Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de gaurit cu coloana

enjoy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• enjoy

16

• alin 105

13

• mihaighe

7

• giongiu

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Discutia este putin mai complicata. Reglajul presupune o compensare a uzurilor. Acel organ, este special conceput de obicei pentru reglaj continuu. Ceva similar cu un potentiometru in electronica. La momentul respectiv, eu am mai comentat solutia lui Radu. Daca se creeaza o bucsa elastica, stransa cu acele suruburi, ea nu va mai oferi coloanei un profil rotund adecvat, ci unul complex. In urma strangereii bucsei in jurul coloanei, contactul dintre ele se va face - in acest caz specific - dupa doua linii pe directia generatoarei. De data aceasta am intocmit la repezeala un desen - putin exagerat pentru intuitivitate. Punctele A si B, sunt proiectiile acestor drepte pe un plan oarecare transversal. Daca in spatiul ramas liber (nehasurat) nu se introduce un alt organ de compensare, atunci jocul va fi permis in continuare dupa o directie perpendiculara pe AB. Se va elimina complet jocul, numai in cazul unei strangeri pentru un diametru mai mic, urmata de prelucrarea prin alezare a gaurii pe toata lungimea de contact cu coloana. Se presupune ca conturul circular initial este cel reprezentat cu linie-punct albastra. Cele doua "aripi" ale "bucsei elastice" nu se vor mula pe coloana ci se vor apropia prin conturul reprezentat (exagerat) In momentul cand zonele de contact vor tangenta coloana, surubul nu se va mai putea strange, fara riscul de a se rupe. Se va inlocui astfel un joc aleatoriu omnidirectional cu unul orientat dupa o singura directie, deoarece in timpul lucrului atat bucsa cat si coloana se vor uza in zona de contact care este o linie dreapta. Dupa un timp T, va trebui sa se stranga din nou suruburile pentru a compensa uzura. Aceasta metoda nu va merge decat de 2...3 ori, pentru ca uzura produsa este una specifica si nu va mai putea ulterior fi compensata doar prin strangerea suruburilor. Daca insa bucsa elastica se prestrange pentru un diametru mai mic si se alezeaza la diametrul coloanei, atunci strangerea se va face in mod stabil pe tot conturul circular al coloanei, iar inconvenientele aratate nu vor mai exista.post-27597-139829646663_thumb.png

Link spre comentariu

Totul depinde de marimea reala a jocului. Dupa cate s-a discutat pe forum in legatura cu acele masini de gaurit cu coloana, ele au jocuri destul de mari - se pot introduce sarme de test de cateva zecimi, pana la 1 mm. Acestea se vor putea rezolva doar temporar prin solutia adoptata de Radu. Daca insa jocul este mai mic (cel mult 1...2 zecimi de mm) atunci solutia poate fi de durata.

Link spre comentariu

Deci pe intelesul tuturor, daca bag polizorul in masina si ii pun 2 filete ii rezolv doar temporar jocul?

Rezolvi destul pentru cat o folosesti in uz de amator,si este o solutie la indemana.
Link spre comentariu
  • Administratori

ola_nicolas destenul este exagerat. daca a facut asa si nu mai are joc este foarte bine, am ami spus, orice alte discutii sunt din amorul artei si nu au nici un rost. Acelasi sistem este si la masina mea de gaurit doar ca el este din fabrica, ma gandesc ca daca cuteau pe elforum explicatiile nu mai faceau asa :rade:

Link spre comentariu

Sistemul este cel mai larg utilizat. Insa toata lumea invoca practica. Pai daca ne referim la practica, eu am intalnit sisteme cu joc mare (bagai sarma de 1 mm) unde a fost ineficient. Rezolvarea era cea pe care am aratat-o. Adica se strangea bucsa sub diametrul coloanei, apoi se aleza pe o masina de gaurit radiala, sau la masinile mai mici pe masini in coordonate. Se slabeau apoi putin suruburile, se baga pe coloana si se strangeau. Datorita preciziei de prelucrare, nu mai exista nici un joc. La masinile de gaurit si filetat cu coloana, de precizie, cum ar fi GCO2 acestea sunt chiar sistemele de fixare prevazute din fabrica. Chiar si la masinile de gaurit radiale se intalneste sistemul, care este destul de sigur, daca este precis prelucrat. Daca se ia insa orice chinezarie, atunci nu putem discuta in acest mod.

Link spre comentariu
  • Administratori

Omul deabia a avut probabil bani sa ia o masina de gaurit de asta, de unde alezari si alte minuni ? Alea nu sunt la indemana oricui.

Link spre comentariu

Pe langa probleme curente de functionare vad ca de plictiseala ne-am apucat si de studiul tribologiei.Eu cand am cautat o solutie am avut in vedere anumite aspecte:-am vrut sa nu am joc la coloana (care era de cateva zecimi, 0.2...0.3mm) sa pot lucra precis-jocul am vrut sa-l pot controla, se poate observa un surub de reazem pe care se efectueaza strangerea.-am vrut sa gasesco solutie cat mai simpla.Dupa realizarea modificarii pot lucra precis, am control asupra jocului si nu am uzuri sub forma unor canale ci coloana ghideaza pe o suprafata mare, si asta in urma unei exploatari curente de cel putin jumatate de ora pe zi pe o durata de cel putin cinci ani.

post-45737-139829646734_thumb.jpg

post-45737-139829646738_thumb.jpg

post-45737-139829646745_thumb.jpg

post-45737-139829646752_thumb.jpg

Link spre comentariu

@enjoy.Tu esti la inceput de drum cu atelierul si filosofia inutila nu poate decat sa te incurce.Ce era de spus a spus cat se poate de bine raducnc si vasile.Practicarea unui astfel de canal si strangerea alezajului cu ajutorul a doua suruburi va micsora absolut multumitor jocul pe care il prezinta arborele masinii.E o solutie la indemana pentru obtinerea unei masini de gaurit functionale.Si daca aceasta operatie se face din stadiul din care masina este neuzata, atunci rezultatele vor fi cu atat mai bune.Eu am aplicat solutia dupa 2 ani de lucru intensiv cu respectiva masina, cand deja si arborele prezenta urme de uzura.Cu toate astea, comportamentul s-a imbunatatit mult. De vreo 3 luni am cumparat inca o masina de gaurit, mai mare, GUDE GTB 16/5 , o masina mai serioasa, cu arbore cu alezaj conic MK 2, putere mai mare, dimensiuni mai mari si de calitate generala mult mai buna.Arborele are un joc mic, aproape insesizabil.Singura chestie care ma opreste sa-i aplic acel canal este pierderea garantiei (presupun...)si faptul ca cel putin in acest stadiu de masina noua nu exista joc la ax.

Link spre comentariu

Exact la garantie ma gandeam si eu, pentru ca nu ma pricep sa repar sau sa-mi dau seama ce s-ar putea strica la ea. Dupa ce o sa primesc aceasta masina o sa observ daca este sau nu necesar de acel canal ( la ce am eu nevoie sa o folosesc ). Oricum imi pare bine ca exista acest forum, este mic dar ajuta mult.

Link spre comentariu

Suruburile suplimentare care se vad sunt pentru o modificare ulterioara, veau sa realizez un sistem opritor performant copiat dupa o masina de gaurit cu coloana scumpa, profesionala.

post-45737-139829646912_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Da, gresisem, inafara de autocolante si culoare , mai difera si protectia de tabla si amplasarea butonului.... :nas: Daca te uiti la piesele de fonta, o sa observi ca sunt identice, mai putin la Einhell la care talpa masinii si masa culisanta pare sa fie diferita.Ideea e ca nu vei gasi diferente intre ele de calitate.Cam toate au acealsi joc semnificativ la axul de gaurire, acelasi motor, aceasi cursa de lucru,aceeasi mandrina. O masina semnificativ mai buna incepe de pe la 900 lei in sus.

Am mai cumparat o masina de gaurit cu coloana, Stern de 350 W....E alocata atelierului de tamplarie unde e montata pe un stand dedicat si executa aceleasi gauri la seriile mele de mobilier.Pt scopul propus e buna si asta...niste gauri de 20 mm in Pal/lemn stie sa faca.... In alt ordine de idei,cum spusesem in urma cu cateva luni, toate masinile de gaurit cu buget pana in 500 de lei is acelasi rahat chinezesc cu ambalaj diferit, dar aroma/gust identic.Sternul "austriac" e identic cu prima masina cu coloana achizitionata de mine inscriptionata cu alta denumire, nu mai stiu care....Culoarea si piesele is identice, autocolantele difera.Comparatia intre diversele masini e inutila.Conteaza pretul cel mai mic pe care il gasiti la achizitieA, sa nu uit, a venit insotita de o mica menghina...In compensatie , sa-si mai scoata parleala, chinezul a bagat fulii de plastic. Cea mai mare jmecherie comerciala e acel con MT2 din reclama ....care eu mi-l inchipuiam sub forma unui ax detasabil, ca la masina de gaurit Gude GTB 16/5 pe care o am, si in care poti sa bagi direct burghiu.Acel MT 2 e un ax simplu , conic, cat se poate de "nedetasabil"
Link spre comentariu

Interesanta chestia cu conul.Si eu am vrut sa-mi iau una cand am vazut in caracteristici ca are con morse. Am burghie pe con si speram sa le pot folosi. In incercarea de a o vedea totusi inainte de a da banii, am contactat pe un nene care vinde in Vitan scule Stern. E un soi de dealer zonal. Desi nu o avea la vanzare, stia de ea. I-am zis ca am vazut in descrierea de pe net ca ar trebui sa aiba CM2, dar el a zis ca nu are asa ceva si din pacate desi imi oferise un pret mai bun decat cel mai bun pret de pe situri, tot nu o puteam vedea inainte de a da banii, asa ca am renuntat s-o iau.Deci inteleg ca nenea avea drepate si acel con CM2 prezent in descrierea sculei de pe net e de fapt o minciuna gogonata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări