Vizitator Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 Oricum problema acelui etaj final, chiar daca s-ar folosi superdioda corect, este ca mosfetii NU pot fi atacati direct din superdioda, curentul de porti oferit destul de mic, tocmai de aia, la frecvente mari, sinusoida este mult distorsionata, si devine triunghi, odata cu cresterea frecventei, capacitatile dintre poarta si sursa ale mos-urilor, necesita un curent mai mare de comanda, curent pe care, acel etaj nu-l poate oferi. Eu il sfatuiesc sa faca schema pusa de mine. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 O mica corectare la superdioda in caz de semireglabil mai prost calitativ, al carui cursor ar putea avea contact slab: Foarte importanta corectura, felicitari. Potentiometrele sunt cele mai susceptibile la defectiuni. Fara acea corectura, la cea mai mica intrerupere a cursorului, finalii tuna definitiv. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 Sau daca ai deja cablajul facut poti mari curentul de polarizare prin etajul anterior. Cat timp SR-ul etajului final e mai mare ca SR-ul amplifului fara etaj final, totul e ok, asta trebuie sa obtii. Pe langa curent ai nevoie si de rezistor mic. RC-ul care se formeaza intre rez de grila si capacitatea parazita dicteaza SR-ul etajului final in bucla deschisa. Evident, grija la oscilatii. Daca nu se intelege explicitez mai in detaliu. Cu niste valori decente, gen Asta din perspectiva SR-ului. Problema REALA intr-o schema care nu izoleaza complet etajul de tensiune de cel de putere. Daca ar fi sa ma umflu in pene ar trebui sa parafrazez si sa scriu "se vede ca nu prea aveti experienta cu amplificatoarele", vorba lui Victor, "sper ca stiti de gluma!" Lasand gluma laoparte: Finalii cu capacitati mari pot trage curentri seriosi la frecvente mari. Rezistentele alea din grila au in general valori mici, sub 1k. 1k si capacitati gen 1n, 2n sunt cam mari pt un simplu Vas. Asa ca valoare practica ar fi bine ca curentul maxim tras sa fie sub 1% din curentul de polarizare. Practic se poate experienta f simplu. Inlocuiti etajul final cu niste rezistente de 100k, trase catre iesire, si evident readaptati rectia, care se va lua dintre ele. Apoi incepeti sa reduceti valoarea. Vedeti cam care e limita la care apar distorsiunile. Evident, problema se rezolva elegant cu un repetor care va face izolarea intre amplificarea in tensiune si partea de forta. Evident problema disiparii tot ramane. Adica puristii vor cere ca etajul repetor, de comanda al mos-ilor, sa fie in clasa A, deci curent de polarizare mare, egal cu cel din cazul anterior. Dar aspectul cel mai important s-a rezolvat, si anume VAS-ul merge nederanjat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Foarte importanta corectura, felicitari. Potentiometrele sunt cele mai susceptibile la defectiuni. Fara acea corectura, la cea mai mica intrerupere a cursorului, finalii tuna definitiv. Am observat aceasta chestie la citeva amplificatoare PRO, ca NU aveau corectura, iar la tot ce am reparat si nu avea corectura, am modificat cu un strap unde mi-a permis schema superdiodei. Am mai gasit si la multe amplifuri gen Dynacord, o eroare la fel de grava, si anume au lasat rezistenta fixa intre baza-emitor, si semireglabilul intre baza-colector. Cea mai mare prostie, intreruperea cursorului semireglabilului, ar da biasul "la maxim" cit permite polarizarea acelui circuit superdioda, in limita valorii rezistentelor folosite! Era sa ard odata un set de finali la un amplif pro, inspiratia ce a pune in timpul testelor pe siguranta de +, miliampermetru pe scala 0-300mA, a dus doar la intreruperea sigurantei interne a aparatului, de 0,5A, din cauza unui semireglabil imbatrinit... Referitor la buffer-ul dupa VAS, eu asa as vedea o comanda corecta a mosurilor complementare. Am incercuit zonele "importante", printre care si bias si offset (cu galben respectiv verde). Atentie la valoarea diodelor Zenner folosite! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 .................. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Exact, comanda este data atit pentru deschidere cit si pentru inchidere. Schema este a unui amplificator Ecler. Singurul inconvenient pe care l-as vedea eu, ar fi diferentele de curenti structura N-mos versus structura P-mos, as fi mers cu raportul de 3cu2 Pmos-Nmos, adica la 2 mosuri canal N sa fie puse complementar 3 mosuri canal P. Astfel ar fi mai echilibrata diferenta dintre structuri. Ceva gen aici: Marea majoritate a eclerelor defectate, se strapunge bratul de P-mosuri, apoi arde siuguranta. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 ..................... Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Marian, eu zic ca te stresezi prea tare. In primul rand ce SR vrei sa scoti din amplif? Daca SR-ul va fi in zona 20-30V/us nu iti bate capul cu comenzi spectaculoase pt ca nu merita efortul. In cazul unui amplif e doar arta pt arta. Doar la SR-uri mari si la amplifuri care trebuie sa mearga in clip cu semnal devine dreptunghiular mai merita sa le comanzi cat se poate de bine ca sa eviti fenomene de conductie simultana care cresc inutil disiparea. Si asta doar daca ai multi finali. Ce e important sa ai e un etaj intermediar itnre VAS si finali, ca sa nu incarci VAS-ul. Daca asta poate da destul curent, si rezistentele din grile sunt mici, le poti comanda fara probleme si la fr mari. In general etajul anterior e mai lent de atat. O rezistenta de grila cat mai mica (100-200ohmi), o dioda + rezistenta si mai mica pusa peste pt descarcare rapida fac minuni. Atentie doar sa nu oscileze la fr mari gen 50-200MHz, deci nu exagera cu valorile mici. Chiar daca sinusoida arata bine, pune osciloscopul cu baza minima de timp, cateodata se ascund mici oscilatii la fr inalte. Testeaza separat etajul final si tragi singur concluziile. N-are nici un sens comparatia cu bipolarii. Nu in asta consta diferenta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Problemele legate de oscilatiile de ordinul zecilor de megaherti, inginerii de la Ecler le-au rezolvat relativ simplu chiar daca au folosit rezistente de valori mici in portile mosfeturilor. Din pacate niciunul dintre voi nu a realizat ca exact in poarta mosfetilor exista acea "FB". Este ferrite bead, adica perla din ferita pusa direct pe terminalul POARTA al mosfetului, ca un colier. http://www.brats-qth.org/training/advanced/emc2.htm Este unul dintre secretele lucrului cu mos-feti de putere. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 .................. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 E corect ce spui dar si deschiderea si blocarea se fac tot prin rezistenta. Ideea e ca se poate aplica daca pretentiile nu sunt prea mari. Eventual cu dioda pusa peste pt descarcare mai rapida, in caz ca montajul ramane stabil. Polarizarea etajului driver in clasa A e pt reducerea distorsiunilor. Plus ca in regim normal, departe de saturatie, capacitatile sunt mai mici. Totul e cum se pune problema si care sunt specificatiile proiectului, deci n-are rost sa batem apa in piua pana nu stabilim ce vrem. Leco...)) "Din pacate" tu chiar crezi ca niciunul din noi nu a auzit de ferite si acum razi satisfacut ca ce capcana ne-ai intins. ) Nu-mi bat capul ca stiu ca n-am cu cine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Sharky, de ce merau trebuie sa ai tonul asta AROGANT? Crezi ca, vei cistiga ceva cindva? Poate usor usor, dispretul unora... N-am intins nici o capcana nimanui, am pus de nenumarate ori poze cu aceste tipuri de buffere de la Ecler. Adu-ti aminte de cite ori am intervenit in comanda corecta a mos-urilor (cu buffer tottem-pole si zenner de 12V) si am pus aceste scheme acolo, toate aveau FB-urile in desen. Dar niciodata nimeni nu a deschis o discutie de genul oscilatii intre 50 si 200Mhz pina la tine, la nici un montaj etaj final cu mosfeturi complementare sau Nmos. Punind tu aceasta discutie, m-am simtit indreptatit sa arat cum fac profesionistii, atit in comanda mosurilor cit si anularea acelor inconveniente. Insa daca erai asa de cunoscator, nu mai puneai in discutie "problema cu oscilatiile la 50-200Mhz", si ofereai tu solutia pentru inlaturarea acelor oscilatii nedorite. NU eu am inventat acele perle de ferita, sint de foarte mult timp, insa doar unii le folosesc, printre care si eu... Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Ti-am raspuns pe tonul tau. Nu stiu cum se face ca doar tu ai voie sa il folosesti. Aici vorbim de un amplif simplu, deci aplicam solutii simple. Evident ca se poate mai bine, dar cand ai un beneficiu palpabil. Nu exista ideea de comanda corecta. Mai degraba de comanda suficient de buna pt cazul de fata. Merge suficient de bine si fara totem pole, iar cu zenerul de 12V am avut nenumarate discutii. Cu rezistente relativi mici gen 100ohmi obtii rezultate suficient de bune: SR mai mare decat SR-ul amplifului, lipsa conductie simultana, stabilitate. Iar ferita aia nu se pune singura de capu ei. O inductanta impreuna cu capacitatea parazita, FARA nici un fel de rezistenta (fizica sau integrata in alt element de circuit) mai mult rau face decat bine. PT schema de fata buna-i si o simpla rezistenta. Nu putem jante de ferrari pe dacie ca nu are sens, rezultatul final tot ala ramane. Cine nu crede n-are decat sa testeze. Vorba ta, practica, nu teorie. Putem sa ii recomand si cablaj multistrat cu plan de masa, si plan de alimentare daca era pana acolo! Sau sa faca cate o comanda independenta cu reactie locala si limitare de curent VI pt fiecare mosfet. Putem si ferite, ca sa nu zici ca-s zgarcit. Eventual limitare cu uC cu monitorizare nivel de iesire, temperatura, integrare de semnal, Asta independent pe fiecare final. Din pacate doar unii ar stii sa programeze asa ceva, printre care si eu. AS putea sa il fac si sa imi transmita prin serial date statistice. Totusi, crezi ca ar avea vreun sens in schema de fata? Later edit: am scris transmitere prin serial, de parca suntem in anii 80. Am niste module zigbee. Bag un modul in amplif sa imi transmita datele wireless direct la PC! Cand mi-am facut lucrarea de diploma am modificat un pic un algoritmul de rutare multihop intre ele pentru a permite prioritizarea pachetelor importante. Daca fiecare si-ar echipa ampliful cu asa ceva, si o mica modificare de cod, am putea vedea in ce regim merge ampliful din celalalt capat al orasului. Cred ca s-ar potrivi de minune cu schema de fata si ar fi extrem de util! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 .................... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Tocmai ca in schema de fata, cam niciuna dintre idei nu-si au locul, pentru ca aceasta schema este mediocra, aspect aratat de simularile facute. Oricit s-ar chiuni, curentul oferit direct din superdioda, NU este suficient pentru comanda finalilor. Tocmai de aia i-am recomandat o schema pe pagina anterioara, simpla si buna, ramine la latitudinea lui ce face mai departe. Noua ne place sa disecam firul in 14, insa cam fara rost. Revin cu aceasta schema ca fiind una simpla care evident poate fi imbunatatita. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum