Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta sarcina,reglabila cu IGBT.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Am avut nevoie in cateva randuri,pentru diverse teste,de o rezistenta de sarcina reglabila fin,capabila sa suporte zeci-sute de watti.Recent a trebuit sa aflu punctul de tensiune,pentru putere maxima,la un panou solar de 235W.Am facut un stabilizator paralel reglabil cu un modul IGBT,capabil sa disipe peste 1000W si un TL431.Regland fin tensiunea pe panou,am gasit punctul in care curentul scadea brusc,in cazul meu,peste 30V.Nelamurirea mea e urmatoare:as putea folosi metoda pentru a testa un invertor sudura?Ar fi vorba de max 200A,la cca 20V,cat e tensiunea pe arc,deci 4Kw,disipati maxim.Facem abstractie de problema disiparii acestei puteri,ma intereseaza daca metoda ar functiona.Problema ar fi lipsa filtrarii la invertoarele de sudura,asa ca nu stiu daca IGBT-ul respectiv va functiona ca o simpla rezistenta.Cam asa as vedea schema...

post-1-139829618941_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

10

• Maricel

4

• costi_b

3

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poți filtra tensiunea din baza IGBT-urilor, cu un C de valoare mică, ca sa nu fie afectați de tranzițiile tensiunii de la ieșirea invertorului.Totuși, tensiunea de ieșire la invertoare e de regula măcar parțial filtrată de bobina de ieșire care e după diode.

Link spre comentariu

In principiu IGBT-ul se comporta ca o rezistenta comandată, daca e in zona liniară. Un condensator in bază l-ar face relativ insensibil pe partea de comandă, singurul lucru care se modifică fiind tensiunea C-E, care are influență asupra rezintenței C-E dar nu așa mare. Ai putea incerca un program de simulare, Proteus sau altceva cu care te descurci bine.

Link spre comentariu

Merita incercat ... singura problema ar fi costurile - IGBT plus radiator , restul fiind ieftine . Nu m-as baza prea mult pe simulare ... difera mult de practica , comportarea la curenti asa mari e mai greu de definit , si numai datorita disipatiei considerabile . Atentie la conectare , eu as lua ceva masuri de protectie contra alimentarii inverse , si as manevra sarcina activa ( conectare - deconectare ) numai la consum minim , stabilit din potentiometrul sursei de testat la " zero " , si (sau ) reglajul sarcinii active la maximum de " rezistenta " .P.S. - ar trebui sa mearga fara filtrare , la invertoarele AC-DC , curentul AC pentru sudura aluminiu se obtine din iesirea clasica a invertorului , prin comanda corespunzatoare a unui grup de IGBT alimentate din aceasta tensiune ( deci nefiltrata , exact cea unde s-ar conecta sarcina activa ) .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pe schema ai zener reglabil. Asta vrei? Se poate si generator de curent. Cred ca poti incerca. Nu va merge ideal cu acele IGBT la frecventa invertorului dar tot o sarcina va fi. Chiar sunt curios cum il racesti...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

M-am gandit initial la generator de curent;o rezistenta in emitor,pe care se citeste tensiunea cu un operational,ca la scc pentru led.Ar fi mers folosita ca rezistenta chiar un sunt de 75mV/200A.In cazul asta insa,nu stiu cum as fi putut forta cele doua IGBT inseriate,sa disipe aceeasi putere...Asa,se imparte in mod egal tensiunea,deci puterea,pe cele doua tranzistoare a unui modul.Folosind doua module,ar veni max un kw,pe IGBT.Racirea am gandit-o asa;cele doua module montate pe un sfert al radiatorului,restul..bagat intr-o galeata cu apa.Oricum testele nu ar dura mult,eventual un contact termic pe radiator,care sa decupleze sarcina,peste o anumita temperatura.Probabil primele teste le va face colegul @Maricel,care s-a aratat interesat de o asemenea ''rezistenta''.Il rog pe aceasta cale sa puna o poza cu radiatorul original,care am inteles e destul de zdravan.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din pacate am sters toate schemele puse anterior;schema folosita atunci,era doar jumatate din cea postata acum.Aceasta din urma as zice ca e mai avantajoasa,folosind ambele tranzistoare dintr-un modul.Trebuie folosit insa,un potentiometru dublu.

Link spre comentariu

Daca vrei, pot sa reatasez cam tot ce vrei (in niste limite de timp, din pacate). Imi trimiti pe mail poza si mesajul in care trebuie introdusa (Rezistenta sarcina,reglabila cu IGBT., Dum Apr 21, 2013 4:48 pm).Tineam minte ca e ceva mai complicata (cu reactie de curent).Cred ca cu un operational poti egaliza tensiunile pe trz. Iar cu celalalt operational, masori curentulPlanuiesc sa fac si eu asa ceva, doar ca cu bipolari (ii am deja) + becuri, ca sa nu disip prea mult pe trz. Si cu reactie de curent.Chiar poti disipa 1kW cu un sigur modul? Nu-i totusi prea mare rezistenta sa termica (adica pastila sa ajunga pe la Tmax)?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca vrei, pot sa reatasez cam tot ce vrei (in niste limite de timp, din pacate). Imi trimiti pe mail poza si mesajul in care trebuie introdusa (Rezistenta sarcina,reglabila cu IGBT., Dum Apr 21, 2013 4:48 pm).Tineam minte ca e ceva mai complicata (cu reactie de curent).Cred ca cu un operational poti egaliza tensiunile pe trz. Iar cu celalalt operational, masori curentulPlanuiesc sa fac si eu asa ceva, doar ca cu bipolari (ii am deja) + becuri, ca sa nu disip prea mult pe trz. Si cu reactie de curent.Chiar poti disipa 1kW cu un sigur modul? Nu-i totusi prea mare rezistenta sa termica (adica pastila sa ajunga pe la Tmax)?

Din pacate multe scheme nu le-am avut salvate;reactia de curent am folosit-o doar la scc led.Schema a ramas acolo,repostata de alti colegi.Teoretic se poate disipa 1400W pe IGBT,la 25 grdC;2400W pe modul.Dupa ce am vazut radiatorul,cred ca si racirea va fi eficienta.Mizez de asemenea si pe caderea de tensiune pe cablurile de legatura..Acesta e modulul http://www.infineon.com/dgdl/200gb120dn ... 32d2d859d9
Link spre comentariu

Caderea pe cablurile de tensiune e destul de nesmnificativa. Mai bine ai folosi multe becuri de 12V (spoturi cu halogen sau far auto).Eu am luat vre-o 20, cu 1 leu

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu poti folosi decat acolo unde ai curent limitat. Invertorul de sudura e un exemplu.Poti face o sursa de curent din cel de jos. Un divizor anume in poarta celui de sus va imparti tensiunea in doua. Caderile de tensiune se vor imparti iar curentul il stabileste cel de jos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări