Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Neon recuperat dintr-un scanner

iuli09

Postări Recomandate

Dupa ce am scos partea de sticla dintr-un scanner , am desfacut si restul componentelor ; printre ele se gaseste un tub de neon cu partea de aprindere aferenta . Ma intereseaza daca lumina acestui tip de neon este in vreun fel daunatoare vederii pentru ca ma gadesc sa-l folosesc in alta parte si n-as vrea sa am surprize neplacute .

In afara de neoanele pe care am de gand sa le pastrez si de sticla pe care am folosit-o deja pentru o cutie de expunere UV , mi-a ramas cam toata "electronica" din doua scanere : TEVION MD 4266 si PRIMAX Colorado D600 , daca are cineva nevoie de aceste componente , sunt dispus sa le donez .

Primul scanner (TEVION MD 4266) era functional inainte de a-l "dezmembra" , pe celalalat nu l-am incercat .

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

3

• salsa

2

• Ticu

1

• Marius Badea

1

Top autori în acest subiect

Nu vad de ce ar fi mai daunator decat orice alt tub fluorescent pentru iluminat. Scopul lui era sa dea lumina cu un spectru vizibil cat mai complet, ca scannerul sa aiba o redare a culorilor cat mai buna.

Link spre comentariu

Pune un bec " cald " , cu filament ... n-are rost sa faci experimente cu vederea copiilor , e prea pretioasa . E un topic la Bodega despre noile becuri " economice " , are ceva referiri la efectele iluminatului " modern " cu orice pret ...

Link spre comentariu

In primul rand nu cred ca merita sa te chinui. E mult de munca sa-l separi de restul montajului si probabil nu va fi eficient energetic. Desi am vazut ca sunt destul de rezistente, te poate lasa tubul in orice clipa si ai lucrat degeaba. In plus, trebuie facut un corp bine protejat de curiozitatea copilului. La fel si pe partea de alimentare.Neoane de putere mica gasesti la 10-15 lei, instalatie completa, gata de bagat in priza. Cu ultraviolete cat cuprinde, le folosesc la cablaje...Pentru camera copilului ar fi ideal halogene la 12V, cu sursa bine ascunsa... Sau poate leduri bine alese. Astea ar merita facute.

Link spre comentariu

deja le-am scos ,ba chiar a fost destul de usor ; am pastrat din scanner si aprinderea : le pot alimenta dintr-o sursa de 9V (inca n-am masurat consumul asa ca nu stiu daca voi folosi un alimentator sau o baterie de 9V...probabil va fi nevoie de alimentator).aveam de gand sa le folosesc pentru a marca marginile unei rame foto dar intre timp le-am gasit alta utilizare si alta locatie : daca n-o sa fie prea mare consumul , vreau sa le fac un mic panou solar si sa le folosesc pentru iluminarea numarului de casa ; eventual legate pe un senzor de miscare la 12V ...ramane de vazut care va fi destinatia finala :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tuburile fluorescente din scannere sunt raritati. Am si eu unul pe care scrie o cifra magica "9" la codul de reproducere a culorii "965" parca, si care corespunde celei mai mari acurateti de reproducere a culorii pentru tuburile fluorescente, asemanatoare cu a luminii solare si cea mai apropiata de sensibilitatea ochiului uman.Tubul pe care il ai scrie ceva pe el, este subtire de cativa mm sau are cam 25mm (T8), are doua fire sau 4?Parerea mea este sa-l folositi la o "veioza" unde aveti nevoie de lumina "curata" in care se lucreaza cu culori de nuante apropiate. Ca sa-l testati faceti o poza la lumina acestui tub si apoi la lumina solara (redusa cumva ca sa aiba intensitati egale) si comparati cu alte surse de lumina disponibile. Incercati sa nu folositi optiunea "Auto" la aparatul foto cand se face corectia automata de culoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări