Sharky Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 De ce? Ai urmatoarele surse de mizerii: condensatorii de pe reactie si conzii miller rezistentele din grila, diodele din grila (in anumite cazuri pot face figuri, la faza de teste poti sa le omiti, pana pui la punct, apoi le pui la loc, de urgenta) cablaj prost bucle de masa piese naspa si altele, Intai elimina tot ce poate fi problematic, supracompenseaza, Dupa ce totul e ok, incepi sa le pui la loc unul cate unul. Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 din ultimele posturi rezulta ca toata schema trebuie modificata )........ poate ca trebuie un pic umblat la C6 si R15 Link spre comentariu
zal Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 De acum vreo 40 de ani cînd s-au inventat schemele de acest tip, s-au făcut sute de amplifuri comerciale. Alegi o schemă cu trz finali bipolari sau cu mosfeţi audio şi mai bibileşti la ea, o modernizezi. Aşa, de la zero şi cu mosfeţi industriali se vede cît de greu e. Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 pai cred ca am incercat cam de toate pe ea, cred ca ii fac un cablaj in starea asta sa vedem cum iese, ma indoiesc ca ii mai pot inbunatati performantele in configuratia asta......am tot modelat-o si tatonat-o Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 Eu am spus ca aceasta schema nu merita o atentie deosebita, dar am incercat sa te ajutam cit de mult am putut, cu diverse solutii de imbunatatire, daca nici dupa aproape 16 pagini, nu reusesti sa scoti ecva din ea, este clar ca nu merita. Iti recomand in continuare sa incerci o schema simpla, clasa AB pe bipolare, si ai rezolvat problema. Link spre comentariu
Sharky Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 Frate, alege, ori o iei sistematic ori o lasi balta. Sfaturi s-au tot dat, acu nu stiu ce ai facut si de ce nu ai tinut cont de unele. In ultimul post ti-am sintetizat cam ce ai putea sa incerci, baga mare. AM mai uitat o chestie, baga trnazistori in vas mai rapizi, dar asta mai pe viitor. Intai vezi cu miller cum rezolvi si uc rez din grile. Filtru de pe iesire e numai bun. N-ai ce schimba la el. Ii complicat, nu zic nu, mai ales cand nu ai experienta, vezi ca nu merge si nu intelegi de ce. Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 sper ca maine sa am timp sa fac un pomelnic intreg si sa explic fiecare propunere pe care am incercat-o, eu in continuare am aceleasi pb in dreptunghiular de cand am reusit sa fac schema functionala, nu mi-a ramas decat cum a zis Leco, topologia este deficitara si necesita prea multe schimbari, o sa mai citesc propunerile, nu vreau sa mai umblu la tranz, nici sa mai adaog, doar din componentele existente, deja i-am acordat prea multa atentie si nu cred ca mai merita pierderea timpului, dupa ce definitivez si vad ce a iesit cu un cablaj bun, o sa vreau sa fac un nou topic despre un amp in clasa A Hi-Fi.....o sa vedem, deci schema nu cred ca mai merita efort, este functionala asa cum este, nu are performantele pe care le as fi vrut pana ;la 20Khz, dar asta e.... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 Pina la urma care este schema finala, cu valorile exacte si toate piesele? Pune-o aici sa vedem exact dar COMPLETA cu exact valorile de pe placa pe care le-ai folosit. Mai incercam o ultima data sa vedem ce si cum. Link spre comentariu
Sharky Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 Ar fi culmea sa fie topologia deficitara cand sunt alte amplifuri care merg bine mersi. Si pana una alta spune caer sunt problemele. Spui ca sunt ceva oscilatii. Eu ce sa inteleg? ca apar usor cand dai cu dreptunghiular? SAu ca face intr-una? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 Exact, asemeni si cu trz sin VAS, se pot obtine timpi de crestere si cadere onorabili cu MJE340-350, si eu i-am folosit intr-o perioada. Am vaga impresie ca este vorba de polarizarea incorecta a etajelor diferential implicit vas, ar trebui masurat curentul per fiecare etaj in parte... Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 8, 2014 Autor Partajează Postat August 8, 2014 hello, am incercat ceva simulari azi, si cred ca am compensat prea tare Miller in practica si am creat un dezechilibru ce trebuia iar compensat, trebuie sa fac un nou cablaj ca la ce arici am pe placa, se poate orice o data cu cresterea frecventei orice, am atasat 2 scheme, una cea simulata azi si una ce am pe placa Link spre comentariu
Sharky Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Cum adica ai compensat prea tare miller si apoi a trebuit sa compensezi in alta parte? Nu exista asa ceva. Pentru un anume curent din diferential stabilit cu cat cresti millerul cu atat scazi viteza si cresti stabilitatea. Daca pui compensare prea mare si inca oscileaza inseamna ca nu e de acolo. Lasi compensarea mare si umbli in alta parte pana cand afli buba. Apoi reduci compensarea pana la o limita acceptata. Totul e un compromis intre viteza si stabilitate. Totodata creste degenerarea, rez din emitorii din diferential. Baga acolo un 100-220ohmi. Schema e exact ca montajuL? Eu nu vad separare intre masa de forta si masa de curenti mici. Vezi la sectiunea "legaturi in amplificator", ai acolo toate explicatiile. In rest ti-am dat niste puncte de meditatie, incearca pe rand cu ele, vezi unde e buba. In mod sigur e o chestie simpla. DAca ii dai de cap vei fi mult mai castigat pe viitor, ai sa vezi. Capeti multa experienta dibuind si inveti multe. Nu te lua dupa tot felul de oameni, cum ca e greu cu mosfeti industriali si asa mai departe. Cat timp exista amplificatoare facute pe schema asemanatoare, se poate. Daca te dai batut, nu rezolvi nimic. Daca esti obosit, ia o pauza, fa si altceva si te reapuci peste cateva zile. Ai sa vezi ca lucrurile or sa fie mult mai limpede. Doar nu ai termen limita, si sa te enervezi doar ca nu iese ceva, nu merita. Link spre comentariu
zal Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 (editat) Uite o ideie de la care poţi pleca apoi, modificînd etajul final cu ce trz şi la ce tensiune vrei. Partea de atac e alimentată oricum la +/-60V, deci împacă şi alte sfaturi. Eventual întorci schema pe dos schimbînd trz npn cu pnp şi invers. Circuitul de simetrizare îl poţi elimina, lăsînd R413 şi ştrapînd R415. Trz sînt lăsaţi ca inspiraţie, studiezi pdf-urile şi găseşti unii asemănători ca beta, bandă, etc. Următoarea dezvoltare la schemele astea a fost diferenţialul cu fet la intrare, prin 1980. Editat August 8, 2014 de zal Link spre comentariu
Marian Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 O propunere: Semnal dreptunghiular 20khz undeva spre limita maxima pe sarcina de 4 Ohm: SR-ul gasit la cei 20khz ar fi undeva spre 30V/uS. Morala: Se poate daca acorzi atentie sfaturilor ce ti se dau de catre cei bine intentionati. Orice alt test se doreste se rezolva daca depinde de competenta multisim. Bafta. PS: Calitatea cablajului decide in mare masura performantele unui amplificator, traseele de forta trebuie bine separate de catre cele de semnal mic, in special traseele de masa sunt foarte importante si pot cauza oscilatii greu de stapanit, si spun asta din propria experienta, din corectarea in timp a propriilor greseli la cablajele concepute chiar de catre mine. Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 8, 2014 Autor Partajează Postat August 8, 2014 (editat) Marian in simulare la fel imi arata si mie, este ideal, dar in realitate am niste oscilatii constante pe fronturile orizontale, vezi pozele mai vechi, acei dinti sunt constanti la orice frecventa, am observat mai bine, acelasi nr, aceiasi frecv, numai ca o data cu cresterea frecventei se observa mai bine, ex 20 khz, oscilatia (frecventa) lor este constanta, prin ompensare miller doar le am mai atenuat dar nu au disparut, ampliful undeva la pe 64 khz are o supracrestere usoara, idem la dublul ei 128khz, ok mult mai atenuat, am incercat sa o filtrez prin adaugarea unui cond pe rez de reactie de 39k, 68p, intradevar oscilaria a disparul dar tot la 20khz dreptunghiularul devenea un fel de sinus pe partea superioara stanga, deci....ca sa intelegeti ce fel de oscilatii uitativa la pozele ce le am pus.....posturile trecute -poate ca m-am exprimat gresit, nu e oscilatie, ca e tot simpul in acelasi loc, nu "merge" Editat August 8, 2014 de alexu_0687w Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum