Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa stroboscopica

Vizitator schiau_i

Postări Recomandate

Vizitator schiau_i

salut,as avea nevoie de o lampa stroboscopica cu care sa masor turatii ale unui motor de c.c. alimentat la 12V.lampei stroboscopice ii voi modifica duty cycle printr-o comanda PWM. mi-ai putea spune ce model de lampa sa folosesc ? am incercat cu LEDuri dar la duty cycle mare stau aprinse, nu mai "licare".va multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

2

• Ticu

2

• danys

1

• YO8CDQ

1

Top autori în acest subiect

Poti sa incerci si cu o dioda led mai puternica , pentru inceput cu un " superflux " ..." lampei stroboscopice ii voi modifica duty cycle printr-o comanda PWM " ... aici eu cel putin n-am prea inteles , poate dezvolti ... poate posteaza si altcineva mai destupat . Din ce stiu eu trebuie modificata frecventa de " clipire " , iar perioada de alimentare a elementului luminos trebuie ingustata , sa corespunda cu intervalul prin care trece un reper trasat pe piesa actionata de motorul caruia trebuie sa-i fie masurata turatia . Alimentarea in impulsuri inguste permite si cresterea puterii aplicate iluminatorului , deci o eficienta optica mai buna . IFK 120 e tub pentru blitz comun , nu pentru aplicatii stroboscopice , are timp mare de raspuns si nu merge la frecvente mai ridicate... oricum poti incerca ...

Link spre comentariu

Nu ai ce face cu PWM-ul, trebuie variata frecventa impulsurilor luminoase, nu durata lor. Eu as face un circuit astabil (cu frecventa reglabila manual) care sa comande un circuit monostabil ce aprinde lampa pentru scurt timp (constant). Ar trebui stiuta turatia maxima pe care vrei sa o masori.Ai mai putea sa masori turatia cu un senzor optic si un frecventmetru.

Link spre comentariu

Am lucrat cu lampa stroboscopica la o masina de echilibrat de precizie, de productie romaneasca si avea lampa stroboscopica detasabila cu IKF-120, cum spui ca nu merge ca lampa stroboscopica.

Link spre comentariu

Depinde de turatia ( frecventa ) ce trebuie masurata . La un motor electric ma astept sa fie mare ... IFK 120 este tub potcoava pentru blitz , s-ar putea sa nu reuseasca iluminarea cu frecventa asa ridicata . Tubul are niste constante de timp , descarcarea nu are loc in orice conditii . Am vazut si eu un stroboscop pentru reglarea avansului la motoare termice . Acolo trebuie iluminare corespunzatoare la 800 ture / min , ar merge oarecum IFK 120 , sint aproape 15 Hz . Masinaria a avut asa ceva , era un aparat hobby luat din obor , adus de vecinii moldoveni in anii '90 . N-a functionat prea mult , mergea neregulat si tubul s-a " consumat " repede . Dupa cateva tuburi schimbate , posesorul a renuntat . Cu mult timp in urma , am lucrat cu un stroboscop produs la IEMI , fosta uzina romaneasca ce producea aparatura de masura . Acesta avea o lampa de constructie speciala , dedicata pentru stroboscoape . Era de forma circulara , cu electrodul de aprindere distribuit pe toata circumferinta , cu tensiune de aprindere scazuta si timpi mici de aprindere-restabilire . Caracteristicile le-am aflat chiar de la IEMI , cand tubul s-a spart in urma unui accident in laborator , iar fabricantul n-a putut sa furnizeze unul de schimb . Era de productie frantuzeasca , iar importurile se taiasera , era imediat inainte de revolutie . Am scris toate acestea pentru a - mi explica afirmatiile . N-am scris ultimativ ca nu ar merge cu IFK 120 , chiar am afirmat ca s-ar putea incerca . Eu personal am indoieli , am recomandat solutia cu LED-uri , verificata si mai putin complicata . LED-urile au unghi solid de emisie luminoasa mai mic , mai usor de focalizat , iar tensiunea necesara si comanda sant mai simplu de realizat . Poate fiecare persoana interesata sa adopte si sa experimenteze ce solutie doreste , eu am postat niste informatii si constatari personale , fiindca m-am confruntat cu aceasta problema .

Link spre comentariu

@schiau_i - uite o schema care te-ar putea satisface:

http://s1136.photobucket.com/editor?ima ... ml?filters[media_type]=image&sort=3&o=0

Valorile timpilor le-am masurat pe montaj. Cu un led de 10W (compus din 3x3 cipuri) am obtinut pulsuri de 0,7A, care permit folosirea la distante de 10 cm, chiar la durata minima a pulsurilor.

Mai trebuie sa faci o etalonare a butonului care stabileste perioada, sau mai bine folosesti un frecventmetru pentru indicarea frecventei generate (la pin 3 al primului circuit integrat) si apoi faci un calcul pentru turatie. Nu-i chiar simplu, dar asa-i metoda stroboscopica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări