Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

power supply

Vizitator CARTITA

Postări Recomandate

• Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator darkangelbv

@CARTITAda mai multe detalii...Ex:1. Tensiunea de alimentare (probabil 220V)2. Curentul necesar la iesire3. Cat de stabila trebuie sa fieetc...

Link spre comentariu

CARTITA, daca o sa ai 60Vcc pe intrarea alimentatorului, cand alimentezi un consumator de 12@2A o sa trebuie sa disipi o putere de (60-12)*2, adica 96W, daca faci totul simetric, +/-12V@2A, iasa aproape 200W. Si eu vreau sa-mi fac o "sursa universala de laborator" si solutia mea este sa fac 4 surse identice, dar neconectate in nici un fel, de 2... 25V@3A si beneficiez de urmatoarele avantaje:-imi pot obtine doua tensiuni simetrice de alimentare , una de +/-25V pt un amplif si alta de +/-12 pt preamplif, sau una de +/-12V pt situ eu ce si una pt +/-5V, pentru circuite digitale.-le pot pune in serie si pot testa amplificatoare la +/-50V-in cazul in care folosesc sarcini de 12V@2A, puterea disipata va fi numai (25-12)*2, adica 26W, ceea ce nu necesita heatsink urias.Asta este ce vreau eu sa-mi fac, e o idee, tu poti opta la ce ti se pare ca iti vine mai bine. :weedman:Later edit: Ma rog planul initial era sa folosesc ceva smps de la powerint deoarece prin feedback pot regla tensiunea de iesire, nu mi-ar fi trebuit radiatoare, si nu ar cantarii 100kg trafu, si am ajuns la 50... 60W pe o singura iesire de smps, dar aveam probleme cu forma semnalului de la iesirea sursei si proiectul a fost oprit deoarece nu aveam(si nici acuma nu am) osciloscop.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator maximus

cam incurcata treaba aia cu sursa de la 1-60V....cum ai vrea sa o faci? cu ER serie sau paralel pe iesire? (ER = element de reglare = tranzistor)...daca il faci serie e mai simplist , daca il faci paralel disipi mai multa putere pe ER...si peste 25V, nu agreez ideea unui zenner in baza combinat cu un potentiometru, asta fiindca nu o sa ai stabilitate mare a tensiunii de iesire datorate temperaturii....iti trebuie un circuit de reactie corector de eroare, iarasi fie el serie sau paralel :d asemenea circuite se predau in anul 2-3 la facultate sau colegiu....si se iau drept principii, niciodata nu se zice ca ar fi bune dpdv al stabilitatzii...merg doar ca si surse dar nu de precizie. am inteles ca nu vrei precizie, deci poti incerca...recomand ER serie si circuit de corectare paralel....plus compensarea termica a acelui zenner cu o dioda inseriata cu zenner-ul....astfel cele 2 componente de compensare se anuleaza reciproc, deoarece una are caracteristiaca negativa si cealalta pozitiva in raport cu temperatura......poate v-am incurcat...oricum....succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări