Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O merge? sau no fi fet 100?

Postări Recomandate

2n5401 doar daca il tii le curenti mici, exclus clasa A la 20mA, cat ai tu nevoie in cel mai prost caz la fr mari.

MJe-ul ala e mai tzapan, e mai sigur cu el.

Va trebui sa umbli la superdioda.

Daca ai timp si chef incearca toate variantele si vezi tu care e mai buna pt ampliful tau, aia inseamna DIY.

Link spre comentariu

- am editat schema utilizata in practica momentan, ce am postat dimineata era o simulare, am redimensionat superdioda si redesenat pt ca toata lumea sa aiba o idee despre cum am dimensionat-o

- am refacut un test pana la cliping :

tensiune pe intare 1.3Vpp (de aici au aparut deformarile pe sinus), sarcina 3,3 Ohmi, amplitudine sinus 40V, 13.6V rms, 3.7A pe ramura de + , aici am nedumerire, pentru puterea pe sarcina se calculeaza 13.6x3.7 , sau 2x3.7x13.6 ?

pentru ca daca consideram 2x3.7Ax13.6V = 100,64 W, asta e bine, daca e primul caz.........e naspa

post-174980-0-45423200-1407152452_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cam asa arata noua schema din simulare....iar pe iesire o amplitudine a sinusului -35V si +35V, am micsorat  R7 si R6

Asa este ideala schema, cu reajustarea valorilor la superdioda.

http://www.elforum.info/topic/74960-o-merge-sau-no-fi-fet-100/page-15

Mai poti incerca ajustarea (micsorarea) rezistentei R18, iar in colectorul lui Q8, o rezistenta de macar citiva Kohmi.

Prefinalilor trage-le cite o mica tablita pe rol de radiator sau poti pune MJE15032-MJE15033.

Link spre comentariu

R 18 este din schema asta, care este MULT mai OK.

Posted Image

Niste explicatii foarte interesante pentru ce era impetuos necesar in cazul schemei tale, de etajul REPETOR PE EMITOR format din Q10 si Q11+ componentele aferente, le gasesti in printscreenul de mai jos, explicatii simple pe care le poate intelege oricine:

Posted Image

In acest prinstcreen, daca il vei citi atent, vei intelege prin ce am subliniat cu rosu IN MOD SPECIAL, ca:

Pentru a realiza o comanda proprie a unui mosfet, trebuiesc luate citeva masuri.

Daca vrem sa dezvoltam un etaj final in clasa AB cu IRFP240 si 9240, ce valoare minima a curentului trebui sa aibe comanda de poarta a mosfetului pentru lucrul corect pina la 50kHz?

Apoi in pdf-ul tranzistorilor ne spune ca gate charge-ul lui IRFP240 este de 70nC si IRFP9240 de 44nC, de unde rezulta pentru comanda corecta a lui IRFP240 pentru frecventa maxima de 50kHz este necesar un curent de 350 miliamperi iar pentru IRFP9240 este de 200 miliamperi dupa cum arata in calculele de acolo.

Acum poate reusesti sa intelegi prima data ca etajul VAS+superdioda NU era capabil sa ofere acel curent de comanda, si de aceea o data cu cresterea frecventei sinusoida devenea triunghi, cum ai si spus in unul dintre posturile tale, pentru ca o data cu cresterea frecventei, si necesarul de curent pentru comanda Mos-fetilor este MAI MARE.

De aceea ti-am recomandat etajul repetor pe emitor, pe care in schema de mai sus l-ai facut din Q10 si Q11+ componentele aferente.

Tot de aceea iti recomand ajustarea valorilor rezistentelor R26, R18, R27, din circuitul adaugat schemei tale, gasesti in ultimele rinduri subliniate explicatia, cum ca valoarea lui R7 (R18in cazul tau) depinde de linearitatea etajului repetor, chiar si a intreg etajului de iesire, si ca el a trebuit sa o "tatoneze" cu masurind cu ampermetrul curentul in circuit pina a gasit valoarea corecta, iata inca o chestie spusa de cineva ca nu intotdeauna calculul valorilor sau simularea, reflecta realitatea in final.

"Ajustarile" sau "bibileala" aduc maximul de rezultat.

Tot acolo se mai spune ca pentru un bun amplificator, raspunsul in dreptunghiular trebuie sa fie cit mai bun la MINIM 10Khz.

Deci testele de dreptunghiular arata exact "ce poate" amplificatorul, cit de rapid este in realitate, chiar daca sinusoida la 20kHz este "ideala sau perfecta".

De aia intotdeauna la un amplificator construit, testat sau reparat, (eu unul) pun un accent deosebit pe testul la 10kHz in dreptunghiular, restul fac cum doresc ei...

Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări