costi_b Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 In nici un caz sa nu anulezi dioda. Nu e dioda zener, e dioda redresoare si are rolul de protectie la tensiunea autoindusa la decuplarea releului. Poti renunta la rezistorul inseriat cu releul. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Dioda 1N400x trebuie să rămînă, are rolul de a micşora autoinducţia bobinei releului la conectare/deconectare.Poţi alimenta la 12V (cu 7812) şi scapi de rez serie cu releul. Temporizarea se poate face reglabilă fin adăugînd un semireglabil de 1M. Aşa cum e acum, asigură o temporizare de circa 29-30 secunde.Pe contactul releului legi măcar un cond de 10nF/1-2kV ceramic, de asemenea, poţi ''preîncărca'' cond de filtraj cu o rez de 10...33k/1-2W tot în paralel pe contact. Link spre comentariu
bloody_v Postat Aprilie 24, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2013 De ce crezi ca o pus autorul dioda aia 1N4002?Este o dioda redresoare si este pusa ca sa reduca timpul de revenire al releului.mai multe nu stiu Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Uite o variantă de sursă stabilizată anodică ce cred că o poţi adapta la acel trafo ce scoate 400V redresat (deşi cred că aia e tensiunea înscrisă pe condensatori, redresorul cu seleniu e limitat clar la 250V alternativ) Link spre comentariu
bloody_v Postat Aprilie 24, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Uite o variantă de sursă stabilizată anodică ce cred că o poţi adapta la acel trafo ce scoate 400V redresat (deşi cred că aia e tensiunea înscrisă pe condensatori, redresorul cu seleniu e limitat clar la 250V alternativ)Are doua redresoare cu seleniu si la final imi scoate 387-400vcc 0,75A , masurat cu aparatul de masura , iar condensatorul de filtraj este unul dublu de 32+32uF la 385V iar pe priza transformatorului am 400Vac.Si mie mi s-a parut dubios avand in vedere ca redresorul chiar este limitat la 250v.Sursa asta alimenta 4 lampi , doua E88CC si doua EC92"Greu este pana incepi un proiect de genul asta" Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Întîi încearcă să descifrezi secundarele acelui trafo, dacă are unul dublu sau două asemănătoare ce se pot înseria, atunci aplici redresarea bialternanţă cu punct de nul. Link spre comentariu
bloody_v Postat Aprilie 24, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Întîi încearcă să descifrezi secundarele acelui trafo, dacă are unul dublu sau două asemănătoare ce se pot înseria, atunci aplici redresarea bialternanţă cu punct de nul.Intr-adevar.are un secundar dublu de 400v 0,75A si inca un secundar dublu de 48V + un secundar de 7V ~1.5ARedresoarele cu selenium au fiecare doua intrari de curent alternativ , unul se alimenteaza cu 2x400vac si celalalt cu 2x48vac si redresat imi scot tot 400Vcc respectiv 48Vcc deci practic o sa renunt la ele si o sa adaptez la schema postata de tine. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 24, 2013 Partajează Postat Aprilie 24, 2013 Stai puţin, 400V alternativ, vor da redresat şi filtrat cam 560V în gol. Asta înseamnă nişte modificări plus piese mai deosebite şi măsuri sporite de izolare. Ar trebui alt trafo, e mai sigur aşa.Acele redresoare cu seleniu sînt exact punţi redresoare. Link spre comentariu
bloody_v Postat Aprilie 25, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2013 Stai puţin, 400V alternativ, vor da redresat şi filtrat cam 560V în gol. Asta înseamnă nişte modificări plus piese mai deosebite şi măsuri sporite de izolare. Ar trebui alt trafo, e mai sigur aşa.Acele redresoare cu seleniu sînt exact punţi redresoare.in cazul asta mai am un trafo cu doua secundare.unul de 200v + unul de 155V , asta inseamna 282v respectiv 218v filtrat.problema fiind ca acest curent este la 25mA , deci imi trebuie o temporizare mai mare de 30 de sec probabil. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 25, 2013 Partajează Postat Aprilie 25, 2013 Nu, temporizarea e una, preîncărcarea cond ca să nu ia trafo şi puntea un şoc în momentul cuplării releului e alta. Treaba asta o face acea rez ce încalecă contactele releului, dacă ai cond de valoare mică, maxim 100uF poţi renunţa la asta. Încearcă cu secundarul de 200V, deşi marja ptr stabilizare scade, poate trebuie să alegi o altă tens ptr montaj, 200...220V. Sau caută la bazar un trafo dintr-un radio, pick-up cu tuburi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum