Vizitator pisica matache Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Mai simplu nu se poate,eventual fara opto,ca nu am?Nu se justifica complicatia pentru 15A...As vrea mai intai sa testez principiul,abia dupa aceea sa trec la o putere mai mare. Link spre comentariu
Mondan Postat Aprilie 20, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Sugerez ca nu are rost sa scoti diodele din redresare. Le lasi si leagi "in paralele" cu ele MOSfet-ul. Si daca nu mai are caderea de 0.2V pe ele este ok. Apoi ar fi bine ceva total izolat galvanic, in cazurile mai dificile. http://www.fairchildsemi.com/ds/FO/FOD3180.pdf Ceva de genul asta. "Un fel de optocuplor" special pentru atacul MOSului. Daca costa 3-4 RON merita. Dar "daca baga" 2A s-ar putea sa fie mai scump. Apoi cum faci cu "magazinele care au relacama pe elforum" ca cica nu vand la peroanne fizice ..... :cry Cum tragi semnal pentru aceste drivere opto ?! In general driverele asta gen SG3525, TL494 merg cu oscilator extern. Si semnal de pentru oscilator se ia din driverul primara, sau de unde poate, dar trebuie sa aiba uun anumit nivel. Astfel ai niste PWM-uri "sincronizate" si le modifici doar umplerea, "diferneta de faza dintre ele". In principiu poti face PWM si din d-astea logice gen 4093: De exmplu in poza care am pus-o, pinul 1 al integratului poate fi "taiat" si pe acolo se "baga" PWM-ul "master". Sau asa: Tai unul din pinii de intrare in AND. "Oscilatia" nu va incepe decat cand acest pin taiat este pus la "+". In loc de "+" bagi PWM. Diodele alea sunt sa se incarce condensatorul printr-o rezistenta si sa se descarce prin alta. Cel mai bine ar fi cum microcontroller ca acolo poti seta soft diferenta de faza dintre PWM-uri. Depinde ce ai "pana la primar". De exmplu daca ai SG3525 sau TL494 astea permit conecatrea mai multor integrate "in paralel". Au cumva "intrare" de clock extern folosind clock-ul intagratului driver din primar. Intrebarea mea era asa: Au un traf pe 50Hz. Il bagi in priza. Secundarul e in gol. Ce valoare are curentul prin primar ? Se poate masura cu o mica rezistenata serie cu primarul pe care se va citi tensiune alternativa. Bine ar fi cu sonda de curent ..... daca cineva ma ajuta ..... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 La faza cu traful de 50Hz este simplu, curentul cu secundarul in gol este tensiunea impartita la rezistenta ohmica a infasurarii primare+reactanta bobinei primarului la frecventa de 50Hz, pentru cea din urma trebuie masurata intai inductanta in H si apoi calculata reactanta pe care o aduni cu rezistenta ohmica si imparti la acel rezultat tensiunea.La restul imi traduce si mie cineva in Romaneste ce a vrut sa zica colegul @Mondan? :confuz1 Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Sugerez ca nu are rost sa scoti diodele din redresare. Le lasi si leagi "in paralele" cu ele MOSfet-ul. Si daca nu mai are caderea de 0.2V pe ele este ok. Apoi ar fi bine ceva total izolat galvanic, in cazurile mai dificile. http://www.fairchildsemi.com/ds/FO/FOD3180.pdf Ceva de genul asta. "Un fel de optocuplor" special pentru atacul MOSului. Daca costa 3-4 RON merita. Dar "daca baga" 2A s-ar putea sa fie mai scump. Apoi cum faci cu "magazinele care au relacama pe elforum" ca cica nu vand la peroanne fizice ..... :cry Cum tragi semnal pentru aceste drivere opto ?! In general driverele asta gen SG3525, TL494 merg cu oscilator extern. Si semnal de pentru oscilator se ia din driverul primara, sau de unde poate, dar trebuie sa aiba uun anumit nivel. Astfel ai niste PWM-uri "sincronizate" si le modifici doar umplerea, "diferneta de faza dintre ele". In principiu poti face PWM si din d-astea logice gen 4093: De exmplu in poza care am pus-o, pinul 1 al integratului poate fi "taiat" si pe acolo se "baga" PWM-ul "master". Sau asa: Tai unul din pinii de intrare in AND. "Oscilatia" nu va incepe decat cand acest pin taiat este pus la "+". In loc de "+" bagi PWM. Diodele alea sunt sa se incarce condensatorul printr-o rezistenta si sa se descarce prin alta. Cel mai bine ar fi cum microcontroller ca acolo poti seta soft diferenta de faza dintre PWM-uri. Depinde ce ai "pana la primar". De exmplu daca ai SG3525 sau TL494 astea permit conecatrea mai multor integrate "in paralel". Au cumva "intrare" de clock extern folosind clock-ul intagratului driver din primar. Intrebarea mea era asa: Au un traf pe 50Hz. Il bagi in priza. Secundarul e in gol. Ce valoare are curentul prin primar ? Se poate masura cu o mica rezistenata serie cu primarul pe care se va citi tensiune alternativa. Bine ar fi cu sonda de curent ..... daca cineva ma ajuta ..... Fara suparare,esti amuzant;reciteste-ti postarile anterioare,in care faci confuzii si esti nedumerit,iar acum dai sfaturi.Nu ca nu pot accepta sfaturi,dar stiu sa le selectez ..Lasa-i pe cei ce pricep sa dea sfaturi,noi doi doar putem profita de asta. Link spre comentariu
Mondan Postat Aprilie 20, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2013 La faza cu traful de 50Hz este simplu, curentul cu secundarul in gol este tensiunea impartita la rezistenta ohmica a infasurarii primare+reactanta bobinei primarului la frecventa de 50Hz, pentru cea din urma trebuie masurata intai inductanta in H si apoi calculata reactanta pe care o aduni cu rezistenta ohmica si imparti la acel rezultat tensiunea.Ia sa te vad pe tine cum calculezi intensitatea din primar.... uite are 2000 spire S=3cm*3cm L=1cm si tole de fier ca miez. Ia zi cat este curentul . A.. si 220V ca.Pisica eu nu intelg care este treba cu tine. Intri aici unde este discutia mea, topicul meu si apoi imi spui ca de fapt nu vrei sa intru in discutie cu tine.Da am gresit ca e forum, dar marian nu prea are ca gresi.....Aici sunt hobbisti la ce te astepti ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 ^Trebuie sa afli inductanta pentru a calcula curentul in gol. Asta depinde de proprietatile miezului. Sau bobinezi niste spire pe care masori inductanta si faci proportia cu raportul de transformare. Asta daca nu ai un L-metru care sa masoare cateva zeci de H, pentru ca daca ai, masori direct. Sau masori curentul... La mersul in gol, acel curent e defazat si nu arata puterea consumata ci doar aparenta, pentru ca maximul de curent (sinusoidal) nu intalneste maximul de tensiune. Ce legatura are cu subiectul? Matache dorea mai demult realizarea redresarii cu MOS, eu i-am propus pe topic separat. Il folosim pe al tau. @Matache Poate ca n-ar stica o politica a pasilor marunti. In cazul tau, poti bobina pe traf? Ma gandesc ca D1 poate fi actionat chiar de traf, in care caz implementezi intai doar D1, restul ramanand la fel. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 @Matache Poate ca n-ar stica o politica a pasilor marunti. In cazul tau, poti bobina pe traf? Ma gandesc ca D1 poate fi actionat chiar de traf, in care caz implementezi intai doar D1, restul ramanand la fel.Cred ca pot bobina;daca nu,desfac un traf si tot bobinez.Exista deja un topic despre redresarea sincrona,mult mai usor de gasit,dupa titlu viewtopic.php?f=41&t=31028&start=30 N-ar fi mai bine sa continuam acolo? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 @Mondan nu am de unde sa stiu ce inductanta ai tu acolo, asta se poate afla doar prin masurare prin metodele explicate de @Smilex. Dar sa zicem ca ai avea o inductanta de 2H, o rezistenta primarului de 100Ohm, 230Vca la 50Hz, reactanta pentru 2H la 50Hz este 628 Ohm, asadar curentul de mers in gol la primar este 230/(628+100)=230/728=315mA. Evident este un exemplu dar principiul este unul relativ simplu de asimilat si urmat. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Continuam acolo. Link spre comentariu
Mondan Postat Aprilie 20, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2013 OK hai sa luam exemplul tau ai in primar 325mA Eu nu am calculat inductanta plecacand de la numarul de spire....., doar un exempluDaca calculam consumul nu putem inmulti 220V*0.3A pentru ca el nu consuma atat.(am uitata voit tensiunea medie, RMS, si asa mai departe) Deci clar ele au un defazaj de 90 grd si avem P=U*I*cos(def)Atunci cand traful asta incepe sa consume curent, ar trebuie sa se mofidice def.Aveam curent primar def=90 grd fata de U. Flux magnetic direct proportional cu intensitata.Tensiunea indusa=>derivata fluxului => defazata 90 grd fata e intensitatea care a creat-o.Si 180 grd fata e tensiunea primar. De asta ne pare noua ca nu are defazaj ca inversezi firele din secundar si ai 0 grd def.Dar el cand consuma trebuie sa apara un alat defaza diferit de 90 grd, ca altfel da P din formula tot 0.Da, sunt cam nesrios. E un rationamemt facut repede, si as vrea sa ma ajutati daca e gresit.Da, recunosc voi m-ati ajutata sa inteleg cum e cu redresarea aia. Corect. Acum ce sa fac ? Sa scriu multumiri ?Nu prea sunt eu cu povesti siropase.Discutia merge ca o divagatie, principala chestie am inteles-o cu ajutorul vostru. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Ma declar depasit... PS: Mama ei de Gramatica... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Marian, a mai fost o discutie cu R-L serie. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 ^Boss nu la asta m-am referit eu...dar nu mai conteaza. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Dar sa zicem ca ai avea o inductanta de 2H, o rezistenta primarului de 100Ohm, 230Vca la 50Hz, reactanta pentru 2H la 50Hz este 628 Ohm, asadar curentul de mers in gol la primar este 230/(628+100)=230/728=315mA. Evident este un exemplu dar principiul este unul relativ simplu de asimilat si urmat.Oare cine a scris asta?Si miezul unui traf,chiar in gol fiind, se poate incalzi foarte puternic.Oare ce curent produce acest fenomen?Formulele sant pentru bobine ideale, traful pe ferosiliciu fiind departe de asa ceva.Nu am nimic impotriva sa o lasam asa.Am mai recunoscut ca iau din documentatia oferita prin google informatiile complexe.Pe forum ma intereseaza mai mult realizarile practice ale altor pasionati. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 Aham, pai stai putin boss eu am crezut ca te referi la o cu totul alta chestiune si de asta am zis ce am zis... in fine nu mai conteaza ce am crezut eu si Da ai dreptate, acum imi amintesc ca Dl @em2006 a subliniat chestiunea asta cu ceva timp in urma pe la transformatoare daca nu ma insel, asadar exemplul meu este gresit, se ridica la patrat fiecare factor, se aduna si din rezultat se scoate radacina patrata... deci scuze. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum