Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune inalta


Vizitator cc_2_2

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristian_draghiescu

    8

  • gauss

    3

  • TESSLA

    3

  • costinium6

    1

Nu aţi precizat dacă cei 4 KV sunt cc. sau c.a.Metode simple:-transformator ridicător având primarul alimentatdintr-un autotransformator reglabil (reglaj continuu)- multiplicator de tensiune.Pentru a diminua complicaţiile inerente realizării uneiizolaţii corespunzătoare a transformatorului, eu vărecomand o combinaţie a celor două metode.

Link spre comentariu
Vizitator cc_2_2

Cei 4kv sunt continuu, dar se pot redresa monoalternanta cu o simpla dioda daca sunt alternativi.Sursa va fi folosita pentru crearea unui camp electric care va "excita" un fluid electrorheologic. In traducere simpla se trece un lichid (special) printre 2 electrozi alimentati la tensiune inalta. Pentru fluidul care il am eu sunt necesari 4 kV pe mm.Cunosc varianta din TV, dar acolo sunt 18 sau 27 kV functie de TV. Apropo de asta am o intrebare. Transformatorul respectiv este realizat pe ferita. Teoretic daca la intrare alimentez cu o tensiune mai mica la iesire ar trebui sa am o tensiune proportional mai mica. Ferita respectiva ma limiteaza numai la valorile la care a fost proiectat? Nu ma intereseaza tensiune mai mare ci mai mica. Si puterea este de 10-12W cat imi trebuie mie?De ce primarul alimentat dintr-un autotransformator reglabil si nu dintr-o sursa reglabila? Si, da ar fi foarte utile scheme de realizare.Exista surse speciale care genereaza tensiune inalta reglabila, dar ma depasesc de departe (ca buget) :)

Link spre comentariu

De ce nu incercati cu o bobina de inductie pe care o alimentati la o tensiune alternativa redusa, 3-4 volti? Tensiunea de 4 kv o redresati apoi cu o dioda corespunzatoare. Daca incercati asa, atentie, va trebuie tensiune alternativa pentru alimentarea bobinei! Curentul continuu nu se induce!

Link spre comentariu

Pai n-aveti ce sa calculati in sensul asta. Din cate stiam eu (daca cineva stie mai bine, il rog sa ma corecteze) o bobina de inductie de Dacie scoate in jur de 18 - 19 KV, atunci cand prin intermediul platinei este alimentata la un current pulsatoriu de aprox. 14 V. Dumneavoastra veti alimenta bobina de inductie cu o tensiune alternativa. Ar fi bine daca ati avea posibilitatea sa masurati inalta tensiune, in timp ce veti modifica valoare tensiunii de intrare. Tot ce v-ar trebui ar fi un traf micut cu mai multe iesiri si un voltmetru capabil sa masoare o tensiune de ordinal kilovoltilor. Atentie ca daca veti folosi un multimetru digital care nu are sonda anume pentru masurat tensiune mari, o sa-l stricati, chiar daca tensiunea inalta nu are decat cativa miliamperi. Daca nu aveti un transformator cu prize puteti folosi si unul cu o tensiune mai mare ( 12 V - 24 V), care sa fie alimentat prin intermediul unui variator cu triac in genul celor de la aspiratoare sau la intreupatoarele dimmer care variaza tensiunea la bornele becului electric. Se gasesc la magazine de profil sau prin hipermarketuri asemenea intrerupatoare-variatoare.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Traful linii este flyback. Inalta tensiune este inversa, de 7-8 ori mai mare si pe primar datorita condensatorului (paralel pe BU) si a timpului scurt de intoarcere. Modificand timpii de conductie sau condul se poate obtine tensiunea dorita si gata redresata. Sau da, pastrand totul, se poate scadea alimentarea.15W se preteaza la un mic flyback. Problema e tensiunea mare care cere executie atenta si pretentioasa a trafului. As opta pentru alimentarea dintr-o sursa prealabila (nu conteaza tensiunea sau stabilizarea), de dragul securitatii.

Link spre comentariu

Cred că cea mai simplă şi fiabilă soluţie ar fi utilizareaunui multiplicator de tensiune. Pentru a putea regla înlimite largi tensiunea la ieşire, un autotransformatorreglabil (alimentat dintr-un transformator având raportulde transformare de 1:1, pentru separare galvanică) vafurniza tensiunea alternativă la intrarea în multiplicator.Aceasta este o soluţie ideală, însă ceva mai scumpă.Costul realizării poate fi mult diminuat dacă se recurgela un simplu transformator ridicător (având un raport detransformare de 0,3... 0,5) cu mai multe prize în secundar.Valoarea tensiunii de ieşire se mai poate modifica (brut)şi prin culegerea ei de pe un număr diferit de celule alemultiplicatorului.În cartea "Electronica peste tot" - I.C. Boghiţoiu, la pag.112 este prezentat articolul "Aeroionizator", în cadrul căruiase face explicarea riguroasă a funcţionării unui multiplicatorde tensiune, inclusiv calculul complet al elementelor acestuia.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu aţi precizat dacă cei 4 KV sunt cc. sau c.a.Metode simple:-transformator ridicător având primarul alimentatdintr-un autotransformator reglabil (reglaj continuu)- multiplicator de tensiune.Pentru a diminua complicaţiile inerente realizării uneiizolaţii corespunzătoare a transformatorului, eu vărecomand o combinaţie a celor două metode.

Cred ca se pot folosi ambele solutii simultan;un traf cu secundar de 4KV,e dificil de realizat.Se poate folosi insa o alta solutie;de ex 10 trafuri retea de cativa W,220V-12V.Infasurarile de 12V se pun in paralel,alimentate cu 12V-50Hz-20W.Secundarele se inseriaza,obtinandu-se peste 2300V;de aici se poate folosi un dublor tensiune.In felul asta se poate regla si tensiunea de iesire,in trepte,alimentand 1,2,3,4,5,etc secundare.
Link spre comentariu

Cred ca se pot folosi ambele solutii simultan

Exact acest lucru l-am subliniat anterior.

vă recomand o combinaţie a celor două metode.

Mărirea (modificarea) tensiunii se face (cel mai elegant)cu precădere din multiplicator (triplor, cvadruplor, etc.) şi nudin secundarul unui transformator care "ar duce tot greul"(necesitând astfel o realizare deosebit de pretenţioasă dinpunct de vedere al izolaţiei). O tensiune secundară de circa400... 600 V nu ridică probleme deosebite de construcţie,restul obţinându-se prin multiplicare.Varianta cu mai multe transformatoare ale căror secundare săfie înseriate mi se pare destul de greoaie şi prea puţin practică;acelaşi lucru se poate realiza cu un singur transformator care(prin utilizarea în secundar a unor prize) ar putea oferi 2-3rapoarte de transformare. În combinaţie (şi) cu modificareanumărului de celule multiplicatoare se poate obţine o plajălargă a tensiunii de ieşire.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sugerasem folosirea a mai multor trafuri de retea,220V/12V,cu secundare inseriate,din doua motive:-sunt usor obtenabile,gasindu-se pe toate drumurile,la preturi modice;n-ar fi nevoie de un traf cu tensiune mare in secundar,mai greu de gasit,sau de construit.-se poate regla tensiunea in trepte,comutand usor o tensiune de 12V,cu cat s-ar alimenta primarul unui traf.Desigur ca sunt ''n'' solutii de rezolvare a unei probleme;eu am sugerat doar una,ce mi s-a parut simpla si sigura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări