Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VAWT versus.. VAWT

unGuru

Postări Recomandate

Sunt mai multe categorii de protectii care trebuiesc aplicate, prima si cel mai importanta este rezistenta fizica a instalatiei la furtuni si vijelii, trebuie tinut cont si de eventuale avarii electrice cauzate de o supraturatie a generatorului, si iarasi o chestie importanta este protectia la supratensiuni si descarcari electrice care pot afecta dispozitivele regulatoare si de control al instalatiei.

O descarcare electrica directa poate afecta si generatorul.

In zona mea vantul are o viteza mica in general (1-1,5 m/s) si din acest motiv nu ma preocupa constructia de eoliene, am ales solutia fotovoltaica evident, pentru estimarea vitezei vantului am folosit un site de predictii meteo (prefer Kappa, vezi poza atasata), si deasemenea folosesc scara Beaufort pentru a estima viteza vantului dupa efectul avut asupra copacilor.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Scara_Beaufort

Inainte de a trece la constructia unei eoliene cred ca trebuie estimata pe o perioada de cel putin un an viteza vantului si frecventa fenomenelor meteo extreme, o ministatie meteo cu anemometru si posibilitate de data logging ar fi un bun inceput.

http://www.clubafaceri.ro/20068/statii-meteo-profesionale-ws-2357-50794.html

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureliu67

14

• aygun

8

• eugeniusro

7

• unGuru

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator andreimihai3

Apropo de furtuni, vine una cu grindina si crapa toate celulele fotovoltaice. Pisica Matache a aratat de ce nu merg protejate cu sticla groasa. Sau ajunge eoliana pe capra/vaca vecinului si-ti bate cu sapa in gard :bataie

Link spre comentariu

@andreimihai3 - de vinilacetat etilenic ai auzit ? Descarca PDF-ul asta si vezi ca la fiecare panou specifica la ce tip de grindina rezista si ce viteza a grindinei.Iti dai seama ca aluia nu ii convine sa puna 20 de panouri la careva acasa si apoi a doua zi , daca da o grindina , sa vina sa le schimbe.Citeste foaia de catalog.Astea in regim DIY e alta mancare de peste.Eu as intinde peste panourile fotovoltaice DIY o plasa sa un navod cu ochiuri mici la o distanta de aproximativ 1 metru deasupra panourilor . Sau si mai fain , as pune jaluzele care sa le protejeze pe timp de ploaie de intemperii . Sa mai discutat aceasta solutie inclusiv cu userul @arcadius .

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Citisem de rezistenta la socuri, dar vazand parbrizele si tabla unor masini dupa grindina... Ideea cu jaluzele pare cea mai robusta.

Link spre comentariu

a fost zilele trecute grindina la mine, am examinat ulterior panourile si nu au patit nimic sunt modelul LC 80-12M, daca erau panouri DIY le lua dracu, nu vad nici o scofala sa te chinui sa le faci tu panourile si la prima grindina sau dupa prima iarna sa o iei de la capat, sa le mai pui si jaluzele :( cred ca nu vorbiti serios, pai deja scumpesti instalatia in loc sa o ieftinesti, era o vorba romaneasca cu scump la tarate si ieftin la faina, te zgarcesti sa cumperi panouri fabricate industrial si apoi te apuci sa le faci tot felul de protectii savante care or sa te duca la un pret triplu.

Link spre comentariu

Dar panourile nu sunt eoliene verticale.

Scuze ca va reamintesc..

De acord sa revenim la subiect, uite cum arata o eoliana lovita de traznet

Posted Image

sau asta

Posted Image

si asta

Posted Image

ar trebui sa discutam putin si de metode de protectie la descarcari electrice.

Link spre comentariu

La eolienele orizontale este mai simplu de amplasat paratraznetul, la cele verticale este o problema, in partea superioara a turnului se afla sistemul de pale, nu poti sa pui paratraznetul pe sistemul de pale.

Link spre comentariu

@eugeniusro - se discuta de panouri fotovoltaice DIY . La pariu ca si jaluzelele vor fi tot DIY sau recuperate pentru ca nu va sta nimeni sa cumpere jaluzele special pentru asta .

Link spre comentariu

Perfect de acord cu tine, cine merge pe improvizatii va merge pe improvizatii de la cap la coada, dar costurile tot vor fi mai mari, cel mai mare cost este munca propie pe care toata lumea o pierde din vedere, ar mai fi si costurile auxiliare, daca te joci toata ziua cu bormasina, aparatul de sudura si flexul vei avea o factura mai incarcata la curent si evident ca mai tare te stresezi sa devii independent energetic, intri intr-un cerc vicios asemanator cu cel in care intra jucatorii la masinute, mergi inainte pentru ca deja ai pierdut prea mult si crezi ca esti la doi pasi de jackpot :)

Link spre comentariu

Am promis poze cu proiectul meu. Aveti aici prima jumatate a palei helicoidale facuta din fibra de sticla si rasina, montata pe ax.Maiine poate o montez pe a doua.A durat prea mult pentru ca am crezut ca pot face ceva perfect doar dupa calcule..Rezultatul mi sa parut satisfacator dar la montare a fost nevoie de flex in destul de multe locuri. De asta arata cum arata.. :)

Link spre comentariu

Fara suparare insa nu are nici o noima ce vad acolo.

E mai mult o improvizatie care in opinia mea , la un vant mai puternic se va dezmembra precum un zmeu de hartie .

Nu o vad prea solida. Mai degraba o vad ca pe o joaca .

Scuze critica dar pur si simplu nu vad ceva de genul asta :

http://www.instructables.com/id/Build-a ... -2012-Upd/

sau asta

JkLxviLvYQ8

Ingenioasa treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări