alexu_0687w Postat August 5, 2014 Autor Partajează Postat August 5, 2014 am executat schema din figura, si..............naspa, am niste oscilatii f mari pe sarcina Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 5, 2014 Autor Partajează Postat August 5, 2014 semnalul dreptunghiular are oscilatiile mai mari ca inainte, aceleasi dar cu amplitudine mai mare, am tras maxim de final, asta inseamna pana a deformat sinusul in partea de jos, pe intrare 1.1Vpp, curent absorbit pe ramura de + 4.5 A, amplitudine sinus 40 si ceva V sarcina de 3.3 ohmi tensiune rms 16.4 V, undeva la 80W..... mai bine ca ieri, dar nu cred ca merge mai mult Link spre comentariu
Sharky Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Nu e offtopic, nu am de ce sa sterg. Leco, vreau sa iti spun ca linkul respectiv e tare vag, iar afirmatiile acelea se leaga de un context care autorul nu l-a specificat. Acea sarcina si acei curenti sunt calculati pt cazuri speciale: Deschidere maxima, tensiune DS mica inainte de comutatie si SR-uri mega babane, neintalnite in audio. Mosfetul e neliniar, cand ai tensiune mare DS toate capacitatile sunt mai mici, totodata in clasa AB nu deschizi mosfetul complet si brusc ca intr-o sursa in comutatie. Viteza semnalului e limitata din VAS, si rareori trece de 30-40V/us, la acest amplif nu ajungi la atata. Am scris in paginile anterioare: Renuntati la etajul final, puneti niste rezistente de 100k ca sarcina si vedeti ca SR-ul tot mic ramane, fara etaj final. Evident cel mai bine e sa ii dai mosfetului ce ii place, daca vrea 1A, da-i 1de A, daca tot pui mana sa mesteresti ceva. Doar ca in cazul unui amplif lent, tot lent va merge. E ca si cand ai pune roti de lamborghini la trabant. Nu va merge mai repede. Cam asta e ideea, degeaba te chinui sa optimizezi etajul final cand restul e slab, tot slab va merge. Doar ca sa te convingi te invit sa faci un experiment si sa vezi cum sta treaba. Pur si simplu urmareste tensiunea pe rezistentele din grila cu un osciloscop. Vei vedea ca nu te apropii nici pe departe de acele valori. Fara vorbe, fara calcule, practica. Eu am facut TOATE aceste experimente si am vazut de ce are nevoie un mosfet! Acele calcule sunt pt : full dreptunghiular, full clip, SR-uri f mari. In general 20mA sunt suficienti pt o pereche de irfp240 pt ca pur si simplu partea de dinainte limiteaza SR-ul, nu etajul final. Evident, eu recomand un repetor, rau nu face, iar pe viitor poate Alex optimineaza si partea de comanda si obtine un amplif mai rapid. Sa lasi mosfetii condusi doar de VAS si cu 470 ohmi in frila chiar nu da bine la ochi. DAr de mers, merge in 99% din cazurile in care e utilizat. 1 Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 6, 2014 Autor Partajează Postat August 6, 2014 de optimizat am za mai incerc din valorile condensatoarelor, si dupa aia am sa fac ceva teste la 2.83Vrms pe sarcina si o sa vedem ce iese, oricum din ce miscari am facut, prea mult nu s epoate scoate.......pam pam Link spre comentariu
Vizitator magistratul Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Si noua ne plac(e) lipsa de rezultate ( sic ) a rezultatelor aplicarii metodelor actuale de lupta. Uitati-va in vecini.... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Sharky, eu consider ca acolo omul a spus cam cum ar trebui facuta treaba BUNA CA LA CARTE la un etaj final cu Mos-fet. Evident ca pentru rezultate foarte bune, in calcule si-a luat o "rezerva" mare, a si specificat asta. Eu unul ca el as prodeda, adica genul asta de treaba o fac si eu in tot ceea ce realizea, supradimensionez unde este loc si trebuie. Poate de aia am si rezultate... In fine, eu am mai recomandat sa aleaga o schema simpla cu bipolare, sau o schema mai buna daca doreste mos-fet. Pina la urma este alegerea lui ce face cu timpul si nervii lui, de la inceput am specificat ca asta NU este o schema ce merita atentie. Se pare ca, usor, usor, si autorul topicului a realizat asta... Succes in continuare! Link spre comentariu
Sharky Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 MAi, in sfarsit ajungem la un consens. LAsa ca incet incet isi upgradeaza schema si scoate ceva bun din ea. Ca n-o sa semene cu ce era initial, e alta poveste, dar ce e important din toate asta e ca OMUL INVETE SI SA APLICE MAI DEPARTE. De aia nu trebuie sa descurajam oamenii cand lucreaza ceva, orice ar fi. -Acum pune repetor, -apoi daca vrea pune totem pole pt fiecare (aici o sa vada ca prea multe avantaje nu aduce, dar na, sa fie acolo, ca nu strica) -poate umbla la diferential, eventual sa ii puna o oglinda ca sarcina, o degenerare cu 100-300ohmi in - VAS sa il faca mai rapid, tranzistori cu hfe mare si capacitate redusa, optimizat compensarea, etc. - alimentare (stabilizata?) cu 10V in plus pt partea de comanda -protectie la scurt Si alte solutii discutate si rasdiscutate in acesti 10 ani de cand e forumul. Implementand toate astea capeti multa experienta si informatii care nu le afli citind. Esti mult mai castigat cand incerci sa optimizezi o schema, decat cand incepi cu una gata facuta. Eu recomand lui Alex sa nu se lase si sa duca schema pana la rezultate decente, de care sa fie mandru. Haideti sa il ajutam in continuare cu sfaturi utile! Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 6, 2014 Autor Partajează Postat August 6, 2014 (editat) multumesc Sharky numai ca pentru aceasta schema, implicit MOS feti, nu mai merita atentie, pana acum cred ca am facut cam ce am vrut, nu cred ca se mai poate face ceva doar cu improvizatii sau optimizari mici, cam asta e apogeul, ca nici eu nu vreau sa pierd timpul cu schema asta, o sa iau altele mai competente. La etajul diferential cred ca se mai poate umbla, cel putin asa as vrea, o sursa de curent constant mai stabila, daca e cazul in rest mai nimic.....cred ca e un pic in zadar si intradevar astea sunt performantele schemei, C10 cred ca il elimin, nu imi aduce nici un beneficiu din cate am vazut......alte idei minore ? -ceea ce doresc eu momentan de la aceasta schema este sa isi faca functia elementara de amplificare dar fara sa altereze foarte mult semanalul, adica pt un ascultator mediu sa fie OK ce reproduce, un amplif mediu cu rezultate suficiente, nu vreau sa fac un HI FI din el, din toate simularile si rezultatele obtinute vreau sa am certitudinea ca dupa ce o sa ii fac un cablaj decent si componentele asezate corespunzator n u o sa am surprize asupra rezultatelor, distorsiuni ale semnalului sau incalzire excesiva, cred ca nu cer mult........... -imi poate confirma cineva cam ce influente o sa am asupra sunetului uitandu-ne la ultimile oscilograme postate ? Editat August 6, 2014 de alexu_0687w Link spre comentariu
Sharky Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Despre sunet va trebui sa iti spuna mai multe urechile tale. Sunetul se asculta, nu se vizualizeaza pe oscilograme. Incearca ce am zis: creste degenerarea (rezistentele din emitori la tranzistori, pune 220ohmi, sa zicem), pune niste tranzistori mai rapizi in Vas, umbli si din compensare C3 si C4. Creste-i pana cand nu ai oscilatii nici pe sinus nici pe dr. De C10 nu cred ca ai nevoie, Repoetorul ala pe emitor da curent destul. Later edit: O completare care doresc sa o fac si care imi pare rau ca n-am scris-o pana acum. Nu mai testa ampliful pe direct. Inseriaza un bec de 100-150w cu primarul trafului si pana nu te asiguri ca ampliful e stabil, nu oscileaza, deci nu trage curenti semnificativi ca sa aprinda becul lasa-l asa. E pacat sa tot arzi piese si e nasol ca ai ars deja 7 perechi. Pe direct ii dai doar dupa ce ampliful merge struna, e stabil termic pe perioada nedeterminata, nu ai urme de oscilatii, indiferent de ce sarcini pui pe iesire. Doar apoi renunti la bec si incepi testele de putere. Sau preferabil pui un bec de 400W ca limitator de curent, si repeti testele. Depinde cat de mult tii la piese. Alta chestie despre care s-a discutat. http://postimg.org/image/4lv66c5n3/ Nu vreau sa combat pe cineva, vreau doar sa clarific lucrurile, acum ca am ceva timp liber In etajul prezentat de la ecler se vorbea de un buffer tomtem pole. Tineti cont ca la Ecler iesirea era in drena, nu in sursa deci comanda e diferita. Acolo mosfetii se pot comanda usor din moment ce se comanda "pe invers". A se observa si AO-ul din schema care ia reactia pe borna +, nu pe -. Ma rog e o reactie locala si pe minus, dar aia e alta poveste. E practic aceeasi solutie ca la QSC. A implementa aia aici cere prea multe modificari, sau poate ca se poate mai simplu, dar eu nu vad cum, decat cu modificari radicale. Daca stie cineva cum se rezolva simplu, e rugat sa posteze. Mai degraba as oferi o solutie ca la simetria complementara cu CFP. http://sub.allaboutcircuits.com/images/quiz/02066x01.png http://users.otenet.gr/~athsam/Circuits/Power_amp_hexfet_65W/power_amp_65w_a.gif Va imaginati ca e un mos in loc de bipolar. Al doilea e doar un exemplu de etaj final, ignorati restul schemei. Avantaj - nu necesita bias mare, bipolarul fiind cel care trebuie polarizat, mosfetul e comandat si corectat de bucla locala de reactie. Nici de tensiunea suplimentara nu e nevoie, mosfetul comandandu-se , invers. Dezavantaj, stabilitate, predispus la oscilatie, trebuie compensat local. Eu n-am pus mana sa fac asa ceva pana acum, dar am vazut destui colegi care s-au stresat cu asta. Avantajul la repetor e simplitatea. Nu e mare lucru sa se inserieze inca o sursa de 10V pe fiecare dintre ramuri, iar faptul ca alimentam partea de comanda la o tensiune mai mare duce la distorsiuni mai reduse in apropierea saturatiei. Avantaje/dezavantaje le poate vedea fiecare, e liber sa comenteze, argumentand tehnic. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Eu am mai zis ceva, parca intr-un post anterior: La schema din postul 241, fac referire pentru ceea ce urmeaza. In colectorul lui Q8, insereaza in circuit o rezistenta de citiva k-ohmi, din care pleci catre rezistentele R21 si R22 Rezistentele astea 2 le poti inlocui cu un semireglabil de 100 ohm, al carui cursor sa fie catre colectorul Q8, si rezistenta despre care mai spuneam. Astfel vei putea ajusta si offset, mai tirziu. Revenim: Pui o rezisenta de citiva kohmi in colectorul Q8, sa zicem 4,7K, si ajustezi valoarea rezistentei R2, din GCC (generator curent constant) astfel incit pe ea (rezistenta adaugata in colectorul Q8) sa citesti caderea de tensiune corespunzatoare unui curent de 2,5mA pentru etajul diferential adica aproximatic cite 1,25mA pentru fiecare tranzistor, Q2 si Q3. Cu aceasta poti spuna ca ai reglat corespunzator curentul in etajul diferential, iar in cazul in care in locul rezistentelor R21 si R22 mergi pe semireglabil cum am spus mai sus, il reglezi sa aibe cursorul initial la 1/2 din cursa, adica daca ai semi de 100 ohm, intre cursor si extremitati, sa ai cite 50 ohmi aproximativ. Rezistentele R10 si R6, trebuie sa aibe valori egale, incearca 100-150 ohm, dar ambele de aceeasi valoare, tensiunea citita pe R10 trebuie sa corespuna unui curent in VAS de 15 maxim 20mA, reglezi asta din R9, crescind valoarea maresti curentul, scazind valoarea scazi curentul. Presupunind ca ai reusit si acest pas, urmeaza reglajul biasului, care sa face fara sarcina si cu intrarea suntata la masa! Reglezi la superdioda pina citesti pe rezistanta de emitor, o tensiune echivalenta unui curent de 40-80mA. Apoi umblii la semireglabilul ce a inlocuit R21 si R22, pentru o tensiune de offset cit mai apropiata de 0, intre iesire si masa. Inainte de toate astea as recomanda suntarea rezistentei R7 cu un capacitor de citiva nanofarazi, eventual si ajustarea valorii ei. Recomand, ca in paralel cu rezistenta de 39k din reactia negativa sa pui un 22-33pF inseriat cu 100 ohm. Capacitorul C10 l-as scoate din circuit sau as pune un nepolarizat de 100-220nF si as lucra un pic asupra valorii lui R20. R24 si R18, le-as pune pe la 22-47 ohm (cu atentie fata de rezistenta R20). La iesire fata de masa as pune un circuit format din o rezistenta de 3,3-5,6 ohm serie cu 100nF, si dupa ea filtrul de iesire, o bobina din sirma de 1,2-1,5mm diametrul sirmei, pentru care bobinam cam 15 spire cu diametrul intern al bobinei de 1cm, peste care punem in paralel o rezistante de 3-3-6,8 ohm. Ambele rezietente sa aibe minim 2W putere disipata. Succes! Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 6, 2014 Autor Partajează Postat August 6, 2014 (editat) am semireglabil de 100 ohmi, tranzistoare cu Hfe apropiat, doar cu ce am, o sa incerc sa fac modificarile.... in paralel cu R7 am mai incercat cu condensator dar imi aducea doar oscilatii in plus Editat August 6, 2014 de alexu_0687w Link spre comentariu
Sharky Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Oscilatiile scoate-le din conzii din Vas (aia de cativa pF), compensezi Miller. Curentul prin diferential nu il mari inca. Ala si cu conzii din Vas dau compensarea, daca deja oscileaza nu insista ca mai rau faci. e cresti curentul, cresti si condul, deci tot acolo ajungi. Creste degenerarea (rez din emitorii diferentialului, eg 220-330 ohmi), aia iti da o liniariate mai buna si scade amplificarea in bucla deschisa a etajului. ASta inseamna ca nu mai trebuie sa compensezi asa mult, deci un SR mai mare, daca si restul etajelor sunt capabile de asa ceva. Totodata ai putea pune niste tranzistori mai rapizi in Vas. Din moment ce ai repetor scade curentul din Vas la o valoare mai suportabila gen 3-4mA, ca sa nu disipi excesiv. Poti folosi ceva din aceeasi familie ca cei din diferential, dar o sa mearga cam fierbinti la 4mA si alimentarea aia. Eu mai mult de 200mW nu as disipa pe o capsula dinaia amarata. Vezi si tu pe ce poti pune mana. Ft sa aiba mare, hfe si Cob mic. Evident va trebui sa umbli apoi la compensare. Nu pot sa iti spun exact valorile si cu ce sa incepi daca nu pun mana, dar te descurci tu. E normal ca acel cond pe R7 sa iti aduca oscilatii in plus. Cu acel cond scazi gain-ul la fr mari. Cu alte cuvinte bagi mai multa reactie, iar asta cere o margine de castig mai mare! Nu mesteri inca la el pana cand nu compensezi Miller calumea. Oricum ala nu aduce prea multe dpdv al stabilitatii, e doar o modificare minora. Intai rezolvi problemele grave si apoi te bagi la creatie. LA fel renunta temporar si la condul de pe rezistenta de reactie. Fa intai stabil ampliful doar cu Miller, Apoi vedem cum facem compensare cu 2 poli si apoi vezi tu cum limitezi banda din conzii dep e reactie si filtru de intrare. Schema ca structura e ok, asa cu repetor, mai aduci mici modificari si eu cred ca vei putea obtine niste rezultate bune si deloc de lepadat. Alte comentari la care mi s-a atrast atentia: R9 si R10 (degenerarea oglinzii din Vas) trebuie as fie egale. Nu au rolul in a stabili curentul prin Vas, doar au rolul de la scadea gain-ul tranzistoarelor asa incat oglinda aia sa se comporte ca o oglinda, chiar daca avem o oarecare diferenta intre piese. R6 nu are legatura cu ele. R6 regleaza curentul prin Vas impreuna cu caderile de tensiune pe R4 si R5. La fel ca la un Vas push pull, de exemplu, unde polarizarea lui e data de rezistentele prin sarcina diferentialului si rezistenta din emitorii Vasului. 1 Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 la care C te referi pt compensare Miller ? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 din compensare C3 si C4. Link spre comentariu
alexu_0687w Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 mai mult de 33p nu pot mari, deci asta am facut o de ceva timp, f mult nu ma ajutat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum