificator de 2x100w in care am facut colaj din trei amplificatoare, ultima bomboana pe coliva fiind exact introducerea unui operational pentru ca popa tinea statia la maxim sa auda tot poporu , iar in pauzele dintre rugaciuni nu trebuia sa se auda pic de zgomot in difuizoare ca popa era audiofil...Ce credeti ca s-a intamplat atunci?Imi luase 5 saptamani constructia mixerului cu patru canale pentru microfoanele electret si a statiei si mi-a luat Dumnezeu vederea pentru o una pentru ca de la atata lucrat aproape si sute de probe la sfarsitul lucrarii nu mai puteam tine deschisi ochii mai mult de o ora pe zi, iar tratamentul a durat aproape o luna.De atunci nu mai vreau atata liniste decat in biserica nu in boxa din clopotnita si daca e ca raposrtul semnal zgomot al cascodei sa fie cu 2 db in plus , iar pssr-ul la pamant prea putin imi pasa...sa se auda inalta frate, sa se auda inalta, dar sa nu muncim atata ca chiorii!

Link spre comentariu

Normal ca oricine are voie sa se exprime, doar ca stilul care il ai atrage cearta. Iar certuri au fost multe.Stilul folosit de mine este identic cu al tau. Nu vad de ce nu iti place din moment ce il folosesti.Si nu vad de ce te deranjeaza cuvantul "maxima". Ce ai spus tu suna ca si o maxima (norma, aforism, dicton, pilda, etc).N-am spus nici ca e bine, nici rau, cel putin nu in primul post.Sper ca s-a lamurit treaba.Cand te uiti ce performante au AO-urile de top vezi ca vremea TL072, ne5534 si altora a cam trecut. Eu nu vad de ce nu s-ar putea folosi asa ceva cu succes.Eu singurul amplif cu AO care l-am facut e quad-ul cu lme49710. Bine aici configuratia e usor diferita, dar nu pot sa spun ca are zgomot. Chiar si inlocuit cu ne5534 tot cam la fel suna, adica nu prea!Zgomotul de fond are o mie si una de cauze, o poti sfecli in zeci de locuri nu doar la diferential. Totusi, parca e vorba de un amplificator nu de cum amplificam 1mV.In rest nu am nicmi cu ce ai scris tu. Dpdv al zgomotului asa e, dpdv al altor performante nu stiu daca treburile stau tot asa, dar ca sa verifici trebuie aparatura serioasa, nu gluma!Legat de intrebarile tale din cate vad amplificarea (la fr joase) e reglata din 1+ (R64+R63+partea dreppta a pot VR+6)/(R62+partea stanga a VR6).Se poate creste R62 in principiu, dar pot aparea unele probleme de stabilitate la asa diferenta de gain. Probabil sunt multe optimizari de facut in momentul in care schimbi domeniul cu cateva ordine de marime. R47 trebuie iar re-adaptat din moment ce etajul amplifica si DC, diferenta prea mare intre rezistentele de pe intrare si reactie pot cauza offset-uri.Astea le vad la prima vedere si timp de scurmat mai departe nu am.

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Pe mine ma depasesc problemele astea de finete cu ao-leu!Eu am alte griji:Nu exista si tranzistori driver thermall track?Am ascultat foarte multe amplificatoare profi care nu au superdioda de nici un fel ci doar diode inseriate cu o rezistenta si un semireglabil pt curentul de repaus si compensare termica si nu am avut ce le reprosa , dar m-am gandit de multe ori ca in constructiie amatoricesti dimensionarea radiatorului se face mereu prin supradimensionare si rareori driverele sunt pe acelasi radiator cu finalii.Teoretic ar fi ca fiecare dioda in carnat sa fie atasata fizic tranzistorului ei pentru a compensa jonctiunea termica respectiva mai ales ca nu toate jonctiunile se deschid la aceeasi Ube si chiar si diodele inseriate ar trebui sa fie de tip diferit, totusi toate diodele sunt puse de obicei pe radiatorul principal pe care sunt finalii, iar prefinalii sunt reci sau calduti cand finalii fierb.Se zicea pe vremuri sa lasam amplificatorul sa mearga jumate de ora pana intra in regimul termic sau cand se omogenizeaza temperatura in interiorul amplificatorului ori niciodata temperatura acelor diode nu corespunde real cu temperatura fiecarei jonctiuni compensate nici macar daca ar fi lipita de tranzistor pt ca una e temperatura jonctiunii si alta temperatura capsulei.Lasand sa treaca mai mult curent prin diode in speranta ca aducem diodele la adevar schimbam regimul si chiar clasa de functionare si discrepantele devin si mai mari.Daca dimensionarea radiatorului nu se mai calculeaza cum se facea odata macar sa punem diodele cu pricina pe radiatorul corespunzator tot se poate, nu?Daca vom plasa prefinalii pe acelasi radiator cu finalii si diodele de compensare cum se face de obicei numai la ampificatoarele de discoteca sau putere foarte mare , teoretic vom rezolva problema, daca nu...eu mai visez la 2sa968 thermall track.

Link spre comentariu

Eu as face un experiment cu 2 LME49710: o schema simpla in care un AO sa atace direct etajul final (adica superdioda, prefinali si finali), bineinteles excursia tensiunii de iesire ar fi limitata, insa odata rezolvata problema stabilitatii, as pune 2 module in punte, dar servite cu un defazor destept. Pentru 4 ohm ar fi putere suficienta (petru unul ca mine, prea multa oricum).

LME49710 are un slew rate de 20V/us, la fel si OPA134. Eu ma declar multumit de asa ceva. Ce nu stiu sa fac e sa proiectez compensarea in frecventa ptr a garanta stabilitatea unei asemenea scheme, chiar simpla cum e. Dupa cum imi spune si numele, nu stiu eu atatea. Google is my friend, si forumurile.

PS

Legat de faza cu thermaltrak, as recomanda imperecherea a 2 tranzistori de aceeasi polaritate, transformarea unuia in dioda, montarea lor strans pe un radiator separat, si la revedere, dar asta e offtopic.

Link spre comentariu
Vizitator prutus

ce-ar fi sa introduceti si asta intre referintele dvs:

http://www.arcam.co.uk/_ugc/file/tor_fi ... 210202.pdf

Dincolo de faptul ca le are pe toate in etajul final este chiar un amplificator modern si destul de apreciat pt cei 1300 de euro cat e pretul lui oficial.Daca stai bine sa te gandesti nu-l faci cu banii astia in caz ca ti se pare prea scump si te apuca cheful de mesterit.

Aproape toti tranzistorii sunt smd sunt chiar ieftini pentru calitatile lor la 50 de buc pe farnel si daca citesti datasheet-ul lor iti dai seama ca nu se merita sa-i inocuiesti cu nimic.Din punctul meu de vedere ZETEX este o firma care se bate de la egal la egal cu Toshiba la anumite componente, iar fmmt-urie sunt compromisul perfect in acceptiunea mea.

Acei thermall track sunt de-a dreptul nemuritori.Am primit de 2 ori la reparat o boxa activa behringer cu acesti tranzistori si prima oara am relipit o rezistenta care asigura tensiunea pozitiva pt operationale si am lipit in greseala semireglabilul pt curentul de mers in gol de pe thermal track cu un traseu adiacent si dupa jumatate de an de mers mult mai fierbinte dupa cum avea sa-mi sa-mi spuna "beneficiarul" difuzorul de joase s-a ars.Am dat la rebobinat difuzorul, am observat greseala am remediat-o si boxa aia a implinit 4 ani de repetitii-e intr-o sala de repetitii unde canta 6 formatii diferite plus sute de nunti si botezuri pe clipping si sap15p si 15n REZISTA.Ca sa nu mai zic ca livreaza puterea maxima din datasheet pe un difuzor de bass de 15 kg intr-o singura pereche.

Link spre comentariu

Adica etajul final :

Posted Image

Vezi ca o sa te certi cu unii pe aici , TL072 le pute , nu este cel mai bun :) !

In plus , schema are doua randuri de " superdiode " :) !

Culmea , pe intrare TL072 are aceleasi FET-uri pe care le-a descoperit LECO in schema Denon-ului ...

Eu raman la OPA134 , chiar daca Bob Carver a folosit cu mare succes in amplificatoarele sale pe intrare doar TL072 .

Culmea , sunt cotate inca din anii "80 ca fiind audiofile , spre exemplu M400 Cube Power Amplifier .

Cum , o sa exclamati , ce cauta TL072 in aparate audiofile ?

Eheee , asta-i treaba , Bob Carver nu citea Elforum pe vremea aia , si ca urmare a folosit TL072 .

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Nu am curaj sa ma pun cu experienta lui Leco, dar tl072 sunt folosite intr-unul dintre cele mai dinamice preamp-uri de chitara ever-triaxis de la mesa boogie exact la iesire ca buffer....Adica dupa 6 etaje de high gain cu lampi alimentate la 420v, eq pasiv bass treble, midle intre primele doua etaje si un etaj de eq cu 5 benzi dupa ele.Daca ar fi prost ar da John Petrucci cu el de pamant ca daca nici ala nu stie ce e aia dinamica nu stiu cine mai stie.

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Mai mult tl081, varianta low cost si mai gomotoasa a lui tl071 e pe intrarea unui QSC USA1300 si 1301 care sunt extrem de dinamice si ele si pe o multime de Brixton-uri.Sa nu-mi zica cineva ca astea sunt amplificatoare proaste si fara dinamica...La mine in orasel un singur lautar avea un brixton de 2 x 300w si toti tiganii se duceau sa- l imprumute cand aveau de servit un barosan..

Link spre comentariu

Pe cuvint nu s-a inteles ce vreau sa spun.M-am referit ca un etaj clasic de intrare full complementar este mai OK cu tranzistori decit cu integrat.Conditia sa folosesti integratele de calitate, in scheme cu integrat "in fata" este esentiala, daca vrei dinamica, slew rate, etc.Numai ca unele OPA-uri sau ce au mai realizat unii producatori, ajung sa coste si 30-50 lei bucata, chiar si mai mult, echivalentul in lei la producator...Am reparat multe amplificatoare printre care si QSC USA1310, la care erau puse din fabrica sigurantele de 15A PINA in puntea redresoare, iar cind etajul final a cedat, sigurantele nu s-au intrerupt, curentul mare stocat in filtraje, facind ca unii tranzistori sa devina sirma, altii sa se intrerupa, inclusiv o groaza de rezistente din emitoare...E,la genul de schema ca la USA 1310 cu integrat in fata, daca nu ai un PCB facut cum trebuie, te trezesti cu oscilatii la iesire, si nu stii de ce.Pina nu umblii la compensare la integrat, & stuff, o sa cam ai surprize..TL072 cu J-fet pe intrare, este un integrat foarte bun, dar si foarte sensibil, si nu este full simetric, are doar 2 Jfet.Oricum eu il apreciez mai mult decit NE55xx sau altele dar, fiecare cu gustul lui.Si eu puteam sa folosesc in modulele mele un etaj de intrare asemanator,dar am preferat varianta clasica full tranzistorizat, full simetrica, iar rezultatele le poate expune Victor care a ascultat modulele.Stabilitatea , asemeni, zgomotul de fond, asemeni, etc.NU vreau sa zic ca ce fac eu, este cel mai bun, si ca ale altora sint shit, nu, departe de mine asta, insa ce pleaca din miinile mele, pleaca "ca la carte".Deci eu unul, ramin in continuare cu ideea mea ca, etaj final full complementar full simetric cap coada, tranzistorizat este mai usor de "minuit" .Apropos, amplificatorul T-Amp 2400, stiti de ce se arde?Pentru ca moare NE5532 din fata, in peste 90% din cazuri.Si nu este alimentat la mai mult de +/- 15Vcc, evident o stabilizare de toata jena,pe care chinezoii au copiat-o cu niste erori grave (ale valorilor pieselor) fata de QSC ampliful mama.

Link spre comentariu

Acu greselile de utilizare nu trebuie luate in calcul. Nu cred ca ii pute cuiva tl072, doar ca tehnologia a evoluat si se gasesc piese ieftine cu performante mai bune. Eu nu vad de ce ar fi o problema sa dai 20RON pe un AO de calitate. Ai nevoie de unul per amplif.Si legat de tipul intrarii, cu fet-uri sau nu, conteaza in primul rand impedanta care vreo sa o aiba ampliful. Pt impedante uzuale merge orice.Totusi e vorba de un amplficator audio, nu de instrumentatie.Din pacate treaba cu full simetric nu se poate testa in regim de amator decat ca si simetrie la semnal dreptunghiular si SR (negativ si pozitiv). Pt performante gen THD , IMD trebuie aparatura serioasa. Si oricum, in final tot ampliful trebuie testat. Altfel daca ar fi sa luam SEPARAT diferentialul, atunci un AO de 20 lei ar da clasa multor diferentiale, luate INDEPENDENT, in special la capitolul thd, iar la partea de zgomot nu cred ca ar sta semnificativ mai rau.Thermaltrack pt drivere? Pai am o solutie mia simpla: baga driverul in clasa A si nu mai ai probleme cu stabilitatea biasului si trecerea prin zero. Pentru cativa W disipati in plus as zice ca merita osteneala.De defazor pt doua module in punte nu ai nevoie. Un modul il faci direct in configuratie inversoare. Nici de compensare nu cred ca vei avea nevoie din moment ce vei folosi amplificari suficient de mari.Totusi sa faci un amplif in punte cu doar LME+etaj final e prea putin, mai mult de 22-27Vvv nu vei obtine, ceea ce e cam putin.

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Din ciclul gu50-sper ca stiti de gluma- va propun serios tda2040 sau tda1514 pt ca am o caruta de integrate originale care abia asteapta noi provocari.ar mai fi un integrat foarte interesant de semna miic: njm 2043 si 2073.njm2043 echipeaza capetele de inregistrare la deck-urile nakamichi iar 2073 o mutime de amplificatoare de casti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări