Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema tranzistor final

Vizitator soto27

Postări Recomandate

Vizitator soto27

Salutari tuturor !

De ceva vreme am construit un amplificator dupa schema de mai jos. Acesta functioneaza bine, dar am observat o incalzire excesiva a unui final in comparatie cu celalalt.(sunt montate pe radiatoare separate). Ma puteti sfatui ce sa fac ?

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator soto27

Pai le-am pus separat momentan, dar totusi celalalt este rece pe cand primul are o temperatura ridicata, chiar si cu volumul la minim. Acelasi lucrul se intampla si cu rezistentele de 0,47: una este rece, cealalta nu.Am postat in speranta ca este o anomalie, dar credeti ca este ok asa ?

Link spre comentariu

In emitorul lui TIP42 introduceti un grup paralel 1N4001/100 ohm-0,5w,cu banda colorata(catodul) spre emitor,iar in paralel cu sarcina un grup serie 0,1uf/100v cu 10ohm/2w iar rezistenta de 56kohm se modifica la 22kohm.Masurati apoi caderile de tensiune pe rezistentele de 0,47 ohm-trebuie sa fie apropiate;daca sunt ,se poate trece apoi la reglarea curentului de repaus.Succes.

Link spre comentariu

Cu un milivoltmetru pe scala de curent continuu se masoara caderea de tensiune pe rezistente ;trebuie sa fie de cca 20mv-cca.40ma curent de repaus.Fixati radiatoare de 4-6 cmp.pe TIP-uri.Daca e mai mare se reduce valoarea rezistentei conectate in serie cu diodele (10 ohm);daca e mai mica se mareste treptat valoarea acesteia 12,15,22 ohm,etc.Masurati preventiv valoarea acesteia ; la 10 ohm nu ar trebui ca finalii sa se incalzeasca pe radiator.Preventiv,eliminati condensatorul de 0,001 conectat intre b-c TIP 41 si reduceti valoarea celui conectat intre b-c TIP42 la 220pf.Modificarile se fac cu montajul deconectat si condensatorii de filtraj descarcati.Succes.

Link spre comentariu

Era bina dacă alegeai de la început o schemă serioasă, e plin netul de pocnitori şi probabil te-a încîntat că are doar cîteva piese. Consideră ampliful ăsta doar un experiment.Ca să nu ai surprize, ori schimbi trz din diferenţial cu unii avînd Uce mai mare de 100V, ori alimentezi ampliful la maxim +/-30V. Cond antioscilaţii dintre b-c la trz prefinali sînt prea mari la 1nF, pune-i de 100-220pF/250-500V ceramici. Cond de 47uF din reţeaua bootstrap pune-l la minim 63V, dacă-l poţi selecţiona ptr pierderi cît mai mici, sau chiar la 100V.

Link spre comentariu
Vizitator soto27

Era bina dacă alegeai de la început o schemă serioasă, e plin netul de pocnitori şi probabil te-a încîntat că are doar cîteva piese. Consideră ampliful ăsta doar un experiment.Ca să nu ai surprize, ori schimbi trz din diferenţial cu unii avînd Uce mai mare de 100V, ori alimentezi ampliful la maxim +/-30V. Cond antioscilaţii dintre b-c la trz prefinali sînt prea mari la 1nF, pune-i de 100-220pF/250-500V ceramici. Cond de 47uF din reţeaua bootstrap pune-l la minim 63V, dacă-l poţi selecţiona ptr pierderi cît mai mici, sau chiar la 100V.

M-am gandit ca este un montaj modest, suficient pentru o putere medie. Alimentarea o fac la cca. 36 V (folosesc un transformator de 24V, 1000 ma) folosind un dublor de tensiune. M-am ferit de schemele cu integrate. O sa fac modificarile postate de voi si revin cu un reply. Cum pot masura caderea de tensiune pe rezistentele de 0.47 ? Cu intrarea in scurt sau cu montajul functionand normal ?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări