Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LCR Metru DM4070


andreidaniel

Postări Recomandate

Recent am achizitionat un LCR metru DM4070 deoarece aveam nevoie in depanari sa pot verifica si conednsatori de peste 22uF. Multimetrul vechi MASTECH M890F avea niste limitari,cam ca toate multimetrele caci de,combina mai multe functii. Pe condensatori verifica de la 2000pF la 20uF, ori 22 uF nu putea fi masurat ca sa nu mai zic de peste. Asa ca am studiat cam ce ar fi mai bun. Am gasit capacimetre dedicate, capacimetre+ohmetre doar,dar am gasit si L-C-R metre si am zis ca pt condensatori duceam lipsa, pt rezistente nu,caci al meu masoara pana la 200Mohmi,insa am vazut ca avea si pt inductante si am zis sa il iau.Ce nu pricep cand zice in carte acuratete de exemplu +/- (2,0%+5) pt domeniul 200pF-200uF; pt 2000uF se ajunge la +/-(5%+5)...vad ca acel ”5” se pastreaza cand e vb de acuratete si pt rezistente si inductante.. De la ce vine? Care e de fapt eroarea/toleranta aparatului? 5 e ca o constanta sau ce e de fapt?Fata de multimetrul meu MASTECH M890F cum sta ca precizie pt domeniile ohmi si farazi?Multumesc pt raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gauss

    2

  • andreidaniel

    2

Top autori în acest subiect

Delicat subiect ... mai ales daca se aprofundeaza . Condensatorii de valori mici si dielectric " uscat " se pot masura relativ exact , indiferent de aparatul folosit si metoda de masura aleasa de fabricant . Cu electroliticii de peste 100 microfarazi , e mai greu , poate fi o adevarata aventura . Capacitatea lor variaza foarte mult , chiar la acelasi exemplar , toleranta de fabricatie nu e inscrisa decat foarte rar pe corpul condensatorului , de multe ori nu apare nici in fisa de catalog . Asta din motive obiective , dispersia valorilor e mare , mai ales la condensatorii comuni ( ieftini ) . O proba rapida se poate face cupland un condensator electrolitic la o punte de masura si incalzindu-l cu un feon . Rezultatele sint elocvente , metoda , desi empirica , da o informatie despre calitatea condensatoarelor si stabilitatea valorii lor si la cele de valori mici , ajungand la constatari care se regasesc in manuale . Sint exemplare foarte stabile , care au si abateri mici ca valoare , si performante bune , care se pot masura cu puntea . Cel mai comun parametru este tangenta unghiului de pierderi , definind generic pe unde se situeaza exemplarul masurat . Dar sa revin la punte si precizie /toleranta . 5% e o valoare buna , mai ales raportat la pretul aparatului achizitionat . E o valoare maxima , sigur exemplarul care-l aveti e mai bun . Fabricantul da aceasta valoare pentru a acoperi cele mai defavorabile cazuri si diferentele dintre mai multe exemplare fabricate . E o chestiune legata de componentele folosite si complexitatea aparatului , de verificarile pe linia de fabricatie inainte de a fi " promovat " produsul , in final una legata de costuri . Aparatele bune sint scumpe , nimic nou , e valabil si in afara electronicii , pentru orice marfa . Pentru depanare , e o valoare buna , la electrolitici eu as asimila si un ESR-metru , de multe ori calitatea piesei e mai importanta ca valoarea , mai ales cind se gasesc exemplare " uscate " ce trebuie obligatoriu inlocuite . Precizia aparatului e diferita pe scale si domenii de masura , cel mai usor se masoara rezistorii , cel mai greu inductantele . Un fabricant riguros , mai ales la aparatele scumpe , da valorile pe fiecare scala , explicand sau macar mentionand metoda de masura .

Spre exemplificare , folosesc asa ceva :

 

http://ro.farnell.com/motech/mt-4080/lc ... dp/1307956

 

Face de toate , mai putin cartofi prajiti , indica si ESR-ul si are domenii extinse . Precizia de baza e 0,2 % , dar variaza semnificativ functie de domeniu / scala , lucru pe care l-ati constatat si la aparatul dvs . Un aparat foarte bun , singura problema e pretul . Numai cablul Kelvin de masura , care nu se livreaza cu aparatul standard e foarte scump :

 

http://www.conrad-uk.com/ce/en/product/ ... A-12-13-07

 

Mai amanuntit , referitor la ce am scris , se poate afla consultind manualul . De multe ori , masor componenta si cu o alta punte , pentru a ma asigura ca am masurat corect , o punte ESCORT ELC-131D , mai simpla si mai " toleranta " .

 

http://www.venotek.no/files/MT4080.pdf

 

P.S. - am scris prea mult si cam dezordonat , sper sa posteze si alti colegi , mai multe pareri duc la lamurirea subiectului .

post-14382-139829618174_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am inteles. Ce voiam sa zic.. Referitor la aparatul LCR luat,e bun? E mai bun ca multimetrul MASTECH?http://www.mastech.ru/catalog/mult/m890f.html

 

Am vazut si la noi capacimetre..pe unele siteuri,ieftineli pe la 50 lei dar in iasi majoritar erau tot multimetre care nu masurau mai mult de 20 sau 200uF (rar). Mai erau cateva la vitacom RC metre pe la 130-150lei o marca UNIT parca asa ii zicea, marca care o vazusem si pe net, ebay. Pe al meu DM4070 am dat $39,9 si $5,95 transportul. Am preferat sa nu iau musai de la noi sau sa nu iau ieftineala de capacimetru la 50 lei..cum era la mivarom sau pe alte siteuri si sa iau ceva mai scump in speranta ca e mai bun. Are cabluri de legatura tip crocodil, scurte pt a nu influenta (cu mult)la masurarea condensatorilor cu terminale scurte. Aparatul trebuie calibrat dacavaloarea e pana in 2nF sau pana in 20nF diferit dca sunt sau nu folosite cablurile alea. Multimetrul Mastech are doar gauri, nu poti sa le masori si cu cablul. Drept pt care eu obisnuiam sa lipesci doua terminale de rezistenta de micile picioare ale unor condensatori pt a le putea masura. Mastech ai idee daca si el are acei 5?

 

Multimetrele cu autoscalare sunt mai precise decat cel cu buton in trepte?

Link spre comentariu

Pretul de achizitie este bun , iar aparatul cel putin la fel de bun ca un capacimetru incorporat la clasa de multimetre ca cel prezentat , ca dovada o facilitate de calibrare ce elimina erori la valori mici , scazind capacitatea reziduala initiala , cred ca numai pe scala pana in 2 nF . In rest , " Mastech ai idee daca si el are acei 5? " aici n-am inteles intrebarea ... Teoretic precizia este egala la multimetrele cu selectie manuala sau cele cu autoscalare , acestea putind fi " fortate " si in regim manual . Totusi , autoscalarea implica un chipset de masura mai complex , deci mai scump ... de obicei fabricantul a lucrat si la precizia masurarii , ca sa justifice un pret mai mare . Nu e insa litera de lege , am vazut si multimetre mai noi , e drept , ieftine - care au precizia de baza mai mica , 0,8 % , fata de cele " clasice " cu 0,5 % , valoare considerata un standard pentru multimetrele digitale . O fi o noua tendinta , oricum , repet - la cele ieftine , cel putin la distribuitorii de peste ocean , cu preturi in $ , unde toata marfa este mai ieftina ca in UE ... Spor la masurat cat mai multi condensatori , orice scula de masura in plus e un castig , daca nu ca raspuns in bani de pe urma lucrarilor executate , macar ca aport in comoditate si corectitudinea diagnosticarii .

Link spre comentariu

...Ce nu pricep cand zice in carte acuratete de exemplu +/- (2,0%+5) pt domeniul 200pF-200uF; pt 2000uF se ajunge la +/-(5%+5)...vad ca acel ”5” se pastreaza cand e vb de acuratete si pt rezistente si inductante.. De la ce vine? Care e de fapt eroarea/toleranta aparatului? 5 e ca o constanta sau ce e de fapt?

+/- (2%+5) inseamna +/- (2% din valoarea citita + 5 LSD), adica +/- (2% din valoarea citita/indicata la care se adauga 5 unitati ale ultimului digit) ceea ce in practica inseamna +/- (2% + 5 x rezolutia gamei).

2% este o eroare relativa dependenta de valoarea masurata/citita, iar 5 este o eroare absoluta specificata independent de valoarea masurata si dependenta de gama de masura, de aceea aceasta precizie de % din citire + N poate fi exprimata si ca (unii producatori chiar o specifica astfel) % din valoarea masurata + % din gama.

De exemplu, pentru un capacimetru cu 3,5 digiti, pe gama de 200 nF ultimul digit reprezinta zecimi de nF (gama este 000.0 nF ... 199.9 nF) iar la masurarea unui condensator avand capacitatea masurata de 30.0 nF precizia garantata este de +/- (2% din valoarea citita + 5 unitati ale ultimului digit) = +/- (2% din 30 nF + 5 x 0,1 nF) = +/- (0,6 nF + 0,5 nF) = +/- 1,1 nF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări