Vizitator pelikanu Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 vreau sa fac amplificatorul de mai jos ... doar o intrebare ... sa includ si T9/T10 ? sau sa fac schema simplificata ?ce rol au mai exact cele 2 tranzistoare in acest context ? Link spre comentariu
Enigma86d Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Interesanta chestie... t9 si t10 din cate cunosc eu sunt montate in asa fel incat ar functiona ca si un diac. Diacele au proprietatea ca se comporta ca o rezistenta foarte mare atata timp cat tensiunea la bornele lor nu depaseste o anumita tensiune, numita tensiune de prag. La depasirea acestei tensiuni se amorseaza si intra in conductie, tensiunea pe t9 si t10 coborand si ansamblul comportandu-se ca o rezistenta de valoare mica. In montajul de fata cred ca diacul(t9-910) nu se amorseaza la o tensiune de alimentare mica(gen -/+10v) si nu lasa sa treaca curent prin etajul diferential de intrare(t1-t2), ceea ce e echivalent cu a nu avea semnal la intrare. C8 cred ca face ca amorsarea sa aibe loc cu putin timp dupa alimentatea amplificatorului. Asta e o parere de a mea, dar in general parca in locul lui t9-t10 se utilizeaza ceva sursa de curent/tensiune constanta. Oricum schema imi inspira foarte putina incredere. Personal am ars o gramada de finali cu o schema foarte asemanatoare cu asta. Cei care sunt mai vechi pe forum iti pot da mai multe argumente negative cu privire la functionarea acestei scheme, cel putin asa cred, scuzati-ma in caz ca gresesc. Link spre comentariu
Vizitator pelikanu Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 schema am gasit-o pe forum si din cate am inteles, a fost realizata si a mers bine ... pe mine in principiu ma intereseaza sa-mi ocup timpul intr-un mod util ... daca stiti alte scheme interesante, (fara integrate) astept o sugestie :)daca nu voi afla pana la urma la ce folosesc cele 2 tranzistoare, voi construi schema de baza si apoi cu un comutator+o alta placa pe care sa fie executat montajul T9/T10 voi incerca sa aflu diferenta :partyman: Link spre comentariu
Enigma86d Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 In timpul functionari nu cred ca o sa simti vreo diferenta. Nu poti sa "simti" daca in etajul de intrare ai o sursa de curent constant sau nu, mai ales daca bei :partyman: :tonqe: Oricum, vor mai posta si alti..., alte pareri. Link spre comentariu
DorinD Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Pelikanu,T9-T10 formeaza o sursa de curent a carei valoare e data de tensiunea Vbe a lui T10 si R3.(Enigma face o mica incurcatura in sensul ca intr-adevar exista in unele amplifuri acel pseudo-tiristor dar acela e format dintr-o pereche npn-pnp legati oarecum asemanator care amorseaza la depasirea unui prag si blocheaza sursa de curent si implicit opreste toti curentii de polarizare in amplificator.)Si schema ta simplificata merge, totusi iti recomand sa urmezi schema originala. Banuiesc ca T10 ar putea fi pus in contact termic cu finalii si astfel sa realizeze si o limitare a curentului in cazul unei ambalari. Pe de alta parte finalii FET nu sint prea dispusi la ambalare.Teoretic ti se mai strica si coeficientul de rejectie al modului comun dar asta n-are mare importanta in audio ci mai mult in instrumentatie.Eu pot sa-ti atrag atentia asupra unui alt fenomen care va fi posibil in caz ca mergi pe schema simplificata: daca ai de exemplu un semnal de f. joasa frecventa (sa zicem 25Hz) mixat peste o voce umana sau orice alt semnal de frecventa medie-inalta atunci vei simti cum se moduleaza timbrul vocii (sau a altui semnalul acut) in ritmul semnalului grav. Asta din cauza ca alternantele pozitive si cele negative ale semnalului grav vor afecta in mai mare masura curentul de polarizare in diferentialul de intrare (implicit in tot ampliful, chiar si in finali) si vor modifica "semnatura" amplifului, fenomen care are loc mai putin in schema originala.Daca te deranjeaza asta (nu stiu in ce masura e evident fenomenul, depinde si de castigul amplifului, de reactia lui) sau ideea unui astfel de efect atunci mergi pe schema originala, daca nu, nu. :yawinkle: Link spre comentariu
Bogdi16 Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Mutat la documentatie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum