Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O merge? sau no fi fet 100?

Postări Recomandate

ehheee, bune exemple Marian, asa cum am postat schema am reglat offsetul din pot 100 ohmi din emitoarele diferentialului, am sa incerc si eu maine modificarile propuse sa vad efectele, prin simulare intai.

Dar ca idee de ce aveam asa mare zgomot din condensatorul in paralele cu R7?

@franzm, poti detalia un pic despre R7?

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu

@franzm, poti detalia un pic despre R7?

De R17 fu vorba. Puneti simulatorul sa calculeze tensiunile si curentii pentru fiecare tranzistor. Atunci poate veti pricepe ce s-a petrecut în amplificator: al doilea diferential nu a lucrat simetric iar primul a încercat sa compenseze asimetria. De aici offsetul si alte probleme. Ar fi fost suficient sa scurtcircuitati R17 (în simulator, nu în amplificatorul real) si o parte din probleme ar fi disparut.

Cu ocazia asta vedeti si cam cât de mare ar trebui sa fie tensiunea de alimentare a "partii din fata" (cele doua diferentiale). Iar daca simulatorul stie si variatia h21E cu temperatura, puteti dimensiona pe R6 pentru variatia minima cu temperatura a curentilor prin diferentiale.

Din simularile lui Marian s-a vazut efectul rezistentei interne a superdiodei. Ori folositi o varianta care compenseaza rezistenta interna ori una cu rezistenta interna mica (de ex. cu Darlington, etc.).

Link spre comentariu

@franzm, esti cam succint in detalii, fii mai darnic si cu exemple............

@marian te aprinzi cam tare, nu ti a dat nimeni peste nas, omu a vrut sa vina si el cu ceva explicatii, cred ca nu are rost acuma, hai sa terminam proiectul asta cat mai ok pentru toti, sunt sigur ca sunt si altii pe forum interesati de modelul asta care sa fie functional din multe pdv.

Am facut modificarile din baza diferentialului si rez din colector, dar nu am umblat la semireglabil, deci s-a mari amplificarea, rezulta o sensibilitate mai mare pe intrare, dar simetria tot nu s-a modificat, rez din baza lui Q7 as lasa-o acolo din considerente de polarizare.

Revenind la ri din shema mea, am sa o micsorez sa raman cu amplificarea dorita iar simetria o voi regla din multitour de 100 ohmi.

Pana in momentul de fata cred ca trebuie discutat despre utilitatea C urilor, paralel cu superdioda, paralel R7w si serie cu ri, beneficii si dezavantaje.

post-174980-0-55665200-1406789549_thumb.jpg

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu

@franzm, esti cam succint in detalii, fii mai darnic si cu exemple...

Scurt si la obiect. Fara înflorituri. Asa am învatat în armata.

Exemple: www.google.com, cuvinte cheie: Bob Cordell, Douglas Self, Randy Slone, Horowitz&Hill, Peter Baxandall, Tietze&Schenk, Klaus Bystron, Jiri Dostal, Walt Jung, Johannes Borgmeyer, Jimmy Cathey, William Marshall-Leach, etc. (pe cei autohtoni îi gasiti la orice biblioteca universitara). Ca vorba aia: în sudoarea fruntii sa-ti câstigi pita (nota, diploma, samd.).

Editat de franzm
Link spre comentariu

ti-am inteles idea @franzm...o sa caut

@zal, OK, dar amplificarea o sa fie cam mare si nu vreau sa storc atat de mult din finali, tinand cont ca o sa fie folosit si pe 4 ohmi, 3.3 ohmi, sau sa pun pe intare o rezistenta egala cu cea din reactie

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu

la 600mV amplitudine pe intrare, o sarcina de 6,8 Ohmi cu o tensiune de aprox 18v, curent constant absorbit approx 500 mA, radiatorul este de la AV400 (PSC) si are 70 grade, la care dupa forja curentul de mers in gol este pe la 25 mA, cred ca superdioda nu functioneaa za cum trebuie

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu

Referitor la condensatori:  C10 imi aducea doar oscilatii in plus la semnal deptunghiular, asa ca am renuntat la el, C9 mi a scazut din amplitudinea oscilatiilor, l am marit pana la 470p ca dupa aia incepea sa imi rotunjeasca colturile fronturilor, la fel si C11 mi-a redus in pic din oscilatii dar si o mica corectie a pantelor semnalului dreptunghiular(mai abrupt), dar f usor observabil, rezultatul : se incalzeste un pic mai lent radiatorul si cu 2 grade mai putin.

am zennere de 12v...nu cred ca e cazul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări