Bandi Szasz Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Buna ziua.As vrea sa fac un ceas digital tip 7 segmente numai ca in loc de display sa pun LED-uri, adica un segment = 3 LED uri , un digit 7*3= 21 LED -uri. In total 4 Segmente adica 84 de Led uri.Ledurile sunt micute de 3mm in jur de 100 lucsi (nu sunt sigur la consum dar cred ca sunt in jur de 0.02A).Sursa de alimentare are fi la 5V pentru ca atata trebuie pentru un circuit PIC dupa care prin rezistente as reduce tensiunea la 2V pentru leduri. Programul ( in PIC) ar rula in mode de "LED Matrixing" adica are scrie segment dupa segment. ( adica la ora 13:01 pe primul segment scrie 1 opreste segmentul scrie pe al doilea 3 il opreste scrie pe al treilea 0 il opreste si pe ultimul 1) adica scrie cate un segment pe rand foarte rapid deci cu ochii liberi se vede parca merg toate simultan.Acuma in teorie consumul are fi 0.02A*(7*3)= 0.42A (maximul de LED-uri aprinse simultan pe un segment) si + consumul piclui care nu cred ca este prea mare pt ca o sa fie legat doar la niste Tranzistoroare care sunt legati la randul lor la LED -uri.Deci intrebarea mea este in teorie consumul se reduce doar la un segment deoarece o sa fie numai unu singur aprins deodata datorita la "LED Matrixing" timpul schimbari la displayuri are fi de vro 200nsadica sta un segment aprins 200ns se stinge si se aprinde urmatorul segment pt 200ns ......Asa ca dpa parerea mea are merge cu un convertor AC-DC Vitacome pe care scrie 600mA 7 si ceva VA sau il prajesc ?Multumesc. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Parerea mea e ca ar trebui sa mearga fara probleme ... oricum convertorul e protejat . Si nu cred ca montajul consuma 700 mA . Ca sa fii sigur , realizeaza montajul si masoara-i curentul , ca sa scapam de presupuneri . Poti intercala si niste rezistente inseriate cu segmentele , de multe ori lumina e prea puternica... daca montajul e cu afisare multiplexata , scapi ieftin ... ar fi de " gindit " pe schema , poate merg inseriate cu anozii ( sau catozii ) , ce ai comun la " digitii " pe care-i realizezi , daca trebuie sa scazi curentul . Ai de experimentat ( asta doar daca montajul consuma mai mult decat poti sa-i asiguri , ceea ce nu cred , din ce ai prezentat ) ... Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 20, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Parerea mea e ca ar trebui sa mearga fara probleme ... oricum convertorul e protejat . Si nu cred ca montajul consuma 700 mA . Ca sa fii sigur , realizeaza montajul si masoara-i curentul , ca sa scapam de presupuneri . Poti intercala si niste rezistente inseriate cu segmentele , de multe ori lumina e prea puternica... daca montajul e cu afisare multiplexata , scapi ieftin ... ar fi de " gindit " pe schema , poate merg inseriate cu anozii ( sau catozii ) , ce ai comun la " digitii " pe care-i realizezi , daca trebuie sa scazi curentul . Ai de experimentat ( asta doar daca montajul consuma mai mult decat poti sa-i asiguri , ceea ce nu cred , din ce ai prezentat ) ...Mersi. Pai am apelat la leduri ca vreau sa fac un display mai maricel si am vazut ca un display de 30mm e in jur de 25-30 lej /segment . Si eu cumpar ledurile de 3mm la mikado cu 0.20 lej/buc asa ca e in jur de 18 lej cele 84 de bucati si sunt perfecte ca nu trebuie sa degajeze multa lumina ca imi fac lampa de veghe noaptea .Pai mam mai gandit sa leg cele 3 leduri in serie si le alimentez la 6-9V ca dupa cate am observat la 2V au o lumina destul de placuta. Porma pun niste rezistente si scad tensiunea la 4.5-5 V pentru circuitul integrat. Dupa cum am calculat maxima de segmente aprinse are fi de 24 (ora 20:08) si in felul asta are fi un consum de 480-500 mA in cazul in care ar fi toate aprinse simultan dar no sa fie din cauza la multiplexare.Mersi inca o data. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 ... adica un segment = 3 LED uri , un digit 7*3= 21 LED -uri. In total 4 Segmente adica 84 de Led uri......consumul se reduce doar la un segment deoarece o sa fie numai unu singur aprins deodata...O mica observatie: in total 4 digiti, nu 4 segmente. Consumul se reduce la un singur digit.Pentru alimentarea PIC-ului din 9V e mai bun un stabilizator de 5V (gen 7805); rezistenta in serie nu asigura tensiunea constanta pe PIC, pentru ca nici consumul acestuia nu este constant.Ar fi bine daca poti pune o poza cu schema pentru verificare (ceva spre 500-600 pixeli). Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 21, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2013 ... adica un segment = 3 LED uri , un digit 7*3= 21 LED -uri. In total 4 Segmente adica 84 de Led uri......consumul se reduce doar la un segment deoarece o sa fie numai unu singur aprins deodata...O mica observatie: in total 4 digiti, nu 4 segmente. Consumul se reduce la un singur digit.Pentru alimentarea PIC-ului din 9V e mai bun un stabilizator de 5V (gen 7805); rezistenta in serie nu asigura tensiunea constanta pe PIC, pentru ca nici consumul acestuia nu este constant.Ar fi bine daca poti pune o poza cu schema pentru verificare (ceva spre 500-600 pixeli).Inca nam ajuns pana acolo dar pe scurt:- Leg cele 3 LED uri in serie eventul un rezistor de 1Ohm la iesire ( un segment)-Leg toate segmentele corespunzatoare in paralel ( segmentul 1 la toate cele 4 digituri , al 2 lea segment la toate .... )- fiecare legatura paralela ( 7) o sa fie legata la un BC547B care la randul lor direct la 9V iar comutatorul la PIC.- La toate cele 4 digituri negativul la leduri legate inpreuna si la un BC547B ( adica o sa am cate un BC547B la fiecare digit la iesire) care la randul lor pe negativ de la alimentator si comutatorul pe pic.- La pic atunci pun un stabilizator de 5V de la alimentare (9V).- cele 7 tranzistoare (pozitivele) legate la PIC pe seria RC0-6.- Iesirile cele 4 tranzistoare legate pe pic pe seria RB4-7.Si atunci deschid primul BC(cel de la iesire) si cele care trebuie la pozitive (cele 7) sa aplic ora pe primul digit.Inchid primul BC de la iesire si il deschid pe al doilea si iara cele necesare la intrare sa aplic ora pe al doilea digit.Si asa mai departe pentru cele 2 ramase pentru minut. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Comanda anozilor are nevoie de tranzistoare pnp, asa ca in ansamblu o sa ai ceva de genul schemei atasate.Rezistente de limitare nu sunt necesare la fiecare segment, e suficienta una in colectorul tranzistorului pnp. Valoarea din schema poate fi modificata in functie de tensiunea de alimentare si de culoarea ledurilor. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Se poate limita curentul pe fiecare digit cu o singura rezistenta, dar din practica (am facut mai multe ceasuri cu multiplexare, nu ,,matrixare") e mai bine sa pui cate o rezistenta de limitare pe fiecare segment in parte. Altfel, la afisarea cifrei 1, de exemplu, afisorul va lumina mai puternic, iar la afisarea cifrei 8, va avea o luminozitate mai scazuta, din cauza numarului maxim de segmente aprinse. Limitarea cu rezistente pe fiecare segment asigura un curent identic prin toate segmentele si afisarea e cu luminozitate constanta. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Rezistente de limitare nu sunt necesare la fiecare segment, e suficienta una in colectorul tranzistorului pnpExprimarea mea a creat confuzii. Incerc sa detaliez.Ziceam ca nu e necesara rezistenta pe fiecare segment din cele 7x4=28 segmente, cum propunea autorul mai sus. Asa cum e pusa rezistenta din schema, in colectorul pnp-ului, limiteaza curentul pe fiecare segment aprins, deci nu apar diferente de iluminare. Ce trebuie evitat este plasarea rezistentei in colectorul npn-ului ce alimenteaza catodul (digitul in ansamblu) si care duce la diferente de iluminare suparatoare. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 22, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Rezistente de limitare nu sunt necesare la fiecare segment, e suficienta una in colectorul tranzistorului pnpExprimarea mea a creat confuzii. Incerc sa detaliez.Ziceam ca nu e necesara rezistenta pe fiecare segment din cele 7x4=28 segmente, cum propunea autorul mai sus. Asa cum e pusa rezistenta din schema, in colectorul pnp-ului, limiteaza curentul pe fiecare segment aprins, deci nu apar diferente de iluminare. Ce trebuie evitat este plasarea rezistentei in colectorul npn-ului ce alimenteaza catodul (digitul in ansamblu) si care duce la diferente de iluminare suparatoare.Mersi de schema am inteles ce vrei sa spui cu rezistentele si am sal fac asa.Mam mai gandit sa inserez un potentiometru intre alimentare si pnp uri si de acolo mai pot regla voltajul pt leduri. Si de acolo mai pot regla luminozitatea LED-urilor pentru a avea o lumina placuta in timpul nopti. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Am verificat azi schema practic. Este OK, dar ar fi bine sa maresti rezistentele de 1K la 10K pentru a evita consumul inutil a vreo 10 mA din sursa de 5V si alti 10 din sursa de 10V.Rezistenta de 270 (vor fi 7 bucati) este cea care stabileste curentul prin segment. Cum spuneam mai sus, el mai depinde si de tensiunea de alimentare si de culoarea ledurilor. In plus, in cazul multiplexarii, prin fiecare segment trece curent doar 1/4 din timp; in rest intervine "inertia" ochiului. Ar fi bine sa stabilesti experimental valoarea rezistentei cand pui in functiune montajul.Mare grija la cablaj, schema e simpla dar sunt componente destul de multe si sunt sanse mari de a incurca ceva. Testeaza montajul fara PIC: fiecare segment trebuie sa se aprinda numai atunci cand ai +5V simultan pe ambele iesiri ale PIC-ului (pentru selectia segmentului si a digitului). Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 22, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Am verificat azi schema practic. Este OK, dar ar fi bine sa maresti rezistentele de 1K la 10K pentru a evita consumul inutil a vreo 10 mA din sursa de 5V si alti 10 din sursa de 10V.Rezistenta de 270 (vor fi 7 bucati) este cea care stabileste curentul prin segment. Cum spuneam mai sus, el mai depinde si de tensiunea de alimentare si de culoarea ledurilor. In plus, in cazul multiplexarii, prin fiecare segment trece curent doar 1/4 din timp; in rest intervine "inertia" ochiului. Ar fi bine sa stabilesti experimental valoarea rezistentei cand pui in functiune montajul.Mare grija la cablaj, schema e simpla dar sunt componente destul de multe si sunt sanse mari de a incurca ceva. Testeaza montajul fara PIC: fiecare segment trebuie sa se aprinda numai atunci cand ai +5V simultan pe ambele iesiri ale PIC-ului (pentru selectia segmentului si a digitului).Asa am sa fac. Maine merg sa fac comanda la LED-uri ca fac pariu ca no sa aimba 84 de leduri in magazin . In legatura de LED-uri mam gandit la niste LED-uri de 3mm portocali la 100 lucsi in jur de 20mA.Tensiunea de alimentare ori 5V ori 9V mai experimentez sa vad daca leg 3 leduri pe serie sau le leg in paralel. Acele rezistente o sa le calculez eu. Dupa ce am montajul facut masor frumos Voltajul la leduri inainte de a le lega si de acolo mai experimentez sa obtin o lumina placuta. Mersi fain de ajutor.Inca o nelamurire. Acel pnp la intrari ce functie are ? Am vazut niste scheme la un ceas similar facut in Proteus si am gasit se pe "www.instructables.com" un project similar si erau fara acele pnp uri. direct legati la npn uri (Sursa,PIC,LED) fara a mai introduce acele pnp uri. Dupa cate stiu ambele au o functionare similara, difera doar materialul presat intre cele doua parti adica comutatorul. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Nu sunt presate zonele cu conductivitate p si n. Sunt straturi realizate prin difuzia unor atomi de bor respectiv fosfor intr-un monocristal de siliciu, la temperaturi ridicate si in atmosfera controlata. http://vega.unitbv.ro/~olteanu/tehnolog ... polare.pdf Functionarea pnp si npn este asemanatoare, dar polaritatea tensiunilor este inversata. Se fabrica ambele tipuri pentru a fi folosite dupa cum este nevoie. Tranzistorul pnp spre plus a aparut datorita faptului ca ai cerut alimentarea a 3 leduri in serie (6..8V), care cer o tensiune mai mare decat 5V cat suporta PIC-ul. De aici nevoia de a introduce o a doua sursa de tensiune, mai mare. Dar pnp-ul cu emitor comun la 9...12V nu-l poti comanda direct din PIC (0...5V) si de aici necesitatea unui alt npn, cum este aratat in schema. Daca zici ca ai deja o schema, fa-o asa cum este indicat acolo. Nu e cazul sa modifici un montaj realizat si care functioneaza. Mai ales ca vad ca acum legi ledurile in paralelel si nu o sa mai ai probleme cu tensiunea. Limiteaza doar curentii la valori suportabile pentru PIC. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 23, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Ori in serie ori in paralel NPN -urile sunt necesare si la intrare (+) pentru ca dupa cate stiu PIC ul poate oferi doar 25mA max la fiecare I/O pin chiar daca acele leduri consuma 10mA un segment o sa consume 30mA.Inca nu mam decis ca le pun in serie sau paralel dar in ambele cazur cred ca trebuie sa pun un stabilizator de 5V pt ca alimentatorul poate oferi doar 4.5V , 6V ,7.5V, 9V nu stiu daca reusesc sa pun PIC-ul pe 4.5V si atunci tot trebuie sal alimentez la 6V min si atunci mai bine il pun la 7.5V si le leg in serie. Mai ramane de vazut. Dupa ce fac rost dee toate partile necesare.In schema pe care ai puso tu ar merge PNP 2SA1015 (0.15A , 0.4W) , NPN 2N5551 (0.6A , 0.3W) ? Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 Merg si cele propuse de tine.Obs. nu e recomandabil sa citezi mesajul interlocutorului daca nu exista confuzii cu cine vorbesti. Se dubleaza volumul de date ale forumului, care si asa e cam plin. Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 23, 2013 Partajează Postat Aprilie 23, 2013 La ceasurile cu afisor LED se practica reglarea automata a luminozitatii cu lumina ambianta. Se foloseste un fototranzistor care comanda tensiunea de alimentare a afisorului in doua trepte zi-noapte sau in mai multe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum