Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas auto

valny

Postări Recomandate

• Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valny

14

• validae

8

• gauss

5

• vcdec

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Puteti incerca . Alt " trimer " nu e o tragedie , daca ramane prea scurt . Sub 1 minut , intra alti factori in actiune . Printre care si temperatura mediului unde se afla ceasul , tipul cuartului etc . Nu stiu care sa fie ratiunea unui ceas auto foarte precis ( termen relativ ) , in afara de simpla dorinta de a vedea unde se poate ajunge ca precizie . Un minut pe zi mi se pare rezonabil , potrivirea e banala , si necesita un ceas mai precis , eventual ora exacta de la radio .  Ma rog , chestie de abordare . 

P.S. - pentru abateri sub un minut , e de preferat ( are sens ) un ceas care sa afiseze si secundele ( si zecile de ... ) . Macar pentru usurinta citirii , si comparatii .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Căutaţi un cuarţ de BIOS de pe o placă de bază PC defectă sau depăşită, sunt de 32768Hz şi destul de precise.Ajustarea cu trimer se poate face doar la nivelul secundelor/zi, când e vorba de un minut trebuie schimbat cuarţul.Eu am avut dambla să nu permit mai mult de câteva secunde/zi la niciun ceas avut sau făcut de mine.

Link spre comentariu
Vizitator Remus66

Cred ca la colegii de mai sus s-a strecurat o greseala si anume, ceasul, acum o ia inainte cu 1 secunda/24 ore, nu cu 1 minut/24 ore. In acest caz, este necesar sa caut un cuart de BIOS de pe o placă de bază PC defectă sau depăşită, asa cum mi-ati spus mai sus, sau mai tai din trimer?

Editat de Remus66
Link spre comentariu

O secunda abatere la 24 H e foarte bine . Cum ati masurat abaterea ? Si pe ce durata de functionare a ceasului ? Mai putin , nu cred ca e la indemana amatorilor . Ma rog , nu cu schema aceasta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

La o secundă/zi se reglează din ,,trimmer,, şi nu e nevoie de schimbarea cuarţului.Doar la erori de la un minut în sus se schimbă cuarţul, dar puteţi încerca şi asta, din mai multe cristale selectaţi prin testare unul care e mai precis...

Link spre comentariu
Vizitator Remus66

@gauss Abaterea am masurat-o experimental, daca pot folosi aceasta exprimare. Mai precis, am potrivit ceasul duminica seara la ora 20.00, dupa siteul www.ora-exacta.eu,

astfel incât schimbarea minutului la ceasul meu sa coincida la fix cu schimbarea minutului la ceasul de pe site-ul amintit mai sus(vizualizat pe un telefon mobil). Dupa acelasi site si la aceeasi ora am potrivit si un ceas de mâna marca FESTINA, astfel incât schimbarea minutului sa coincida la toate cele 3 ceasuri. Apoi in fiecare seara in jurul orei 20.00, verificam schimbarea minutului si astfel am constatat ca la fiecare 24 de ore, ceasul de pe site(telefon) si ceasul de mâna FESTINA schimba minutul in acelasi timp, iar casul cu MMC 351, mai devreme cu o secunda la fiecare 24 de ore. Aseara schimba cu 4 secunde mai devreme. In tot acest interval de timp (4 zile), nu am umblat deloc la trimer. Oricum, inteleg si de la colegul @ validae ca 1 secunda/24 de ore ar fi o abatere mai mult decât acceptabila. O sa mai tai din trimer, mai mult decât sa-l scurtez nu pot sa fac(stric) si daca-l stric, construiesc altul!

Link spre comentariu

Deci prin numarare , organoleptic ...

P.S. - abaterea ( la ceasuri ) se raporteaza la 24 H si la 30 zile . Ca pura teorie . Eu as fi incantat sa obtin o secunda abatere la 24 H . La vremea respectiva , am facut tot felul de ceasuri , nu numai cu 351 . In ziua de astazi  renteaza cele pilotate de frecventa retelei , " la secunda " pe intervale lungi . Nu ca n - as avea ceasuri precise , din cand in cand mai port la mana un Longines V.H.P. ... , 10 secunde pe an , doua ( secunde ) dupa calibrare la ceasornicar . Asa , de fitze , ca n - am nevoie de asemenea precizie . Si nu stiu ( real ) cine dintre muritori are nevoie ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Un minut pe zi aveau cesurile Rula, ce se vindeau, vorba aia, la kg sau weker- ul conserva. De la un ceas eletronic am pretentii. Si nu pentru ca as lansa navete spatiale. Acum am un ceas care are o abatere, din pacate cu minus, de un minut la doi ani. Chiar si o secunda pe zi, e mult pentru un electronic.

Solutia este cautarea unui quart mai precis si, daca se poate, montarea unui trimer, din care sa poti face reglaje fine.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Remus66 a spus:

Mai precis, am potrivit ceasul duminica seara la ora 20.00, dupa siteul www.ora-exacta.eu,

astfel incât schimbarea minutului la ceasul meu sa coincida la fix cu schimbarea minutului la ceasul de pe site-ul amintit mai sus(vizualizat pe un telefon mobil).

Metoda aleasa e destul de imprecisa din cauza delay-ului inerent intre server si browser-ul d-voastra. O metoda precisa e potrivirea dupa beep-urile de la Radio Roamnia Actualitati, dupa un telefon mobil care are setata actualizarea datei/orei dupa cea a operatorului de telefonie mobila, sau dupa un ceas/statie meteo care are actualizare prin DST.

L.E.

In vara asta am vrut sa vad precizia ceasului de aici, ceas tinut afara in aer liber si am obtinut o abatere de 1s/luna (dupa beepurile de la RRA).

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Ceasurile Rula erau ( de fapt ) Ruhla . Productie RDG . In loc de rubine foloseau lagare , ca urmare a grijii marelui prieten de la est . Cred ca mai am unul , a fost ceasul ( de masa ) al copilariei . Si dupa ... Avea un zgomot inconfundabil ( il auzeam noaptea ) , si fosfor din belsug . Atat la limbi ( late ) , cat si in dreptul cifrelor orare . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da, imi cer scuze, de Rhula RDG-ist era vorba. Au avut si de mina. Am avut si eu unul, daca nu-l potriveam in fiecare dimineara, riscam sa ajung la scoala la prinz! In acea vreme circula o vorba: Rhula mai are nivoie de doua pietre (piatra= denumirea populara pentru rubin), una pe care sa- l pui si una cu care sa dai!

Link spre comentariu

Ruhla. Mai exact UMF - Ruhla . Al meu ( ma rog , acum e al meu) a functionat bine zeci de ani. Curățat și uns la câțiva ani, se cam usca, fiind locul lui pe carcasa radioului cu tuburi, unde era cald. A scăpat și la cutremur, când mi s-au distrus destule prin casa... 

https://medium.com/@Grigory/history-of-the-ruhla-brand-the-first-watch-to-be-mass-produced-and-the-first-german-watch-in-space-f5d2ba2aba09

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări