alibiduda Postat August 2, 2006 Partajează Postat August 2, 2006 Ma poate ajuta cineva cu o schema buna de receptor cu conversie directa pentru oricare(sau mai multe ar fi mai bine) din benzile de US. Daca se poate ceva care la detectorul de produs sa nu foloseasca tor de ferita ca nu gasesc asa ceva. Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 2, 2006 Partajează Postat August 2, 2006 Toruri de ferita se gasesc de vanzare pe radioamator.ro sau pe anunturi yo (acelasi om le vinde, trimite si prin posta). Cat despre receptor, gasesti o schema de transceiver care are receptorul sincrodina la http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=12559. Mai aveam o schema de receptor pe care l-am construit acu' multa vreme si a mers ireprosabil (chiar uimitor pentru simplitatea lui) dar trebuie sa o caut. Daca o gasesc, te anunt. Link spre comentariu
alibiduda Postat August 2, 2006 Autor Partajează Postat August 2, 2006 Multumesc mult.O alta intrebare ar fi cat de critica este dimensiunea miezului? in cazul in care nu gasesc dimensiunea indicata in schema.Cineva m-a sfatuit sa folosesc toruri din sursele de alimentare in comutatie dar nu stiu daca se pot folosi la frecventele de US. Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 2, 2006 Partajează Postat August 2, 2006 Nu e foarte critica dimensiunea miezului. In schimb, frecventa la care mai poate lucra, da. Din cate stiu (chiar nu am lucrat cu surse in comutatie) miezurile alea sunt facute pentru frecvente de genul sute de kHz. Parerea mea e sa nu te chinui cu miezuri de surse. Ce tor iti trebuie, poate am eu. Link spre comentariu
alibiduda Postat August 2, 2006 Autor Partajează Postat August 2, 2006 Acum nu am schema la indemana ca sa pot vedea datele torului dar maine o s-o scanez k sa nu ma apuc sa fac verun lucru inutil. Link spre comentariu
cirip Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Salut,Unul din cele mai simple si performante receptoare sincrodina de care imi amintesc folosea un circuit TAA661. Da, e de pe vremea brontozaurilor, dar isi facea treaba la fix. Daca te mai poti lipi de asa ceva, ar fi o solutie fara toruri. De asemenea poti folosi TBA120. Ambele circuite se gaseau in FI-ul de sunet de la teveurile alb/negru cu integrate.Important e sa folosesti un multiplicator de care o fi el. Daca are si putin castig, cu atat mai bine. Variante: MC1496, un etaj diferential cu 3 tranzistoare, ROB640, ROB641, SO42P... si nu mai stiu. Important e ca nu ai nevoie de toruri. Si mixerul ala cu diode e de fapt tot un multiplicator.Daca ti se pare abordabila vreo varianta, continuam dezbaterea.Bafta,Cirip Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 @Alibiduda, daca te intereseaza TAA661 iti trimit eu (ti-l scoti singur din modulul de FI :smt003 ). Sa vedem schema, sunt curios. Link spre comentariu
radu25 Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Schema receptorului cu taa661 se gaseste in revista RR ( sa o caut p-acasa).am facut si eu receptorul asta si mergea acceptabil. Nu mai ca VFO-ul era enervant de instabil asa ca l-am inlocuit cu VFO-ul de la A412.Nu folosii toruri din surse ca nu sunt bune. Pt US iti trebuie ferita F4 (cu punct alb). Merge si F5 (punct albastru, dar va trebui sa modifici nr de spire).Toruri F4 gasesti la AFERO in Buc (undeva in spatele pietei Obor). Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Vaaaaaai, Cirip, m-ai facut sa rosesc... TAA661 de pe vremea brontozaurilor... Sa fim seriosi, am doar cateva fire de par alb. :yawinkle: Pe TAA661 il gaseste omul nostru pe orice modul de sunet din TV-AN comuniste cu mai mult de 4 CI.In alta ordine de idei NE602 si NE612 sunt si ele accesibile si OK. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Am construit si eu acum 10 ani un receptor cu TAA661 dupa o schema din Tehnium a lui YO3EM, Dinu Zamfirescu. A functionat impecabil. Functiona doar in 80m si la aceasta frecventa vfo-ul era deosebit de stabil. Problema cu el incepe de la frecvente mai mari unde faza introdusa de amplificatorul limitator se apropie de 90 grade si stabilitatea se inrautateste simtitor. Cu oscilator separat trebuie sa functioneze in toata gama de unde scurte. Tot dansul a publicat o serie de articole in defuncta(?) revista RADIO despre demodulatoare cu TAA661. Avantaje:- inca se mai gaseste- se obtine o sensibilitate in jur de 1 uV- un NE6xx nu are performante cu mult mai bune dar costa mai multFiind o persoana nostalgica parca l-as recomanda ... :yawinkle: Link spre comentariu
alibiduda Postat August 3, 2006 Autor Partajează Postat August 3, 2006 Multumesc mult de idee am si TAA661 si TBA120 acum daca ma-ti ajuta si cu o schema pentru integratele astea ar fi excelent.Nu conteaza cat de veche este tehnologia, chiar dimpotriva parca imi da satisfactie mai mare asa. Link spre comentariu
ywar2 Postat August 3, 2006 Partajează Postat August 3, 2006 Uite aici o schema cu TBA120U: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2479.pdf Cablajul imprimat se gaseste aici: http://www.edw.com.pl/pcb/avt2479.zip Este desenat in Protel, poate gasesti pe cineva sa ti-l exporte in format PDF la 1:1. Succes!!! Link spre comentariu
cirip Postat August 4, 2006 Partajează Postat August 4, 2006 Exact la schema publicata de domnul Dinu Zamfirescu ma refeream, dar din pacate nu o mai am. Si eu am fost foarte multumit de receptor.Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat August 4, 2006 Partajează Postat August 4, 2006 Uff, dupa ce am cauat prin toate Tehnium-urile din 1971 incoace am gasit-o.Maine dimineata o voi scana si o postez. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2006 Partajează Postat August 6, 2006 L1 si L2 au cate 6 spire CuEm 0,1 mm bobinate pe o carcasa prevazuta cu oala de ferita de tipul utilizat in modulul de sunet din TV romanesti cu CI, alb-negru. Eu am utilizat carcase neecranate din FI Sport si am fost nevoit sa majorez la 10 spire. Am folosit in oscilator condensatoare styroflex, restul ceramice ordinare.Revista este tehnium numarul 9 din 1993. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum