Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O merge? sau no fi fet 100?

Postări Recomandate

Inteleg perfect asta, Marian, atunci de ce fac astia amplificatoare de merg  de la 1Hz sau chiar DC pina la 100-700kHz?

Eu doar i-am aratat o explicatie colegului ca sa inteleaga cam ce se petrece pe acolo.

Hai sa limitam banda de frecventa la 20Khz, si atunci curentul necesar ar fi fost bine peste 160mA pentru Nmos, deci din nou etajul VAS nu putea alimenta, fapt pe care l-a si prezentat colegul, spunind ca la peste 5 Khz parca, totul devine aiurea, sinusoida devenea triunghi sau ceva de gen, nu mai stau sa caut postarea , am mult de lucru la un nou etaj final versiunea 3...

Cum se comporta un etaj final capabil de -1db la 100Khz cu frecventa de sa zicem 16Khz si cum se comporta altul cu -3 sau -6db la 20Khz?

Intrebarea sta ti-ai pus-o cind ai decis sa limitezi la 20Khz banda superioara a etajului final?

Si daca o limitezi, o limitezi pe etajele din intrare, (PINA in etajul final) cu filtre sau ce iti este util, limitind etajul final, dinamica si slew-rate-ul sint "in padure"...

Problema este ca asa cum era schema, cind am intervenit si eu prima oara pe thread, NU cred ca etajul VAS era capabil de 140mA curent de comanda, asta vreau sa explic, nu ca un curent de 140mA nu ar creea destul SR pentru nevoile lui, nu interpreta gresit...

De unde tragi tu acei 140mA FARA PREFINALII repetor, asta te intreb!

Din etajul VAS?

Prin definitie etajul VAS (Voltage Amplifier Stage) este amplificator in tensiune nu in curent, ce lucreaza in clasaA la un curent prestabilit in general de un generator de curent constant la schemele simple nu full complementare, unde curentul constant VAS este determinat din diferentiale...

Tocmai de aia i-am recomandat un set de prefinali cu rolul de amplificator de curent.

Mai punem intrebarea cit ar disipa etajul VAS daca ar trebui sa circule 140mA prin el, daca ar fi ramas la ideea de comanda a mosurilor direct din VAS?

Si unde s-au vazut scheme de amplificatoare cu un singur set de finali deci in jurul la 100W utili, la care etajul VAS sa aibe 140mA curent prin el, cind biasul etajului final nu depaseste 40-60mA?

Curent in VAS mai mare decit in etaj final?

In medie etajul VAS are curent 10-20mA IN CIRCUIT, cam la orice schema clasica.

I-am lasat niste explicatii, nu ale mele ci ale altuia care este respectat pe forumuri si internet, daca este capabil sa inteleaga, bine, daca nu, este problema lui ce face mai departe...

Link spre comentariu

Marian, noi doi nu discutam aici de SR, discutam DE UNDE iei tu acei 140mA pentru comanda lui IRFP240?

Cine ii da?

Etajul VAS, la schema clasica, schema care nu avea etajul repetor?

Si 60-70mA nu cred ca sint OK pentru un etaj VAS.

Dupa cum spui tu, atunci hai sa ne rahatim in ele de scheme si sa nu evoulam, ca nu este nevoie de scheme capabile peste 18-20Khz, hai sa nu mai ajutam omul sa duca la bun sfirsit experimentul lui, hai sa limitam totul la 20-30V/usec, si sa ne plafonam...

Revin inca odata cu intrebarile, de unde iei tu de la schema oficiala, cea FARA etajul repetor, acei 350mA (50kHz), sau 140mA (20khz), sau cei 60-70mA pt cam 10Khz?

Astept!

Link spre comentariu

Marian, la ce sa am prind, cind oficial schema NU avea etaj repetor?

Despre asta discut, schema oficiala fara etaj repetor...

Eu asta tot intreb de unde extragi tu curentul de comanda (350 sau 140 sau 70ma) FARA etajul repetor?

Din VAS?

Astept!

Link spre comentariu

Marian, nu trebuie sa bolduiesti nimic.

Scrie sub postul meu, doar cuvintul sau propozitia respectiva, ca eu sint CHIOR si nu vad in postarea ta, scris CONCRET, ce etaj va debita acei zeci sau sute de milimamperi pentru comanda IRFP-urilor..

La schema oficiala, cea fara etaj REPETOR, de unde extragi tu acei zeci sau sute de miliamperi?

Intrebarile mele se refera la schema oficiala cea fara etaj repetor, poate acum realizezi sensul intrebarii...

Trebuie sa scriu de 5 ori acelasi lucru ca sa dai un raspuns CONCRET?

Link spre comentariu

Uffff, pai mai Marian mai, eu am spus de 5 ori pina acum ca discut de schema oficiala, deci cea care NU avea etaj repetor, corect?

Si tot de 5 ori am intrebat ceva direct, fara tegiversari, de ce ai ocolit raspunsul sa ajungi pina aici?

De ce o dai cotita acum si zici ca "e ok sa folosesti un etaj repetor din ala", cind eu am specificat CLAR de 5 ori pina acum, ca discut despre schema oficiala, cea fara etaj repetor, ca este sau nu este capabila de acei curenti de comanda?

Hai sa mai lamurim o chestie ca vad ca iti place usor usor sa denaturezi ideea despre care am discutat:

Amplificatorul acesta cum este in schema FARA etajul repetor, deci cum l-a prezentat Alex, doar cu etaj VAS, este capabil de acel minim de 140mA necesari deschiderii si inchiderii corecte a lui IRFP240?

Adica comanda simpla din VAS asigura acei 140mA sau 70mA, in regim CORECT de lucru al etajului VAS?

Link spre comentariu

"De ce se fac amplificatoare capabile sa lucreze pana la 100khz"?

De fite, si nimic altceva, e absurd si o risipa sa vrei sa lucrezi la o frecventa de cel putin 5 ori mai mare decat orice semnal in mod normal...

Nu de risipă și nici de fițe. Dacă amplificatorul e capabil să lucreze la 100 kHz, atunci nu va introduce niciun fel de alterări ale semnalului la 20 kHz.  Un amplificator capabil (nominal) să lucreze la doar 20 kHz va altera semnalul începând cu 4-5 kHz, exact cum spune Leco.

M-am ocupat vreo 10 ani cu aparate auditive și acolo problema e foarte severă, deși la ele nu e nevoie de mai mult de 7 kHz pentru ca pacientul să înțeleagă vorbirea. Însă tocmai aici e capcana, pacienții cu afecțiuni neurologice (85-90% dintre ei) au nevoie de alterări foarte bine determinate ale semnalului, la diverse frecvențe și la diverse nivele. În practică, ceea ce procesează amplificatorul nu e un semnal sinusoidal ”clasic”, ci o combinație de sinusoide de diverse frecvențe și de armonici ale acestora. Astfel că la un amplificator poți avea fronturi de semnal echivalente cu 100 kHz, deși spectrul audio redat nu are de ce să depășească 20 kHz.

Am făcut și câteva mii de audiograme în acei 10 ani, pentru că multe dintre fetele din audiologie (cele care ar fi trebuit să le facă) sunt doar asistente medicale reciclate, incapabile să înțeleagă nimic tehnic. La copiii de 5 ani, audiograma e perfect liniară (0 dB) până la 20 kHz și de pe la 15-16 ani apar deja pierderile auditive, cam începând cu 16 kHz. Dar am întâlnit și persoane care la 30 de ani aveau audiograma ca a unui copil de 5 ani. Deci e nevoie ca amplificatorul să redea efectiv nealterat semnale complexe de 18-20 kHz, adică să suporte nominal acei 100 kHz.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

"De ce se fac amplificatoare capabile sa lucreze pana la 100khz"?

De fite, si nimic altceva, e absurd si o risipa sa vrei sa lucrezi la o frecventa de cel putin 5 ori mai mare decat orice semnal in mod normal...

Da-mi voie dupa acest rosu de mai sus, in special partea subliniata, sa imi exprim concluzia (prin prisma punctului tau de vedere) ca, (fara sa vreau sa jignesc), toti cei care tind in domeniu sa realizeze un amplificator ce poate reproduce corect cu maxim -3db la capete de banda, semnale in domeniul 1Hz-100kHz, sint NISTE DOBITOCI care arunca banii degeaba, ca "nu ai ce face" cu un amplificator capabil de 1Hz-100kHz, cind  omul de rind asculta intre 40Hz si 16kHz.

Ti-ai pus vreodata intrebarea DE CE se fac acele amplificatoare apte de acel domeniu de frecventa?

Este exact asemeni de ce unii au amplificatoare de sute sau mia de wati in casa, si asculta la maxim 20-50W.

Banuiesc ca stii despre, headroom, dinamica, alte alea, nu?

Si se mai fac pentru ca unii POT si AU CU CE, si le place sa se intreaca pe ei insusi!

Asta inseamna PROGRES in domeniu!

A, fara sa te superi, vad ca "ai baut apa" dupa cineva, si nu e bine.

Pai hai atunci prin prisma la ce ai spus mai sus, cu rosu in citat, sa facem cu totii amplicatoarele AV100, ca sint suficiente...

Hai atunci sa nu mai folosim placi de sunet cu esantionare la 192kHz pe 24 biti, si sa folosim clasicele 16 bit/44,1Khz, onboard, ca oricum sint capabile de 2 canale la 22,05kHz audio, ceea ce este oricum prea mult fata de urechea noastra.

A, si eu sint impotriva cifrelor urmate de multe zerouri sau amplif capabil de 700kHz ori boxe cu ribboane de 50-100kHz, insa impotriva lor prin prisma preturilor SNOBISTE cerute pe ele, ca performantele nu-mi displac, chiar daca urechea mea nu va auzi peste 17Khz din acele boxe!

Daca eu sint capabil sa fac un amplificator care sa se poate masura cu unul de-al lor, in performante si putere, la un pret de 10 sau 100 ori 1000 ori mai mic, inseamna ca sint SMECHER.

Dar pentru asta nu trebuie sa ma limitez la comenzi slabe la mosfeturi pe premiza ca "merge si asa ca nu trebuie mai mult", sau la bipolare de 5 lei bucata...

Totul are un pret pina la urma...

Si cele mai scumpe sint componentele.

Asa ca, draga coleg Marian, noi vrem SA EVOLUAM, eu unul cel putin, si vreau sa storc ultima picatura de putere din un tranzistor final, iar raspunsurile tale de pe aceasta ultima pagina din acest topic, indeamna la NU evoluati catre 100Khz ca "sint fite".

Nu comandati un mosfet cu mai mult de cit este necesar pentru un slew rate modest, ca NU este nevoie, oricum nu auziti nimic peste 16kHz.

Nu conteaza cum arata in semnal dreptunghiular la 10Khz, atit timp cit la 20Khz este ok, da-l naibii, ca limita de auditie este 16kHz si nu ascultam "dreptunghiuri...

A, daca oamenii asculta mp3-uri la 128kBsec, sau chiar la 96, este logic ca mai sus de AV 100 sau FET 100 si de cel mai ordinar DAC, nu au nevoie, dar sint si altii care asculta "altceva", pentru care un AVxxx sau FETxxx nu l-ar folosi nici macar pentru medii...

Acum intelegi prin ce se deosebesc unii de altii si de ce unii au rezultate reale frumoase si demne de invidiat iar altii ramin la stadiu de simulare si AV100  FET 100, FET 200 sau AV400?

Pentru ca altii tot experimenteaza, din zeci si sute ce scheme, si accepta si NOUL, ca un viitor succes, nelimitindu-se la simulari si scheme simple de care colcaie internetul, marea majoritate cu grave erori de proiectare!

Consider ca este suficienta participarea mea la acest subiect, consider ca cele de pe pagina anterioara, citate si subliniate, sint suficiente sa deschida mintea altor colegi care doresc sa evolueze, nu sa stagneze, sau sa se limiteze ca "astea sint bune si suficiente", merge si asa...

Am scris toate astea deoarece vad in continuare stilul clasic de "stirpire din fasa", a orice este mai bun, fata de ce se cunoaste actual.

Sharky, poti sterge sau cel mai bine muta cele de pe ultima pagina unde doresti, consider ca maximul de informatie ce poate fi fructificata se afla in postul #224  de pe pagina anterioara.

Realizari frumoase va doresc, si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva, nu a fost nimic cu intentie!

Link spre comentariu

din toata valva asta se observa perfect ce se intampla intr-o companie cand lucreaza persoane cu mentalitati diferite si culturi diferite, daca nu iti exprimi ideea f bine, cu imagini, desene, sageti si nu gasesti un mod de exprimare cat mai adecvat si fara loc de interpretari, exact asa se intampla. Pana la urma aman2 zic acelasi lucru, dar cu exprimari diferite.

- Intradevar etajul VAS din schema anterioara nu genera suficient curent, inainte de moificarea cu etajul prefinal, in grila mosilor aparea cam 200uA, iar acum trage cat vrea adica cel mai mult 2.5mA, si cred ca lucrul asta se reflecta si in faptul ca semnalul deptunghiular era deforma, oscilat, la 20 khz, sa vad daca am maine timp sa ii fac un update, cele mai bune sunt testele practice

- si sunt de acord ca un amplif trebuie limitat la macar dublul frecventei utile la -3db, cred ca are legatura cu Nyquest........ :84  pe undeva....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări