Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator audio de putere Hi Fi !

Postări Recomandate

Am studiat un proiect alternativ la solutiile clasice , deja cunoscute de Dvoastra .Are ca particularitate constructiva un circuit integrat operational in etajul de intrare .Acest operational are avantaje si dezavantaje ... Avantaje :- etaj de intrare foarte compact- offset extrem de mic - deriva termica foarte mica- raport semnal-zgomot foarte bun ( evident depinde de tipul operationalului folosit )- rejectie de mod comun excelenta- costuri foarte mici fata de varianta cu componente discrete ( imperecheate sub 2% )- manopera mica- repetabilitate - toate amplificatoarele pot avea aceeasi compensare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La capitolul THD sta bine , chiar foarte bine :) .

TID-ul la fel , e foarte ok, rezulta din imaginile de mai jos .

TID1 e testul cu cele 2 frecvente de 9 si 10khz cu amplitudine egala iar TID2 e facut cu semnal de 8khz de amplitudine A ( corespunzatoare unei puteri de 150w ) si cu A/4 de 300Hz.

Posted Image

Posted Image

La capitolul dezavantaje operationalul folosit in intrare

- limiteaza slew-rate-ul

Aveti mai sus si un analiza cu dreptunghi cu 10kHz la 150W in cei 8 ohmi si se obtine un Slew Rate de 23V/microsecunda ( acceptabil spre satisfacator :) conform standardelor mele ) dar in aceasta configuratie a schemei ( putin mai deosebita ) nu limiteaza banda redata si distorsiunile nu cresc semnificativ nici la 100KHz , ceea ce la fel mi se pare de bun simt .

Din graficele atasate mai sus rezulta clar THD la 1khz la 150W =0.00205%.

Banda la 150w in 8R la -1db 2Hz la 100kHz si la -3db de la ( sub ) 1Hz pana la 196KHz.

Cum comentati ?

Link spre comentariu

Pai cine te opreste sa folosesti un AO mai rapid?Si doi la mana, cum folosesti AO-ul?SR-ul nu e dat de AO. Daca etajul de dupa amplifica cu 100 si are SR-ul infinit mai mare, atunci da, AO-ul limiteaza. In schimb daca AO-ul e setat la o amplificare de, sa zicem 4 si ce urmeaza dupa amplifica cu 25 si are un SR asemanator, atunci AO-ul influenteaza SR-ul intr-o maniera f mica.

Link spre comentariu

Operationalul din simulare este OPA134 , la asta am gasit un model SPICE credibil .

Este un integrat la indemana , ieftin si bun ...

Schema are in iesirea OP Amp-ului un etaj cascod " shift level " si este urmat de un etaj VAS cascod si o compensare Miller chioara ( momentan ) peste cascoda din VAS .

Poate ca este " putin " supracompensat , dar asa se pot obtine valori foarte mici pentru TID .

Etajul final este in genul celui lui @roender ( triplet hibrid ) , avand un curent de repaus destul de mare ( finalii disipa in repaus 5 W fiecare )

Acest amplificator este un exercitiu , un proiect alternativ , dar surpriza a venit de la testele THD si TID .

Posted Image

Fata de simplitatea schemei si costurile de realizare , rezultatele sunt mult peste asteptari , aproape incredibile .

La capitolul TID bate orice amplificator audio cu pretentii !

Merita sa remarcati si distorsiunile la 100 KHz ...acolo unde nu multe amplificatoare pot reda ceva serios...se pare ca aceasta schema are potential .

Link spre comentariu

THD-ul la frecvente joase este probabil mare si totusi inca acceptabil si se datoreaza unui artificiu constructiv tipic schemelor simpliste : in paralel cu condesatorul ( teoretic electrolitic bipolar , care ar trebui sa fie de o valoare mare , scump si greu de obtinut ) din reactia negativa care se conecteaza intre intrarea inversoare si masa , in serie cu o rezistenta ( care stabileste valoarea amplificarii ) , pur si simplu se monteaza in antiparalel doua diode chioare , solutia a mai fost propusa in trecut si de Leco !THD este acceptabil iar raspunsul la capatul inferior al benzii audio coboara foarte jos , lucru greu de obtinut cu un electrolitic bipolar , iar performante asemanatoare se pot obtine doar cu DC servo . Varianta cu DC servo are dezavantajul sacrificarii raspunsului in faza . Solutia cu diode antiparalel cu electroliticul poate fi un bun compromis , parerea mea :) !

Link spre comentariu

Da , link-urile de mai sus sunt cunoscute si reprezinta un pas mare , dar intr-o alta directie...

Schema folosita de mine deriva dintr-un proiect asemanator cu acesta : http://audio-circuit.dk/images/LYNX-v3-0-QAG.pdf sau altele asemanatoare http://www.hifiengine.com/library/philips/ah578.shtml , http://www.solaris.no/electronics/power ... l_1024.jpg etc .

Transformarea a fost facuta ca un simplu exercitiu ... pentru ca se poate .

Pentru performante audio mult superioare fata de proiectul LYNX sau celelalte ...

Pentru fiabilitate maxima ( forja , cum ar spune un bun prieten ) , dar fara a renunta la calitatea redarii .

Pentru un cost de fabricatie cat mai mic .

Pentru o punere in functiune foarte simpla , fara reglaje pretentioase cu aparate foarte scumpe in genul : osciloscop , analizor de spectru , generatoare de semnal , distorsiometre etc .

Pentru satisfactia de a-ti construi ceva adevarat cu mainile tale .

Link spre comentariu

Victor, pana la urma din avantajele mentionate de tine vei ajunge sa folosesti un driver specializat si gata toata treaba. :)LM-urile de la national au niste specificatii beton, practic nemasurabile de catre utilizatorii de rand.Oare daca in locul acestui AO relativ ieftin foloseai un lme, care teoretic e netsuperior?Si alt aspect care nu l-ai mentionat e posibilitatea de tuning amatoricesc: pui un soclu si incepi sa schimbi integrate dupa care ciulesti urechile. :)Legat de primele grafice, nu e cam mica marginea de faza? Nu ai cum sa ii cresti SR-ul? Dupa parerea mea nu ar trebui sa fie limitat de AO decat in anumite topologii.Ce excursie de tensiune folosesti pt AO? Adica la cat ajunge pt excursie maxima la iesire. Stiu ca pentru unele topologii intrebarea nu are sens, dar cum nu ai prezentat vreo schema nu am idee exact ce ai facut acolo.Intreb asta deoarece si la quad tot pe baza de AO e schema, si l-am folosit aproape din plin, pana la 3V distanta de alimentari, pe considerentul ca amplificarea e mai de calitate decat un tranzistor in configuratie emitor comun.

Link spre comentariu
Vizitator prutus

Va recomand sa folositi LM3886, sunet deosebit, apreciat de audiofilii din toata lumea, reproductibilitatea performantelor fiind 100%.Sper ca stiti de gluma! *_________________________* © hpavictor 2013

Unii nu iau in gluma folosirea operationalelor de putere la semnal mic.Asa cum cineva a pus din lipsa de alt tranzistor un bf459 pe intrarea unui microfon si a constatat ca se bate cu 2sa1085 la capitolul zgomot, tot asa se poate sa descoperi lucruri foarte interesante folosind un operational de putere unde nu se cade sa-l folosesti.Ati avut vreodata curiozitatea sa folositi un tda2040 in loc de ne5532 intr-un preamplificator?Eu da si nu suna deloc rau, plus ca are 500k impedanta si pnp-uri pe intrare ceea ce nu e de neglijat.Cred ca mie mi-e dat sa mor cu tda2040 de gat pentru ca e un operational extrem de versatil pentru urechile mele.
Link spre comentariu

Eu va recomand un lucru.NICI un operational, nu face in schema pe intrare ce fac perechile complementare de zgomot redus.Mai ales daca vorbim de slew rate.Evident este mai usor si mai ieftin cu operational pe intrare (marea majoritate QSC oldschool si nu numai) urmat de vas,superdioda, dublet sau triplet pe iesire, insa tot o schema full simetrica FACE TREABA "ca la carte"...Sau vrei nebunie maxima, etaj diferential j-fet complementar, alesi trz cu maxima dirzenie (alimentat separat), urmat de restul, ori gen etaj intrare din preamplificatorul cap magnetic de la deck-ul Akai GX-F71

Link spre comentariu

Nu este nici o maxima, este REALITATE.

Nu stiu cit ai experimentat LIVE tu (excludem simulari sau calcule) care in realitate nu corespund cu rezultatul final, insa iti spun ca de peste 25 si ceva de ani de cind experimentez fel si fel de scheme, LIVE, cu piese pe placa, concluzia finala este ca tot cu tranzistori in fata obtii cel mai bun rezultat, evident nu cu 2N5551 si 2N5401 sau BF422-423 ori alte rahaturi care au zgomot cacalau.

Intreaba-l pe Victor ce a auzit in D2500TI, driver cu 111db/1w/1m, cind a bagat urechea in el; m-a intrebat "e alimentat modulul" ?!?

Deh in fata nu era nici AO nici cu 2N5xxx ,Bf 4xxx.

Bine in general "NU SE SIMTE" la ureche, insa cei de la Toshiba sau NEC, nu au facut degeaba acele clasice perechi compementare de tranzistori cu zgomot redus.

Acum, fiecare cu ce vrea si cu ce poate, insa mult mai putine "plingeri" am auzit pe forum, din partea userilor ce folosesc schema full tranzistorizata (ma refer la full complementara) decit cele hibride cu integrat in fata si "restul".

Schema cu integrat in fata este versiunea "cea mai ieftina", insa nu chiar cea mai buna, este parerea mea, si NU DATI CU PARUL, experimentati REAL si vedeti rezultatul FINAL pe osciloscop.

O posibila idee de dezvoltare pentru etajul din fata, care ar putea conduce cei mai puturosi tranzistori VAS, in ceea ce priveste COB.

Evident modificat in versiune simetrica complementara, pentru cine il duce capul...

A, sa nu ma injurati daca descoperiti cuplaj Direct DC, atit pe intrare cit si in reactia negativa, asta au stiut "prostii" de JAPONEJI, in anii 80...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări