Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Far din blitz

Vizitator Teo21Din

Postări Recomandate

Vizitator Teo21Din

Va salut! Am pus mana pe un aparat foto defect din care am luat blitzul. Dorinta mea este sa realize un far folosind blitzul , un fel de instalatie HID:D (farul il folosesc pentru bicicleta) .

Stiu cum functioneaza o instalatie HID pentru auto deci si acesta ar trebui sa aibe un principiu de functionare asemanator.

Planul ar fi urmatorul : intre blitz si condensator voi pune un intrerupator si inca un intrerupator intre cea de-a doua sursa(care va mentine arcul ) si blitz ; odata actionat primul intrerupator , cu condensatorul incarcat , acesta va aprinde arcul electric si aproape concomitent o sa apas si cel de-al doilea intrerupator care va mentine arcul , sau cel putin acesta este planul.

Am observat si la acest blitz si la inca unul(pe care l-am stricat cand l-am demontant :bataie ) ca in afara de + si - mai are un fir lipit de "oglinda" , ce rol are acel fir? In poze se pot vedea firele care trec prin niste mici "dracii" (ceva controlere banuiesc)...

Astept ceva sugestii si va rezista becul la un arc electric "prelungit"?

http://tinypic.com/view.php?pic=2yvsxt2&s=6

http://tinypic.com/view.php?pic=14o11ew&s=6

http://tinypic.com/view.php?pic=ebeuk4&s=6

http://tinypic.com/view.php?pic=25ahm49&s=6

http://tinypic.com/view.php?pic=54de84&s=6

Daca nu merg pozele incercati aici http://imageshack.us/v_images.php

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

10

• Dr.L

5

• miron1947

4

• validae

2

Top autori în acest subiect

Vizitator Teo21Din

Stiu asta insa totusi as vrea sa incerc , s-ar obtine o lumina destul de puternica ... m-am cam saturat de LED-uri am incercat cu diferite lentile , oglinzi dar tot nu ma multumeste lumina lor...

Link spre comentariu

daca ai reusi sa il aprinzi de 50 de ori pe secunda s-ar arde in cateva secunde si este nevoie de multa energie. firul de pe oglinda da un impuls de inalta tensiune care amorseaza arcul iar in momentul acela se consuma toata energia din condensatori si e nevoie de timp pentru reincarcare.

Link spre comentariu

Arcul electric e un fel de scurtcircuit, deci e nevoie de o energie foarte mari ca sa mentii asa ceva. Plus ca aproape singur nu o sa reziste lampa acea din blitz. Dar chiar daca o sa reziste...nu o sa reziste bacteria. Consumul e prea mare!

Link spre comentariu

Blitz-ul are o lampa cu descarcare in Xenon care are o viata limitata la un numar maxim de descarcari.Asta din cauza faptului ca descarcarile sunt foarte puternice, uzual condensatorul flash are cateva sute de microFarazi, iar tensiunea de vre-o 300V. La lampile stroboscopice care se bazeaza tot pe lampa cu xenon, se prelungeste durata de functionare prin micsorarea valorii condensatorului, dar se micsoreaza si puterea descarcarii. Lampa de blitz are nevoie de o tensiune de amorsare aplicata printr-un electrod exterior tubului.Acel electrod este firul de sarma lipit intre tubul lampii si oglinda blitz-ului.El primeste impulsul de amorsare de la un transformator de inalta tensiune de dimensiuni mici (arata ca o bobinuta cu trei terminale). Poti sa te joci cu acele lampi ca sa vezi cum functioneaza si eventual sa le transformi in stroboscoape de discoteca dar nu o sa poti face din ele un far.

Link spre comentariu
Vizitator Teo21Din

Da , stiu la ce tensiune se creeaza arcul electric dar la o instalatie HID de masina becul se aprinde la 24000V dupa care arcul este intretinut la 12-14V; in legatura cu durata de viata a unei baterii - eu as fi multumit daca ar tine 1-2 ore (cam cat as mege cu bicicleta pe intuneric) si asa blitzul il foloseam pe faza lunga , pe faza scurta superfluxuri. Nu cred ca este "un lucru trasnit" ce am spus , ba chiar ar fi o chestie foarte eficienta daca ar functiona... Ce-i cert o sa incerc ceva , singura teama e sa nu-mi explodeze ceva in fata , dar pentru aia e echipamentul de protectie.Multumesc frumos celor care m-au ajutat cu informatii!

Link spre comentariu

Intretinerea arcului se face de la 60V in susO sa vezi din experimente care e diferenta dintre un bec pt impulsuri scurte dar puternice si unul mai putin luminos, care merge continuu...

Link spre comentariu
Vizitator Teo21Din

O sa fac cateva experimente si va comunic rezultatul . Imprumut de la prieten un "incarcator" care are mai multe "trepte" de voltaj . Daca rezultatul va fi unul favorabil voi merge mai departe si voi construi farul ; daca nu ramane la stadiul de concept...

Link spre comentariu

Cel mai bun lucru pe care-l poti face, e sa-l transformi intr-un stroboscop cu frecventa minima de 25Hz si sa-i reduci capacitatea condensatorului la cativa uF/300V. Astfel va putea lumina in impulsuri ce nu ar fi foarte deranjante pentru ochi, avand in vedere efectul de persistenta retiniana, si ar avea un consum suportabil pentru baterii.Dar nu cred ca ar fi mai eficient in acest mod decat niste leduri bune, de firma, montate intr-o oglinda de far potrivita.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Asculta ce zice Dr.L ,Salsa,Validae si incearca sa nu pui coada la cireasa si nici gaura la macaroana ;apropo ,spune-mi pe unde ai de gand sa circuli cu minunatia ,sti,sa te feresc ca nu vreau sa intru la temnita numa' asa . Tu cam ce crezi ca se intampla cand bagi blitul in ochi la careva ,mai ales daca esti cu bicicleta?

Link spre comentariu
Vizitator Teo21Din

si asa blitzul il foloseam pe faza lunga , pe faza scurta superfluxuri

Asa ca stai linistit...O sa folosesc pana la urma leduri CREE (90w) dar tot incerc cu blitzul(am un pitic la creier :aut: ).Codensatorul are 330v si 120 uF.
Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Reflectoarele, oglinzile se fac in functie de leduri, si nu niciodata invers. Oglinda aia de la blitz e pentru o lampa cilindrica si atat. Carcasa aia cu oglinda blitz ar merge pentru un licurici de bicicleta cu un astabil si cateva leduri...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări