Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O merge? sau no fi fet 100?

Postări Recomandate

Nu vrea să polemizez cu nimeni , mai ales în aria ”Amplificatoare” (!) , dar :

1. Regiunea liniară la un MOSFET este definită ca Uds << Ugs-Uth . La un MOSFET de putere este suficientă o diferență de 3-4V   pentru a conduce zeci de A. Într-un amplificator clasa AB ( B ) MOSFET-ul nu lucrează niciodată în acest regim ( poate la clipping să se apropie ) 

2. Rds nu este definită decât în regiunea liniară , referită ca Rds_on . În regiunea de funcționare liniară a amplificatorului tensiunea drenă - sursă nu este dată de Id * Rds  ci de Ucc - Uout .

PS Cu siguranță că mulți știu , eu reamintesc. La MOSFET regiunea liniară este numită cea de la tensiuni mici drenă-sursă ( cum am arătat mai sus ) iar regiune de saturație este cea de la tensiuni mari drenă-sursă , când curentul nu mai depinde de aceasta din urmă ( Uds ) . Este pe dos ca la bipolari !

EDIT O completare . Randamentul nu depinde nici măcar de faptul că avem bipolari sau MOSFET . La aceeași sarcină , aceeași putere , aceeași alimentare ( și , eventual, același curent de mers în gol ) avem același consum respectiv același randament. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am mutat posturile in plus in alta parte. Nu isi au rostul aici.

Subiectul cu deschiderea completa a mosfeturilor in clasa AB eu il consider incheiat fiecare de aici e in stare sa implementeze una sau mai multe solutii corecte.

Si prin corect ma refer la ceva care merge, nu ceva acceptat doar de unii.

S-a discutat si ras-discutat. DAca unul nu pricepe nu e problema celorlalti de pe forum si nicidecum nu ii da dreptul sa deturneze un subiect.

Sa il lasam pe Alex sa isi termine ampliful si sa il ajutam cu sfaturi la subiect si argumentate.

Oameni buni, va spun, nu va mai certati cu LEco, nu are rost. Imi pare rau ca nu am avut timp sa intervin mai devreme.

Va spun rezultatele, el o tine pe a lui, chair si cand abereaza. Efectiv va pierdeti vremea, el nu accepta alte solutii decat pe ale lui. Dpdv al unei colaborari (daca se poate numi colaborare) e falimentara. Informatii utile nu prea da, in schimb combate orice solutie tehnica necunoscuta lui, fara sa stea sa o inteleaga sa analizeze pana la capat.

A mai "demonstrat" in alte parti cum ca SR-ul variaza cu frecventa, cum ruperea arcului cu condensator nu se poate, etc, timp in care ii face pe restul "teoreticien care habar nu au de practica".

Apoi cand s-a dumirit cum sta treaba, si-a cerut scuze? a multumit cuiva ca l-a lamurit?  Nu. Exemple destule.

Atat pricepe si omul la 40 si de ani nu il mai schimbi.

In calitate de moderator recomand sa puneti un X si sa treceti mai departe. Nu merita sa va pierdeti vremea in discutii sterile si fara finalitate si in nici un caz nu voi permite deturnarea unor subiecte.

Link spre comentariu

Am facut testele cerute in Vgs, comparativ cu semnalul de pe sarcina :rade: , nici o diferenta remarcabila, sinus 1Khz, dreptunghiular 100hz si 20khz.

Am lasat radiatorul sa se raceasca pana la 40 grade, am facut din nou reglajele, tensiunea de la superdioda, Vce este 7,11V (la rece) si 6,4V la 60 grade, temperatura citita in dreptul finalului la mijlocul radiatorului.

Da @marian cred ca trebuie un pic ventilat, sun sigur ca va fi mult mai bine, pozitia radiatorului si temperatura ambianta e aceiasi, doar masa de lemn poate influenteaza.

Pentru moment vreau sa vad cat si ce temperaturi dupe fara racire activa.

UDAR cred ca mai devreme vorbeai de regimul de trioda al MOS ului.

Ideea este ca el ajunge la 60 grade in maxim 10 minute si pana la 68-70 grade cam o ora.

Talpa respectiva nu am cum sa o elimin este pt a fi montati mosfetii ca el are o grosime considerabila, alta modalitate de a fixa finaliinu prea este. :limb:

Am sa pun pozele diseara si imediat cu Vce la 70 grade...............

Link spre comentariu

Informatia utila data de mine in acest topic a fost BUFFER TOTEM POLE pentru comanda mosurilor respective.

Toata lumea stie ce este aia.

Cine nu stie, se uita 2-3 pagini mai in spate unde am pus scheme de CALITATE, de la amplificatoare de firma, CULMEA, asemenatoare cu schema despre care se discuta aici.

Mai pun o data, cine are ochi sa vada bine, cine nu, problema lui.

Posted Image

Posted Image

Iata si asemanarea IZBITOARE intre 2 scheme, una facuta de ingineri:

http://postimg.org/image/hnv3ksf4f/

si clona castrata din topic:

Posted Image

Poate observati asemenarile si "ce lipseste" din schema.

Ca nu vrei tu sa o vezi, ca nu vor altii sa o foloseasca si zici ca aberez este problema ta.

Out from this topic.

Vad de ale mele.

Timp pierdut degeaba cu oameni ce nu pot accepta solutia corecta la o schema, merg pe principiul "merge si asa" si vor sa faca amplificatoare din scheme incomplete, care sa fie si brici.

Link spre comentariu

tensiunea Vce pe superdioda la 70 grade este 6,17 V, atunci cand i am facut reglajele la cald nu s-a mai incalzit asa tare, in acelasi timp se stabilizare la 65 grade multa vreme, dar cand s-a racit la 40 grade aveam un curent de mers in gol de 140mA, cam 40 si ceva mV pe rez din sursa............o sa ii montez o sarcina de 4,7 ohmi  :reytre

Link spre comentariu

sarcina de 4,7 ohmi, 600mV la 1Khz, consum 622mA, trebuie sa precizez ca folosesc o sursa cu 4 canale inseriate, deci valoarea de 622mA este citita doar de pe una din surse, temperatura de 75 grade la mijlocul radiatorului, cred ca 79 grade langa mosfet, avem o tensiune pe superdioda Vce 5,92v, temp abianta 25 grade, si nu folosesc nici un fel de racire activa, deci merge si pe o sarcina de 3.3 ohmi dar obligatoriu racire activa, si nu am nici un fel de deformare a semnalului pe sarcina.

Link spre comentariu

LEco, schema s-a vazut si acum si in posturile anterioare. In rest face fiecare ce are chef.

De implementat suficient de bine cat pt audio si nu comutari la sute de kHz se poate oricum.

In rest treaba cu deschiderea nu se aplica deloc in cazul descris de Alex.

Link spre comentariu

@Alexu: Daca masuratorile sunt corecte, tensiunea pe superdioda variaza cu ca. -23,5mV/K iar UBE cu ca -2,25mV/K, ceea ce se împaca destul de bine cu teoria (limitele depind de densitatea de curent prin jonctiunile tranzistorului). MOSFETurile au nevoie de o tensiune de polarizare cu un coeficient termic de ca -6,5mV/K (a se vedea cartile lui D. Self si R. Cordell, se gasesc pe net). Se poate încerca pt început reducerea valorilor rezistoarelor din superdioda la jumatate. Daca nu-i suficient (probabil ca nu) se gaseste În cartea lui D. Self o solutie (schema) pt o superdioda cu acest coeficient termic. Din pacate nu cunoastem decât temperatura radiatorului si nu temperatura canalului.

Editat de franzm
Link spre comentariu

UDAR cred ca mai devreme vorbeai de regimul de trioda al MOS ului.

Da , ai  dreptate . Unii autori vorbesc doar de două regiuni : triodă și saturație după cum Uds este mai mică sau mai mare decât Ugs-Uth . Alții numesc zona cu Uds << Ugs -Uth (cum am scris mai sus ) zona liniară care este o subregiune a regiunii triodă. Probabil că este o analogie cu JFET , zona în care rezistența drenă-sursă este liniară, adică Id variază proporțional cu Uds . În regiunea triodă variația este în principiu pătratică , nu liniară. 

Dar , gata cu off topic . Scuze.

Link spre comentariu

@Leco ar trebui sa incetezi cu acuzele si dezbaterile pe langa subiect in posturile acestea, am rugat de la inceput daca e careva doritori sa dezbatem subiectul cat se poate/merita pe larg pt a pricepe si eu cate ceva si cred ca multi altii ce vor.

momentan am legat o sarcina de 3.3 ohmi, racire activa, 800mV pe intrare la 1khz, temperatura langa capsula MOS este de 65 gr,pe iesire sinusul este nedeformat si are o amplitudine de aprox 25V, curent absorbit pe o sursa 1,2 A dintr-o sursa, iar temperatura pe radiator este de 55 grade.

Din cate vad merge asa, totusi as vrea sa ii fac un mic update la superdioda, am sa mai studiez problema, si sa vedem daca merita efortul, deocamdata testele sunt satisfacatoare

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu

si extrama : 1Vpp pe intrare, 1khz, sinus pe iesire 30V amplitudine, curent absorbit pe ramura 3A, sarcina de 3,3 ohmi, temperatura pe radiator langa capsula 68 grade, deci 90w ............ :aplauze  e bine...

nu ma umflu, nu vreu sa va scoateti ochii inutil aici, 25Vpp, treaba cu sursele si amperii am detaliat-o mai sus, deci 2,4 amperi pe ramura de +

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări