Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O merge? sau no fi fet 100?

Postări Recomandate

daca pun R19 mai mic, o sa imi apara spikeuri pe alimentare pt etajul diferential, asta am vazut in teste, se pare ca era un pic cam instabil generatorul cu o tensiune si curent asa mare pt tranz Q7, etajele de pe alimentari sunt puse pt a face intreg circuitul mult mai independent de alimentari, iar caderea de tens pe ele este f mica, iar ca si curent ce trece pe acolo este suficient pt intreg etajul, am facut simulari intre 40 v si 60 v fara sa afecteze prea tare forma semnalului, asa cum se vede, pt bias am ajuns la 1k ca sub 1k aveam probleme cu forma semnalului pe iesire, parca, nu mai retin, si nici nu am "gadilit-o" asa tare sa vad ce s-ar potrivi in circuit, o sa mut grupul de diode dar nu vad ca o sa influenteze asa tare, iar rezistentele din grila am sa le pun in jurde 220 ohmi.

Vreau sa fac si o superdioda cu tranzistor, ma poate ajuta cineva cu informatii sau cum se calculeaz ?................

Link spre comentariu

"Tu ai probleme destul de mari in intelegerea functionarii unui amplificator, dar si mai mare problema mi se pare refuzul de a asculta de sfaturile care ti se dau, si incapatanarea de a experimenta cu idei nepotrivite... Fara o revizie majora de atitudine nu vad o evolutie importanta in ceea ce te priveste, si-mi cer scuze daca par dur, dar este realitatea asa cum eu o vad."

Consider ca ar trebui sa te mai stapanesti un pic.

-intradevar, cand am dimensionat R27 si R28 nu am luat incalcul caderea de tensiune pe ele, iar curentul consumat prin ele este de aprox 25mA, deci daca marim aliemntarile la 50v, iar R27=R28=100 ohmi si luam in calcul si trnzistorul o sa avem o alimentare de aprox  44,7v , deci am ajuns unde am vrut.

"stii tu din ce se scad acesti 7,6V?"

- se scad doar din partea de preamplificare

"R19 este chiar inutila, adica nu ajuta la nimic,"

- cu ce ai facut simularile, poate nu ai facut destule sau nu ai vizualizat unde trebuie.

" pe rezistenta shunt trebuie sa pice 0,65+0,49, adica 1,14V... deci 0,65/I deja nu mai este valabil"

- se pare ca incerc si alte variante, sau nu am inteles eu bine, dar in toata graba ta de a dovedi ca fac numai prostii nu ai luat in calcul caderea de tensiune de pe Q9 si Q10 pt : " 60V, in atare situatie sarcina din colectorul tranzistorului creste la 3mA "

"Biasul cu acea rezistenta simpla e cel putin amuzant, tu nu intelegi insasi ideea de bias si stabilitate termica"

-deci tu ti ai pus in minte ca doar tu ai dreptate, inca nu am ajuns la capitolul de reglare bias, si am cerut ceva explicatii concrete pt asta, iar tu vii in continuare cu observatii.............

Consider ca acest forum este pentru dezvoltare, expunerea ideilor, testare, experimentare, invatare etc. exact ce am vrut sa fac si eu aici cu aceasta schema, difcila de altfel in stabilitate dar in acelasi timp simpla si buna pentru experimentare. Cel putin eu am ales asta. 

@marian ....daca poti sa aduci idei cu explicatii, concrete, dc trebuie asa si nu altfel, sau dc nu mai mult de.....fara sa faci critici si observarii e f bine, cred ca sunt si altii care vor sa invete cate ceva din acest topic, sau scopul tau este...........altii nu au dreptate sau nu fac bine orice ar incepe, cred ca incerc sa pun in practica ceva inbunatatiri care mai trebuie luate la "pila"........

- revenim, chiar daca modificam rez in grila mosfetilor, la 220, sau intre anumite limite, 470 este  ok, nu o sa se schimbe nimic, pt ca ei consuma destul de putin, iar curentul este suficient pt a se incarca destul de repede capacitatile parazite.

Cred ca pentru anumite sfaturi ar trebui venit cu dovezi si explicatii din experimente practice anterioare...........

Nu tot pimpul calculele bat cu realitatea.....sau ele sunt influentate si de alte fenomene.

Link spre comentariu

Eu iti dau un sfat, sint o groaza de scheme cu bipolari care iti pot satisface cerintele de putere la alimenartea de +/- 50Vcc.

Renunta la schema aia, care este slaba.

Nu stii sa comanzi cum trebuie niste mosfeturi in zona liniara, nu stii sa faci un circuit superdioda, deci NU esti in stare sa modifici o schema, sa functioneze cum trebuie.

Nu ai nici un circuit de preamplificare acolo, ai etajul de intrare si etaj VAS.

Mosfeturile alea sint comandate FOARTE PROST, din schema vazuta.

O schema simpla si perfect functionala care se poate imbunatati substantial si facuta cu componente actuale:

http://www.eleccircuit.com/power-amplifier-ocl-100w-with-mj802-mj4502/

http://www.eleccircuit.com/300watt-audio-amplifier-hifi-by-mj15003-mj15004-transistor/

Link spre comentariu

" am incercat sa-ti explic cateva detaliat dar in loc sa iei seama vii cu contre care nu prea au legatura cu realitatea"

-vin cu contre sa ma conving si sa imi aduci argumente diferite si solide, nu de aiurea...

"Nu stii sa comanzi cum trebuie niste mosfeturi in zona liniara, nu stii sa faci un curcuit superdioda, deci NU esti in stare sa modifici o schema, sa functioneze cum trebuie."

-daca nu stiu asta nu inseamna ca trebuie sa renunt, nu inteleg logica.....

cred ca deja a devia subiectul....

Link spre comentariu

Trebuie sa renunti la schema respectiva, neavind cunostiintele de baza in amplificatoare audio, in special cu mos-fet-uri, care sint mult mai greu se urnit si strunit fata de bipolare.

Nu ti-am spus nimic cu rautate, este concluzia pe care am tras-o doar uitindu-ma pe schema pusa de tine, unde rezistenta de 1Kohm pe post de superdioda, NU are ce cauta acolo, ori circuit superdioda, ori renunti (la schema), si diodele zenner de 12V puse INAINTEA rezistentelor de poarta, a caror valoare ar trebui sa fie intre 22 si 47 ohm.

Faptul ca ai postat asemenea schema, arata lacunele in aprofundarea acelei scheme.

Nu mai vorbesc despre stabilizatoarele serie, de dupa mos-feturi, care nu au decit rol negativ, pentru ca etajul VAS si eventualii prefinali, trebuie sa aibe o tensiune de alimentare cu minim 5, maxim 10V pe fiecare ramura, MAI MARE decit etajul de forta (final), astfel incit mos-urile sa fie comandate corespunzator.

Chiar daca mosurile se comanda in tensiune si nu in curent ca bipolarele, exact cum ti-a mai spus cineva mai sus, etajul din fata este ANEMIC, si INAPT de a comanda irfp-urile tale.

Daca vrei sa faci ceva neaparat cu mosfeturi, inspira-te de aici, schema cu prefinali repetor:

Posted Image

Concluziile le tragi singur, comparind schemele.

Succes!

Link spre comentariu

- momentan am inlocuit rez de 1k cu un circuit superdioda

- 22 si 47 ohmi mi se pare cam mic, avand in vedere ca MOS ului ii trebuie cativa uA pt a se deschide.

" minim 5, maxim 10V pe fiecare ramura, MAI MARE decit etajul de forta (final)"

- nu vad dc trebuie sa fie mai mare atat timp cat MOS ul se comanda cu +_20V maxim, poti sa explici ?

-si da acolo nu este nici un preamplificator, m am exprimat gresit

"Bias este prea mic, de aia ai ruperi la trecerea prin 0, mos-ul de pe negativa, este deschis MAI PROST de pe cel pozitiva, de aia ai toate mizeriile alea acolo, iar sinusoida devine triunghi la frecvente mari"

- da asa este, si momentan nu vad cum se poate compensa treaba asta, sau chiar astea sunt neajunsurile schemei......

Nu tin mortis la aceasta schema, doar incerc sa o fac cat de cat functionala si sa o inteleg cum functioneaza pentru ca deja am componentele si un PCB amarat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări